- Reklam -
Ana Sayfa » Ekonomi Fintech Yapay Zeka

Yapay zeka, finans sektörünü dönüştürüyor

Doğukan Akbulut Tarafından 28 Kasım 2023
0
1.3K Görüntülemeler



Yapay zeka, fintek şirketlerinin müşteri deneyimlerini iyileştirmelerine, yenilikçi çözümler geliştirmelerine ve daha güvenli hizmetler sunmalarına olanak tanıyor.

Finansal teknoloji şirketleri, yenilikçi teknoloji ve çözümleriyle tüm dünyada finans sektörünü dönüştürmeye devam ediyor. Veri analitiği ve yapay zeka gibi teknolojileri etkin bir şekilde kullanan fintek şirketleri, müşterilerine çok daha iyi hizmet veriyor ve yenilikçi çözümler sunuyor. Bu doğrultuda finans sektörü genelinde yapay zeka kullanımı her geçen gün artıyor. Finans kuruluşları, dolandırıcılığın önüne geçmek, müşteri verilerini ve finansal işlemleri korumak ve ödeme işlemlerini daha verimli hale getirmek için yapay zeka çözümleri kullanmaya devam ediyor.

Yeni ürün ve çözümlerle şirketlerin en büyük finansal destekçisi olmaya devam ettiklerinin altını çizen Paynet Genel Müdürü Onur Ertürk, “Deneyim odaklı bir şirket olarak işletmelerin ürün ve hizmetlerini daha kolay pazarlayabilmelerine olanak tanıyan alternatif finans kanalları ve tüketiciler için alternatif finansman yöntemleri geliştirmeye devam ediyoruz. Bu doğrultuda yapay zeka gibi işletmelerin karar alma süreçlerine destek olacak yenilikçi teknolojileri çözümlerimize entegre etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Yapay zeka, tüketici davranışlarını analiz etmemize yardımcı olurken, kişiye özel ödeme önerileri sunarak şirketlerin satış hacimlerini artırmalarına destek olacak. Son dönemde daha fazla kullanıcı tarafından tercih edilen açık bankacılık servislerinin yapay zeka ile entegrasyonu hızlandıkça finansal teknoloji şirketlerinin kabiliyetleri artacak ve bütünleşik finans yolculuğunda önemli mesafeleri aşmış olacağız.”

Yapay zeka müşteri deneyiminin iyileştirilmesine katkıda bulunuyor

Yapay zekanın finansal teknolojiler sektörüne entegrasyonu, finansal hizmetlerin sunulma, işlemlerin gerçekleştirilme ve riskleri yönetme şeklinde devrim yaratan önemli gelişmeleri ve avantajları da beraberinde getiriyor. Bu avantajların başında müşteri deneyimini özelleştirme ve geliştirme kapasitesi yer alıyor. Yapay zeka destekli sohbet robotları ve sanal asistanlar, müşteri sorularını yanıtlayarak, hatta finansal önerilerde bulunarak anlık ve kişiselleştirilmiş destek sunulmasına olanak tanıyor. Bu 7/24 erişilebilirlik yalnızca müşteri memnuniyetini artırmakla kalmıyor aynı zamanda finans kuruluşları açısından maliyetleri de azaltıyor.

Yapay zeka aynı zamanda dolandırıcılıkların tespiti ve önlenmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Makine öğrenimi algoritmaları, büyük veri kümelerini gerçek zamanlı olarak analiz ediyor ve insanların tespit etmesi imkânsız olan şüpheli faaliyetleri ve kalıpları belirleyebiliyor. Güvenliğe yönelik bu proaktif yaklaşım yalnızca tüketicileri korumakla kalmıyor aynı zamanda finans kuruluşlarına her yıl milyarlarca dolar tasarruf sağlıyor. Kredi ve yatırım alanında yapay zeka destekli algoritmalar risk değerlendirmesini ve yönetimini dönüştürüyor.

Yapay zeka, daha doğru kredi kararları verilmesi için borçlu verilerini, kredi geçmişlerini ve piyasa koşullarını analiz ediyor. Bu, temerrüt riskini azaltırken finans kuruluşlarının daha geniş bir yelpazede kredi imkânı tanımasını sağlıyor. Benzer şekilde yapay zeka, varlıkları sürekli izleyerek, yatırımları piyasa trendlerine göre ayarlayarak ve kayıpları en aza indirerek portföy yönetimine yardımcı oluyor.

Yapay zeka destekli otomasyon, fintek sektöründeki süreçleri kolaylaştırarak manuel müdahale ihtiyacını azaltıyor. Belge doğrulama, uyumluluk kontrolleri ve veri girişi gibi görevler yapay zeka tarafından daha verimli bir şekilde yerine getirilebiliyor. Böylece insan kaynakları daha stratejik ve karmaşık görevlere odaklanabiliyor. Bu, yalnızca operasyonel maliyetleri azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda işlem sürelerinin de hızlanmasına yardımcı oluyor.

Sonuç olarak fintek sektöründe yapay zeka kullanımı henüz başlangıç aşamasında ve gelecekte çok daha kritik bir rol oynayacak. Üretken yapay zeka gibi teknolojiler, fintek şirketlerinin kullanıcı tercihlerini daha iyi anlamalarına ve kişi, kurum hatta ürün-hizmet detayında özelleştirilmiş finansal hizmetler sunmalarına olanak tanıyacak.

Doğukan Akbulut





Yazar

Doğukan Akbulut


Şunlar da hoşunuza gidebilir
Yeni nesil teknolojik çözümler finans dünyasını yeniden şekillendiriyor
10 Haziran 2024
İşletmeler finansal süreçlerini dijitalleştirmeye devam ediyor
22 Şubat 2024
Paynet, ilk 6 ayda işlem hacmini yüzde 178 artırdı
3 Ağustos 2023
Yapay zekânın kullanım alanları sınırlandırılmalı
Sonraki Habere Geç

Yapay zekânın kullanım alanları sınırlandırılmalı

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      2025 İlk Çeyrek Sürdürülebilirlik Raporu yayında!
    • 2
      Global fonların Türkiye'ye yönelik ilgisi artacak
    • 3
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 4
      TechFinTech için geri sayım başladı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • DE-CIX İstanbul lokasyonunda internet veri trafiği büyüyor
    • Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler