29. Ulusal Bilişim Kurultayı ‘Atılım İçin Bilişim’ dedi
Kurultayın açılış konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, “Türkiye’de bilişim sektörüyle ilgili makro ve geleceğe yönelik konular en az beş sene öncesinden bu kurultayda ele alınıyor. Geleceğe yönelik kararların alınacağı bir toplantıya ihtiyaç var ki bu kurultay bu şekilde rağbet görüyor. Bu nedenle tüm paydaşların kurultaya katkısını istiyoruz. Geleceğe siz de katkı verebilirsiniz “ dedi. Menteş, “Türkiye’nin büyüme vizyonu, sanayi, bilim ve teknoloji politikalarında değişikliği zorunlu kılıyor. Sonuç alıcı bir süreç için, Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü politikaları, büyüme vizyonunun içine yerleştirilmelidir. Şu anda Türkiye’nin son 10 yıllık büyümesi yüzde 4 civarında. 2023’te bu hedefe ulaşmak için ortaya çıkan gereklilik ise yüzde 8,5. Her yıl yüzde 8,5 büyümemiz gerekiyor. Bu denli büyük bir sıçramayı dünyada sağlayabilecek tek sektör bilişimdir” açıklamasını yaptı.
‘Bilişim’ stratejik sektör olarak kabul edilmeli!
Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da konuşmasında; “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürdürülebilirlik için en önemli amaç olduğunu ve buna bağlı olarak çocuklarla gençlerin en önemli doğal kaynak haline geldiğinin altını çizdi. Eczacıbaşı; “FATİH Projesi’nin kısa sürede örgün eğitimde yerini almasını istiyoruz. 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için bilgi teknolojilerinin itici gücünün ekonomiye monte edilmesi gerekiyor. Bilişim sektörünün stratejik bir sektör olarak görülmesini diliyoruz” dedi. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, devlet, üniversite ve sanayi işbirliğinin önemini, birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguladı ve FATİH Projesi’nin bilişimin geleceği açısından önemine ve Zorlu Holding olarak katkılarına değindi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer de konuşmasında; sayısal oyun sektörünün çok hızlı geliştiğini ama Türkiye’nin bu sektörde henüz istenilen payı almış olmadığını vurguladı. Acarer, internet altyapısının hızlandırılması ve güçlendirilmesinin de son derece önemli olduğunun altını çizdi. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Ar-Ge’ye yatırım yapmayan toplumların geride kaldığını belirterek, Yatırım Teşvik Paketi ile Ar-Ge’yi destekleme anlayışı getirdiklerini ifade etti.
Bilişim siyasi rakipleri de birleştiriyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 29. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında; “Bu yılki tema çok ilgi çekici. Atılımdan bahsettiğimize göre, bilişim için doğru şeyler yaptığımızı görüyoruz. Ancak bu anlamda yeni işler yapmamız gerekiyor. İlişki ve yatırımların gözden geçirileceği yeni bir vizyona ihtiyacımız var. Bu kurultayda yapılacak görüşmeler, yerli sanayi, internet kullanımı ve siyaset gibi önemli konularda ciddi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Son 2 yılda veri trafiği 15 kat arttı. Hızımızla övünüyoruz ama trafik bazında gerçekçi değerlendirmeler yapmak gerekir. Altyapıya yönelik yatırıma seri bir şekilde devam etmeliyiz. Bu anlamda sektörü serbestleştirdik. Devlet olarak kimsenin sayısal dünyanın dışında kalmamasını amaçlıyoruz. Sosyal devlet olmanın da gereği budur. Yerli sanayiyi geliştirme konusunda maalesef istenilen noktada değiliz. Türkiye eğer gelişmiş bir ülke olacaksa kendi akıl gücüne, akıl terine sonuna kadar güvenmeli. Bu kurultaydan da beklentimiz, tüm bu sorun ve gereklilikleri eyleme dönüştürmek üzerine olmalıdır.” dedi. Binali Yıldırım, CHP milletvekili Emrehan Halıcı’nın da görüşlerine yer vererek “Biz siyasi rakipleriz ama bilişim öyle bir alan ki siyasi rakipleri bile birbirine yaklaştırıyor, demokrasiyi güçlendirmek bilişimle oluyor” açıklamasını yaptı. Binali Yıldırım, Emrehan Halıcı’nın piyasanın serbestleştirilmesi, vergi yükünün hafifletilmesi, düzenleyici kurumların daha bağımsız, etkin kalması konularına değindiğini aktardı.
Ödüller, konuşmacılar, oturumlar, paneller, bildiriler…
TBD-TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri töreninde ödül alan Logo Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tekbulut, bu ödülün sektörün en büyük ödülü olduğunu vurgulayarak “İçimdeki genç bilişimci bir türlü yaşlanmamış… ‘Atılım için Bilişim’ girişiminde başarılı olmak için girişimcilere ihtiyaç var” diyerek yeni girişimcilere şevk verilmesi gerektiğini de dile getirdi.
Bilişim 2012 Oyun Maratonu tema duyurusu, Binali Yıldırım tarafından ‘Atılım’ olarak duyuruldu. Brookings Enstitüsü Teknoloji Direktörü, Amerikalı yazar ve siyaset bilimci Darrell West; Populer Science’ın ‘Tüm Dünyada 2012 Yılının En Parlak 10 Bilim Adamı’ arasında gösterdiği Prof.Dr. Aydoğan Özcan ile Bilgi Üniversitesi MBA ve e-MBA programlarında ders veren Levent Erden’in ilgi çekici konuşmaları da açılış günü gerçekleştirildi. 2012 Bilişim Hizmet Ödülleri de; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla, Kamu Uygulama, Sektörel Yayınevi, Eğitim Sitesi, Yenilikçi Uygulama, Mobil Uygulama, Juri Özel Ödülü dallarında verildi.
Kurultay boyunca; Atılım İçin Bilişim Oturumu kapsamında; ‘Türkiye E-Dönüşüm ve Bilişim Stratejisini Nasıl Yönetmeli?’, ‘Rekabet-Girişimcilik-İnovasyon Odaklı Bir Sektör Nasıl Yaratılır? Teşvikler ve Girişim Sermayesi – Sektörün Atılım Dopingi mi? gibi oturumlar gerçekleştirildi.
3 gün süren Bilişim 2012 29. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda; TBD-Halıcı Beste Yarışması, Bilişim 2012 Oyun Maratonu, Çizgi Film Yapıyoruz -Animasyon Çalıştayı, TBD 2. Genç Bilişimciler Kurultayı, Bilimkurgu Öykü Yarışması, Kristal Piksel En İyi Yerli Oyun Yarışması Ödül Töreni, Dijital Yaşam Koçu: Cüneyt Özdemir etkinliği öne çıktı. Program boyunca; Siemens Enterprise Communications, IBM, Netaş, Oracle, AIMS, Canon şirket sunumları yapıldı.