- Reklam -
Ana Sayfa » Yazarlar

Başarılı BT projeleri için risk yönetimi

Ayhan Sevgi Tarafından 24 Mayıs 2010
2
1.8K Görüntülemeler



1994 yılında Standish Group’un yaptığı bir araştırmaya göre toplam değeri 25 milyar dolar olan 8.400 bilişim projesinden sadece 1.344 tanesinin başarılı olduğu tespit ediliyor. Geriye kalan 7056 projenin yarısından fazlası kurtarma operasyonu görüyor. Diğer yarısı ise gün yüzü görmeden sonlanıyor. Zamanında,bütçesinde, istenilen kalitede bitmeyen projelerdeki problemlerin başında eksik veya doğru yapılmayan risk yönetimi gelir. Riskler detaylı bir şekilde planlanmalı ve yönetilmelidir. BT projelerinin başlangıcında birçok varsayım vardır ve risk yönetiminde bu anlamda karşımıza çıkacak en büyük tehdit varsayımların doğru çıkmamasıdır. Bu nedenle varsayımlar çok önemlidir ve gerekli özeni haketmektedirler.

Bir projede riskleri yönetmek için yapılması gereken başlıca 6 adım vardır. Risk yönetim planı hazırlanır, riskler tanımlanır, niteliksel analizler , niceliksel analizler yapılır, risk yanıtlama planı hazırlanır, riskler izlenir ve kontrol edilir. Risk yönetim planında bir riski kimlerle, hangi yöntemlerle, nasıl tanımlayacağımız belirlenir. Belirlenen risklerin herbiri için bir aksiyon almak mantıklı olmayacağı için riskler önceliklendirilir. Bu nedenle ilk önce niteliksel analiz yapılır. Bu analizde riskler kaynağına göre, sıklığına göre vs sınıflandırılır ve önceliklendirilerek sıralanır. Daha sonra bu risklerden önem derecesine göre yukarda olanlar niceliksel analizden geçer. Bu analizde riskler artık sayısal değerler ile ifade edilir. Riskin etkisi, olasılığı, bu etkinin ve olasılığın karşısındaki maliyeti belirlenir. Riskler tanımlanırken elimine edilebilir. Ancak bu risklerin proje süresinde karşımıza çıkma ihtimali olduğundan gerçekleştiğinde alınacak aksiyonları belirlememiz gerekir. Bu yazınında konusu olan risk yanıtlama planı bu amaçla yapılır. Son adım ise proje uygulaması ve kontrolü boyunca risklerin izlenmesidir.

Riskler tehditler veya fırsatlar olabilir. Coğrafyamızda risk kelimesi genelde tehditleri ifade eder ancak fırsatları da kapsadığını unutmamak gerekir. Bu nedenle bazı risklerden kaçınırken bazılarının oluşması için çaba gösteririz. Bir projede tehditleri karşılayabilmek için seçeneklerimiz bellidir.

Bir tehditi almak istemiyorsak ondan kaçınır, elimine ederiz. Projelerde riskli olan ürünü veya teknolojiyi hiç kullanmayız mesela. (avoiding) Eğer kaçınamıyorsak transfer edebiliriz . Araçların kasko sigortası riskin transferine en güzel örnektir. (transferring) Kaçınma maliyetine katlanamıyorsak tehditin oluşma olasılığını veya etkisini azaltmaya çalışırız. Trafikte çok dikkat eder, bayan sürücülerden kaçınırız 🙂 (Mitigating)

Ancak fırsatlar için bunların tam tersini yaparız. Çünkü fırsatları değerlendirmemiz gerekir. Fırsatları lehimize çevirmek için yapabileceğimiz seçeneklerimiz de bellidir. Fırsatın oluşması için ekstra çaba gösterir ve olmasını garanti altına alabiliriz. (Exploid) Fırsatın etkisini veya gerçekleşme olasılığınıda artırabiliriz. (Enhance) Eğer fırsatı gerçekleştirmek için başka uzmanlıklara ihtiyaç varsa paylaşabiliriz. (Share) Bir ihaleyi alabilmek için iki firmanın birleşip teklif vermesi fırsatı yakalamak için paylaşıma örnektir.

Hem tehditler , hem fırsatlar için ortak olan tek risk karşılama tekniği ise o riski kabul etme seçeneğidir. Bu durumda riskin gerçekleşmesi durumunda yapılacaklar, ekstra bütçe, sorumluluklar belirlenir ve risk sürekli izlenir.

Yukarda da bahsettiğim üzere; BT Projelerinin başarılı bitmesi için risklere hakettiği önemi vermek ve özeni göstermek gerekiyor. Riskleri transfer etmek, onlardan kaçınmak ikincil risklere neden olabilir. Bu nedenle hem ikincil riskleri hem de analizler sonrasında göz önünde bulundurulmayan arta kalan riskleri izlemek proje başarısı için önemlidir…

Planlarsak başarırız. Planlamazsak başarma ihtimalimiz var..

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

İHALELER

2 Yorumlar

ahmet tecer
15 Temmuz 2010 at 15:53
Yanıtlamak için oturum açın

BT Risk Yönetimi ve bu konuda yerli yazılım oldukça zordur. Dış kaynaklı yazılımların yaklaşımları bizim ihtiyaçlarımızı karşılayamamaktadır. Bt Risk Yönetimi konusunda tecrübelerini birleştirerek yazılan ilk yerli, COBIT,ISO, ve BDDK uyumlu yerli yazılım 3myazılım ve danışmanlık hizmetleri tarafından geliştirililmiştir. Detaylı bilgiy http://www.3myazilim.com adresinden alabilirsiniz.


leyla keleş
9 Ocak 2011 at 23:25
Yanıtlamak için oturum açın

sigortacılıkta risk yönetimi dersinde “risk bir tehdit midir ? fırsat yönleri var mıdır ? ” gibi bi soruyla karşılaştık ve araştrma ve yorumlama ödevi olarak aldık yardımcı olabilir misiniz? kitaplarda ve nette bulamadık teşekkürler … son gün 13.01.2011


Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler