Araştırmacılar İstanbul’da buluştu
İstanbul, dokunma hissini (haptic) teknolojiyle birleştiren 19 ülkeden 260 araştırmacıyı ağırladı. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çağatay Başdoğan başkanlığında, 21-24 Haziran tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirilen IEEE World Haptics 2011 Konferansı’nda haptic alanında dünyadaki son gelişmeler ele alındı. Konferansta, Doç.Dr. Başdoğan ve öğrencileri tarafından geliştiren ve otomobillerde sürüş hatalarını azaltmayı amaçlayan “Titreşimli
Araba Direksiyonu” da tanıtıldı. Haptic
araştırmaları insanların ve makinelerin objelere nasıl dokunduğunu, incelediğini ve manipüle ettiğini araştırıyor. Bu teknolojinin kullanım alanları her geçen gün artıyor. Bilgisayar oyunlarında kullanılan kuvvet geri beslemeli oyun çubukları ve titreşimli yelekler, uzaktan kontrollü ameliyatlarda ve cerrahi simülatörlerde kullanılan kuvvet geri beslemeli robot kolları, cep telefonu ve mobil cihazlarda kullanılmaya başlayan titreşimli motorlar bunlardan sadece bir kaçını oluşturuyor.
“Titreşimli Araba Direksiyonu” tanıtıldı
Etkinlikte tanıtılan “Titreşimli Araba Direksiyonu” sistemi, sürüş hatalarını azaltmayı amaçlıyor. “Titreşimli Araba Direksiyonu”, sürücüye gitmesi gereken yönü navigasyon cihazlarında olduğu gibi sesli ya da görsel komutlarla vermek yerine direksiyondan yolladığı titreşimlerle iletiyor. Bu yolla, işitsel ve görsel dikkat dağılmasına dayalı sürücü hatasının en aza indirilmesi sağlanıyor. NewScientist dergisinde de yer alan çalışma için cep telefonlarında kullanılanlara benzeyen 1 cm çapındaki ufak titreşim motorları direksiyonun çevresine yerleştiriliyor. GPS-bazlı navigasyon sinyalleri titreşim sinyallerine çevrilerek, direksiyonun sağ veya sol tarafına yerleştirilmiş olan titreşim motorlarına gönderiliyor. Motorlar, dönüş bitene kadar sürücünün sol ya da sağ eline titreşim vermeye devam ediyor. Sürücü hangi çıkıştan çıkacağını, döner kavşağı terk etmeden önce titreşimin kesilmesiyle anlıyor. Bu sistem, bilgisayar ortamında kurgulanıp yazılan 3 dakikalık bir parkur kullanılarak 12 gönüllü üzerinde denendi. Sistemi kullanan sürücülerin 4 kat daha az navigasyon hatası yaptığı tespit edildi.