- Reklam -
Ana Sayfa » Akıllı Şehirler Gündem

İSKİ’nin dijital dönüşüm yolculuğu hız kazandı

Ayhan Sevgi Tarafından 8 Mayıs 2024
0
7.0K Görüntülemeler



“İSKİ’nin Dijital Yolculuğu” tanıtım toplantısı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımı ile İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) genel merkezinde gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa yaparken, İSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Tayfun İşbilen dönüşüm sürecini bir sunum ile katılımcılarla paylaştı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıda yaptığı konuşmada geçmiş 5 yıllık dönemlerinde; ekonomik zorluklardan pandemiye, siyasi engelleme çabalarından doğal afetlere kadar uzanan olumsuzluklara rağmen birbirinden farklı hizmet kollarında başarılı olduklarının altını çizdi. İBB ve İSKİ’nin yaptığı yatırımlarından bazılarının “Görünmez yatırımlar” olduğuna dikkat çeken İmamoğlu “Bir taraftan rutin hizmetleri yerine getirirken diğer taraftan, dijital dönüşüm projeleri hayata geçiyoruz. 1 milyar TL’ye yakın yatırım ile sonuçları vatandaşa dokunan, güvenlik risklerini azaltan, sorunları çözen dijital dönüşüm sürecini İSKİ başarıyla yürüttü. Teknolojik dönüşümle beraber 3 hedefe ulaşacağız. Öncelikle İSKİ aboneleri daha hızlı ve daha verimli hizmet alacak.  Bu, 7 milyon abonenin mutluluğu anlamına geliyor. İkinci olarak; İSKİ bilgi sistemlerinin kesintisiz ve daha hızlı çalışmasını sağlamak. Ve bu da tabi etkili ve verimli bir şekilde iş üretmesini sağlayacak bir amaca hizmet ediyor. Üçüncü olarak da eski bilgi sistemlerinin, özellikle siber güvenlik alanındaki eksiklerini gidermek. İSKİ Genel Müdürlük Kampüsü’nde kurulan sistemin bir de birebir yedeğini kurma konusundaki çalışmalarımız da çok önemlidir. Afet durumunda bu olmadığı takdirde, büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Özellikle deprem afeti, burada en önemli endişemiz. Bu konuda yatırım yapmamız gerekiyordu. İSKİ sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sağlayacak ortamında sağlandığı bir yatırım oldu” dedi.

 

Daha güvenli bir altyapı

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İSKİ’nin dijital altyapısının, tüm yazılımlarının, bilgi teknolojileri ve siber güvenlik sistemlerinin yenilenmesi ihtiyacı üzerine geliştirildiğini belirterek ‘”5 yıllık süreçte Bilgi İşlem Dairesi 1.6 milyar TL değerinde yatırım yaptı. Bu rakamın 840 milyonu dijital dönüşüm projeleri için harcandı. Mevcut sunucular, en son 2016 yılında güncellenmiş ve fiziksel donanım ağırlıklı bir bilgi teknolojisi altyapısı kullanılmaktaydı. Bu durum, daha çok bakım ve enerji maliyeti oluşturmaktaydı. Bununla birlikte sürekli artan dijital dönüşüm talepleri, mevcut altyapıyı yetersiz kılmaktaydı. Sürekli değişen siber saldırı yöntemlerine karşı alınacak tedbirler ve kanuni regülasyonlara uyum için güncel donanım ve lisans yatırımlarına ihtiyaç duyuldu. 2022 yılında başlayan dönüşüm sürecinde, öncelikli olarak yazılım ve donanım altyapısı yenilendi. Güncel ağ ve siber güvenlik donanımları ile daha hızlı ve daha güvenli bir bilgi teknolojileri altyapısı oluşturuldu” dedi.

Sadece suyun değil geleceğin de hikayesi

İSKİ’nin dijital dönüşüm sürecini yöneten İSKİ Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Tayfun İşbilen ise beş yıllık sürede yapılan dönüşümü katılımcılar paylaştı. Yaşanan dönüşümü “Bu, sadece suyun değil geleceğin de hikayesi” olarak tanımlayan İşbilen, dönüşümün teknolojiden daha fazla bir anlam taşıdığına dikkat çekerek “Eğer dönüşümü bir kurumsal kültür olarak benimsemezseniz, bu sadece teknoloji yatırım olur. Ancak araştırmalar bize gösteriyor ki; bu bir kurum kültürü olursa yarattığı etki en az 15 kat olur” dedi.

Dijital dönüşüm sürecinin ilk adımının organizasyon yapısını değiştirmek olduğunu ifade eden İşbilen, planlama ve PoC süreçlerinin tamamlanmasıyla hızlandırdıklarını söyledi. İşbilen “Yaklaşık 150 firma ile görüşüldü. 70 farklı ürün ile ilgili PoC çalışması yapıldı. 300 farklı sistem yapısı incelendi. Birbirinden farklı durumlar için saha çalışmaları yapıldı. Sistem performansı ve güvenliği üzerine çalışmalar yapıldı. En az maliyet ile en kaliteli ürünler üzerinde çalışıldı. 2019 yılında rutin işlerimizin dışında 2 dönüşüm projesi ile yolculuğumuz başladı. 2020’de 6, 2021’de 11 projeye imza attık. 2022’de ise 14 dönüşüm projesi büyük bir sıçrama yaptık. 2023’te 30, 2024’te ise şu ana kadar 22 proje gerçekleştirdik. Toplamda 85 dijital dönüşüm projesini yıllık ortalama 25 milyon dolar olan bilgi işlem dairesinin bütçesiyle, ekstra bir bütçeye ihtiyaç olmadan yaptık. Bu arada tüm rutin yapılması gereken işleri de sürdürdük. Yani bereketli bütçemiz ile yaptık” dedi.

İşbilen, dijital dönüşüm süreci kapsamında, yazılım ve donanım altyapısı yenilendiğini güncel ağ ve siber güvenlik donanımları ile daha hızlı ve daha güvenli bir bilgi teknolojileri altyapısı oluşturulduğunu ifade etti.  Abonelere hizmet eden sözleşme, faturalandırma ve ödeme sistemleri ile ilgili 80’e yakın farklı uygulamanın yeni altyapıya uygun olarak baştan hazırlandığını ifade eden İşbilen şöyle konuştu: “Tüm bu çalışmalar sonucunda abonelerin online işlem adedi 3,5 kat arttı. Dijital fatura sıfırdan 600 bine yaklaştı, hedefimiz 1 milyon. Vezne tahsilat hızı 7,9 kat arttı. Daha da önemlisi diğer İSKİ birimlerinin de katkısı ile arızalara müdahale süresi %80 azaldı.”

 

Dijital İkiz ve İSKİ GPT

İSKİ’de yaşanan dijital dönüşümün devam edeceğini ifade eden Tayfun İşbilen, “Teknoloji, sınırları hayal dünyamız ile çizilen her şeyi, gerçeğe dönüştürebiliyor. Henüz daha işin başında olduğumuzu görüyoruz. Dijital dönüşümün hayatımıza tamamen entegre edilmesi durumunda; ihtiyaç duyulan becerilere, ihtiyaç duyulduğu anda ulaşma imkanı, iklim değişikliği ile mücadele, teknolojik farkındalık ve kültür seviyesinin artması gibi bir çok faydayı da beraberinde getirerek, toplumsal refah düzeyinin artmasına yardımcı olacak. Bu amaçla İSKİ’nin bir dijital ikizini oluşturmak istiyoruz. Ayrıca yapay zeka ile tahminleme çalışmalarımız başladı. İSKİGPT yeni hedeflerimiz arasında. Önümüzdeki süreçte bu iki hedefimizi de gerçekleştirmek arzusundayız” dedi.

İSKİ diğer şehirlere de ilham oluyor

İSKİ’nin dijital dönüşümde elde ettiği deneyimleri diğer şehirlerdeki kurumlarla da paylaştığını ifade eden İşbilen 2024 Ocak ayında yapılan SUKİ Dijital Dönüşüm Zirvesi bu anlamda büyük katkı sağladığını ifade etti.

 

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Kurumsal Dönüşüm Platformu 12 yaşında…
Sonraki Habere Geç

Kurumsal Dönüşüm Platformu 12 yaşında…

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler