KATEGORİLER
ARAŞTIRMA
AR-GE
BİLİM
BİLİŞİM DÜNYASI
BTHABER EKLER
CIO
DOSYA
DÜNYA
DÜNYADAN
E-DEVLET
EĞİTİM
ETKİNLİKLER
E-TOPLUM
FİNANS
GİRİŞİMCİLİK
GÖRÜŞ
GÜNDEM
GÜVENLİK
İNOVASYON
İNSAN KAYNAKLARI
KAMU
MOBİL
OTOMOTİV
OYUN
SAVUNMA
SEKTÖREL
TEKNOKENTLER
TEKNOLOJİ
ÜRÜN
YAZARLAR
YENİ TEKNOLOJİLER
F5-PROLİNK SİNERJİSİ
REKLAM
KURUMSAL
MEKTUP
BTK
KÜNYE
Anadolu Toplantıları'ndan Yansımalar
ÖNE ÇIKANLAR
HCS, dünyayı şimdi de Cat6A standardı ile bağlayacak
e-Logo Genel Müdürü Başak Kural dijital dönüşüm hakkında sorularımızı yanıtladı
Endüstri 4.0, bulut, IoT gibi stratejileriniz hayal olmasın!
Netaş’ın Mobil Dünya Kongresi’ndeki gündemi 5G teknolojileri oldu
Enerya, iş akışlarında dijital dönüşümü başlattı
GÜNCEL HABERLER
Türkiye'de e-Ticaretin Geleceği
Kadınların ekonomideki gücü artıyor
GlassHouse’ta yeniliklerin hızı kesilmeyecek
Fransa Başkanı Macron'un çarpıcı yapay zeka vizyonu
TBD’nin arama konferansında, Türkiye’nin dijital kalkınmada öncelikli konuları belirlendi
VİDEO HABERLER
SOCAR Türkiye de BTvizyon İstanbul'da yer aldı
BTvizyon İstanbul'da Bilişim 500 Araştırması Unutulmadı
Huawei Mate 10 Pro’ya Genel Bakış - İnceleme
Mükemmelliyetçilik, F5 Networks’ü farklı kılıyor
Tabrez Surve: “Super-NetOps ekosistemimiz giderek gelişiyor”
Bilişim Dünyası
04 KASIM 2017 / 17:22
DHL Express 2050’ye hazırlanıyor!
Birçok yeni teknolojinin ilk uygulandığı ve test edildiği sektörlerden bir tanesi de lojistik olurken, DHL Express de yeni teknolojilerle geleceğe hazırlanıyor.
Her geçen gün gelişimini sürdüren lojistik sektörünün bu gelişiminde bilişim teknolojileri önemli bir rol üstleniyor. Her gün milyonlarca gönderi ülke içinde ve ülkeler arasında yolculuk ederken hem bu sürecin yönetimi hem de gönderi bilgilerine erişim için sürekli teknoloji yatırımı gerçekleştiriliyor. Lojistik sektöründe teknolojinin kullanımı ve şirket içinde gerçekleştirilen projeler konusunda DHL Express IT Direktörü Serdar Dilmen, sorularımızı yanıtladı:
Lojistik sektörünün gelişiminde bilişim teknolojilerinin rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Lojistik sektörüne baktığımızda müşteri beklentilerinin başında fiziksel gönderilerin teslimatından önce gönderi bilgilerine her zaman ve her yerden ulaşabilmek geliyor. Günün sonunda gönderi ile beraber ona ait tüm bilgilerin de taşınmasının en önemli işlerimizden biri olduğunu söyleyebiliriz. Buna ilaveten işimizin doğası gereği hergün zamana karşı yarışıyor ve bu mücadele lojistik sektöründe her sabah yeniden başlıyor. Bu bağlamda verdiğimiz hizmetin kalitesi yanında hız bizim için en önemli öğelerden biri. O nedenle müşterilerimize vaat ettiğimiz hızlı teslimatı yerine getirebilmek için bilişim teknolojileri süreçlerimizin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Günümüzde konuşulan birçok yeni teknolojinin ilk uygulandığı veya test edildiği sektörlerden birinin lojistik sektörü olduğunu söylemek gerekir.
Bu doğrultuda DHL’in dünyadaki teknoloji yaklaşımları hakkında bilgi verebilir misiniz?
DHL, geleceğin lojistik uygulamalarını önceden görerek buna yönelik çalışmaları bugünden hayata geçirmek üzere tüm trendleri yakından takip ediyor. Bu çalışmaları yaparken de Almanya’da bulunan Inovasyon Merkezi’ne ilave olarak, en son Aralık 2015’de Singapur’da ikinci İnovasyon Merkezini hayata geçirdi. Bu yatırımlar DHL’in konuya verdiği önemi ortaya koyuyor. Bu merkezlerdeki çalışmaları 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Günümüz çözümleri, trendler ve 2050 yılında lojistik sektörü nasıl olabilir vizyoner senaryoları. Parcelcopter 3.0 (İnsansız Hava aracı), Vision Picking (Akıllı Gözlükler), Effi-Boat bu çözümlerden bazıları. Bunlar sadece birkaç örnek olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanında StreetScooter projesi ile yeşil lojistik alanında da liderlik ediyoruz. Ayrıca kendi yatırımlarımız olan e-ticaret siteleri ile de pazarda farklı bir noktaya gelmeye çalışıyoruz.
DHL Türkiye, bu kapsamda ne tür yeni projelere imza atmayı planlıyor?
DHL Türkiye olarak global ofisimiz tarafından hayata geçirilen bu çalışmaları yakından takip ediyor ve iç pazarın dinamiklerine göre zenginleştirmeye çalışıyoruz. Yakın gelecekte yukarıda bahsi geçen teknolojilerin birçoğunu burada da uygulamaya almayı planlıyoruz. Bu bağlamda üçüncü havalimanı için 135 milyon avroluk bir yatırım planımız var ve şu an DHL’deki en büyük yatırımlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Bu proje kapsamında havalimanındaki tüm tesislerimizin ve özellikle antrepo alanlarımızın dünyadaki diğer DHL ülkelerine baktığımızda en modern ve teknolojik tesis olmasını planlıyoruz. Bu kapsamda kurulacak ayrıştırma sistemleri de projenin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bunların yanında B2C pazarının giderek büyümesi üzerine müşterilerimize yönelik yeni mobil uygulamalarımızı ve saha ekiplerimizin süreçlerini hızlandıracak yeni el terminalleri ve yazılımlarını 2018 başı ile hayata almayı planlıyoruz.
DHL Türkiye’de geliştirilmiş ve yurtdışına örnek olmuş projeleriniz neler?
Daha önce belirttiğim gibi yerel pazarın dinamikleri ve müşteri beklentilerine göre DHL Türkiye olarak biz de trendleri yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda cep telefonlarında kullanılan “Gönderi İzleme Takip” mobil uygulamasını ilk geliştiren ülkelerden biri olduk. Bununla beraber çağrı merkezimiz için geliştirilen dashboard raporlama çözümleri grup içinde örnek uygulama olarak gösterildi. Yine finans ve gümrük tarafında müşterilerimiz için geliştirdiğimiz online self-servis çözümler global uygulamaların geliştirilmesine öncelik etti diyebiliriz.
Bir teknoloji lideri olarak, şirketinizdeki diğer birim yöneticileri ile nasıl bir iletişim ve işbirliği içindesiniz, birlikte nasıl ne tür yeni projeler oluşturuyorsunuz?
Günümüz iş dünyasına baktığımızda en kritik konu müşteri ihtiyaçlarının çok iyi anlaşılması olarak öne çıkıyor. Bu yönden baktığımızda teknoloji liderleri olarak, bizlerin de diğer birimlerin süreçlerini ve ihtiyaçlarını çok yakından takip ediyor olmamız gerekiyor. Teknoloji liderleri olarak teknoloji trendlerini sosyal ve iş dünyası trendleri ile harmanlamak günün sonunda şirketlerimiz için katma değer yaratacaktır diye düşünüyorum. Bu noktada da diğer birimlerin en iyi kaynak olduğu görülüyor. Bu kaynaktan en iyi şeklide yararlanabilmek için de diğer birimlere yakın durmak ve iyi bir iletişim içinde olmak çok önemli. DHL içinde düzenli aralıklarla yapılan cross-departmental toplantılar, diğer yöneticilerle yapılan bire bir görüşmeler ve yönetim toplantıları normal sürecin bir parçası olarak devam ediyor. Bunun yanında DHL içinde uyguladığımız devamlı gelişim programımız First Choice sayesinde de şirket içindeki süreçlerin her gün bir adım daha geliştirilmesi için yapılan çalışmalar bu iletişimi bir üst seviyeye çıkarıyor. Teknoloji liderleri olarak burada yaptığımız süreç geliştirme projeleri ve süreç gözlemleme ziyaretleri ile vaktimizin önemli bir kısmını sahada iş birimlerinin yanında geçirerek süreçleri yerinde gözlemliyoruz.
Lojistik alanındaki yeni çözümler
Parcelcopter 3.0 (İnsansız Hava aracı):
DHL Drone taşımacılık hizmetini gündemine alan ilk uluslararası express şirketi. İlk jenerasyonu 2013 yılından bu yana Almanya’nın zor ulaşılan kırsal bölgelerinde teslimat için kullanılan Parcelcopter’in 3. jenerasyonu 2016 yılında Almanya’nın dağlık bölgesinde toplama ve teslimat yapabilir hale getirildi.
Vision Picking (Akıllı Gözlükler):
Normal şartlarda depo çalışanları istenen ürünleri bulmak için el terminallerini veya toplama listelerini kullanıyorlar. Şu an yapılan pilot çalışmalarda ise bu işler için akıllı gözlükler kullanılıyor. İhtiyaç duyulan tüm bilgileri detaylarıyla beraber çalışan kendi retinasında görebiliyor. Bu şekilde siparişin olduğu yere kolaylıkla ulaşabiliyor ve gözlük sayesinde iki elini de rahatlıkla kullanıyor.
Effi-Boat:
Yine depolardaki operasyonu daha hızlı ve verimli hale getirebilmek için geliştirilmiş bir çözüm. Görevliyi takip eden aracın içine sipariş edilen gönderiler ilgili raflardan alınarak yerleştiriliyor. Araç dolduğunda bir komut yardımıyla araç boşaltım noktasına gidip daha sonar tekrar görevlinin yanına dönüyor. Yukarıdaki yararların yanında en önemli artılardan biri de çalışan sağlığının korunması.
Yazar : Ayhan Sevgi
ETİKETLER :
DHL Express IT Direktörü Serdar Dilmen
1145
YORUMLAR
BENZER HABERLER
09 NİSAN 18 / 13:11
Bilişim Dünyası
HCS, dünyayı şimdi de Cat6A standardı ile bağlayacak
Veri iletim imkanlarına yönelik ihtiyaçlar gelişirken, HCS de bu gelişim paralelinde üretim kapasitesini ve Ar-Ge yetkinliğini değerlendirmeye odaklanıyor.
03 NİSAN 18 / 12:34
Bilişim Dünyası
İçerik yönetim sistemi seçiminde 5 kriter
Fevzi Öztürk Dokümanlar ve yapısal olmayan içerikler her şirketin sahip olduğu en önemli değerlerdir. Bir şirketin ana iş süreçlerinin, karar mekanizmalarının ve müşterileri ile iletişimlerinin temelinde bu belge ve bilgiler yer alır. Şirketler ...
03 NİSAN 18 / 12:04
Bilişim Dünyası
Mobilde büyüyen reklam pastasını gözden kaçırmayın
Mobil reklamlara en fazla tıklayan ülke olan Türkiye’nin e-ticaret sektöründe mobilin payının istikrarlı büyümeyi devam ettirmesi bekleniyor. RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, “Avrupa’nın mobil reklamlara en fazla tıklayan ülkesinde birçok ...
22 Yıl Önce Bu Hafta
120.000 Beğeni
8.000 Takipçi
5.000 Takipçi
3.000 Etkileşimli Ağ
123.000 Abone
YAZARLAR
Fransa Başkanı Macron'un çarpıcı yapay zeka vizyonu
16 NİSAN 2018 / 12:06
Osman Coşkunoğlu
TBD’nin arama konferansında, Türkiye’nin dijital kalkınmada öncelikli konuları belirlendi
16 NİSAN 2018 / 12:01
Osman Coşkunoğlu
Biz taş mı yiyelim?
16 NİSAN 2018 / 11:51
Murat Göçe
Dünya düz müdür?
16 NİSAN 2018 / 11:40
Edip Emil Öymen
DOSYA > İş Sürekliliği ve Entegrasyon Yetkinliği
İş akışları ve ihtiyaçlar ortaya konmadan iş sürekliliğinden bahsedilemez
03 NİSAN 2018 / 14:34
İş sürekliliği, güçlü entegrasyon yapısı ile sağlanır
03 NİSAN 2018 / 14:11
İş sürekliliği planınız var mı?
03 NİSAN 2018 / 13:43
İş sürekliliğinin sağlanması, tüm iş birimlerinin sorumluluğu altında
03 NİSAN 2018 / 12:40
YORUMLAR
Çok doğru söylemişsiniz Burcu hanım bu konuda ciddi canım yandı elektrik kesintisi nedeniyle server kapandı ve sitelerim uçtu. Bakanlık ...
Meryem Meriç Onay | 30 MART 2018 / 17:39
Umudumuz böyle genç girişimcilerimizin varlığı. Helal olsun
Hasan Bülbül | 20 MART 2018 / 09:14
Osman Bey, merhaba! Şu an bu yazıyı okuduğum için yerimde duramıyorum! Ne zamandır kendi kendime sorguladığım kendimce öğrencilere ...
nkuban | 14 MART 2018 / 19:30
BT HABER SON SAYI
FOTO GÜNCEL
ETKİNLİKLER
Entegre Siber Güvenlik Teknoloji Platformları
Teknoloji Platformları
İstanbul - 26 NİSAN 2018
Makeathon Ankara
Donanım ve yazılım içerikli bir hackathon yarışması
Ankara - 27 NİSAN 2018
smartcon Ankara
2015, 2016 ve 2017 yıllarında İstanbul ve Dubai'de büyük başarı ile gerçekleştirilen bölgenin en akıllı konferansı alanında en iyi isimleri ...
Ankara - 08 MAYIS 2018
BTvizyon Denizli Toplantısı
BTvizyon
Denizli - 08 MAYIS 2018
360 CIO 2018
İstanbul - 10 MAYIS 2018
BTvizyon İzmir Toplantısı
BTvizyon
İzmir - 10 MAYIS 2018
BTvizyon Elazığ Toplantısı
BTvizyon
Elazığ - 28 HAZİRAN 2018
IoT, Büyük Veri ve Yapay Zeka Teknoloji Platformu
IoT, Büyük Veri ve Yapay Zeka Teknoloji Platformu
İstanbul - 06 EYLÜL 2018
Erzurum Toplantıları BTvizyon
Erzurum Toplantıları BTvizyon
Erzurum - 20 EYLÜL 2018
Ankara Toplantıları BTvizyon
Ankara Toplantıları BTvizyon
Ankara - 04 EKİM 2018
Teknoloji Kaptanları Ödül Töreni
Teknoloji Kaptanları Ödül Töreni
İstanbul - 14 KASIM 2018
Bilişim Zirvesi'18
Bilişim Zirvesi'18
İstanbul - 14 KASIM 2018
Girne Toplantıları BTvizyon
Girne Toplantıları BTvizyon
Girne - 13 ARALIK 2018
© Pikare 2015