Yeni uydu ile yedekleme yapılıyor
Eutelsat Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Başkan Yardımcısı Ali Korur, yeni uydu teknolojileri hakkında açıklama yaptı. Türkiye’deki televizyon izleyicilerin büyük bölümünün uydu yayıncılığı hizmeti aldığına dikkat çeken Korur, Ağustos ayından itibaren hizmete girecek olan 7B uydusunun Digiturk yayınlarını yedekleyeceğini ve bölgeye yeni ek yayıncılık hizmetleri vereceğini söyledi.
Gelecekte Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi’ne yeni TV kanalları kazandırmak için 7 derece Doğu bölgesinin çok önemli olduğunu dile getiren Ali Korur “ 7 derecede çalışan 7A uydusu Digitürk ve Avrupa Yayıncılık Birliği yayınlarına hizmet veriyor ancak kapasitesi dolmuş durumda” diye konuştu. Hizmete girecek olan uydunun en önemli özelliğinin yedekleme hizmeti ve yeni ek transponder kapasitesi sağlamak olduğunu dile getiren Korur uydunun önemini şöyle dile getirdi:
“7A uydusu ile aynı yörüngede çalışmaya başlayacak olan 7B uydusunun en önemli görevlerinden biri bu yayınların uzayda bire bir yedeklenmesini sağlamaktır. Uyduda gerçekleşebilecek herhangi bir arızada kesintisiz yayın için yedek uydu devreye girecek ve hiçbir frekans değişikliği gerekmeden yayın sürecek. Türkiye ve Ortadoğu bölgesi için yeni ek transponder kapasitesi getirecek. Böylece bu bölgede HDTV alanında yeni teknolojilere erişebilecek yatırımlar geliştirmeye çalışacağız. Halihazırda İran, 13. derecedeki Hot bird uydusu üzerinden yayın izlemektedir. Bu mevcut antenlere sadece LNB değişimi yaparak 7B uydusundaki yayınları da izlemesi mümkün olacak. Irak ve Suriye’de de barış süreci hızlandıkça yeni televizyon kanallarının açılıp bu uydu üzerinden yayına başlamasını umut ediyoruz. “
Uydu yayıncılığının görevi artıyor
30 yıllık uydu operatörlüğü geçmişi olan Eutelsat’ın 37 uyduyla neredeyse dünyanın her yerine yayın hizmeti taşıdıklarını dile getiren Korur , 2016’ya kadar 6 yeni uydu fırlatmayı planladıklarını açıkladı. Anolog yayının kısa süre sonra Türkiye’de ortadan kalkacağını, kablolu yayın imkanlarının da Türkiye’de sadece büyük şehirlerle sınırlı olduğunu dile getiren Korur “Uydu yayıncılığına düşen görev gelecekte daha da artacak. Bu anlamda yüksek hız ve kapasitedeki uydularla ilgili yatırımlarımız sürüyor” dedi. Tüketici isteklerini ve tercihlerini de izlediklerini dile getiren Korur “ İzleyicinin yayıncıyla interaktif iletişime geçme isteği gün geçtikçe artıyor. Bu nedenle izleyicinin alıcısına küçük bir SMART LNB ile uyduya yayın yapma özelliği kazandırabiliyoruz. Böylelikle izleyiciye interaktif haberleşme imkanı sağlıyoruz” dedi