- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası

Artık her işin başı hizmet

Handan Aybars Tarafından 17 Ağustos 2015
1
1.4K Görüntülemeler




Artık her işin başı hizmet

Bilişim sektöründe hizmet odaklı büyüme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da öne çıkıyor. Bazı hizmetlerin buluta dönüşümü, yani bazı servislerin bulut üzerinden sunumu giderek öne çıkarken, bu aynı zamanda hizmet ekseninde bütünsel büyümenin temelini oluşturuyor.

SLA’ler, eğitimler, entegratörlük, bir BT yatırımı kurulumu ve öncesinde sunulan danışmanlık, veri merkezinden yazılım kullandırma gibi birçok başlık bu gittikçe büyüyen ‘hizmet’ kanadının öne çıkan başlıkları. Zaten gerek Bilişim 500 araştırmasının sonuçlarında ‘hizmet’ başlığındaki gelişim, gerekse bu haftaki dosyamızda da göreceğiniz gibi, bulut bilişimin gelişimi, bulunduğumuz noktayı ve potansiyeli ortaya koyuyor.

Buzdağının dev yüzü ‘hizmet’ pazarı katlanarak büyüyecek

Bulut bilişim bir ‘depolama alanı’ olmaktan çok daha fazlası olduğunu gösterdikçe, farklı çözümler bulutta verilmeye başlandıkça, bu alanda performans da gelişecek. Küresel BT hizmet sektörü, gelişim potansiyeli ile sektör oyuncuları için önemli fırsatlar sunuyor. Sağlık, perakende, ulaşım gibi birçok sektörde hayata geçirilen projeler ışığında beklentiler de gelişiyor. Yönetim danışmanlığı ve pazar araştırma şirketi Lucintel’in “Global IT Services Industry 2012-2017: Trend, Profit, and Forecast Analysis” araştırması da bu potansiyeli ortaya koyuyor. Buna göre, küresel BT hizmet pazarının 2017 yılında 1,147 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Küresel BT hizmet sektörünün kapsamını ‘donanım ve yazılım bakımı gibi ürün destek hizmetleri, bunun yanında BT danışmanlığı, geliştirme ve entegrasyon gibi profesyonel hizmetler’ olarak tanımlayan Lucintel araştırmasına göre, Kuzey Amerika, yüzde 42’lik küresel pazar payı ile küresel BT hizmet sektörünün de egemenliğini üstleniyor. Hindistan, Çin, Vietnam, Filipinler gibi dış kaynak sunum noktalarının da potansiyeli yüksek. Çünkü bu ülkelerde istihdam maliyeti düşük, buna karşılık yetenekli insan kaynağı çok. Küresel bazda kamu destekli reformlar, BT hizmet yatırımlarında da gelişimin itici gücü olmayı sürdürecek. Bu gelişim ışığında, özellikle bulut bilişimin sektörü yeniden şekillendireceğine vurgu yapılan araştırmaya göre, bu da küçük ve orta ölçekli şirketler için güncel bilişim dünyasına erişim fırsatı demek.

Araştırma, BT hizmet sektörünün önündeki bazı temel sıkıntılara da işaret etmeden geçmiyor: Küresel para birimlerindeki dalgalanmalar, yetenek havuzunun kurumaya başlaması, gelişmiş ülkelerdeki yüksek istihdam maliyetleri gibi… Ancak bir taraftan da sistem, yazılım ve hizmet başlıklarında küresel talep artar, kamunun BT harcamaları bu alanlarda gelişirken, finans başta olmak üzere sektörel taleplerin de BT hizmet pazarında büyümeyi destekleyeceği üzerinde duruluyor.

‘Yönetilen hizmetler’in kapsamı genişliyor

BT hizmet başlığında yönetilen hizmetler de öne çıkıyor. MarketsandMarkets’ın araştırması “Managed Services Market by Managed Data Center, Managed Network, Managed Information, Managed Mobility, Managed Infrastructure, Managed Communications, Managed Security – Global Forecast to 2019” yönetilen hizmetler pazarının potansiyelini ortaya koyuyor.  Yönetilen hizmetler pazarının 2014 yılındaki 107.17 milyar dolar seviyesinden 2019 yılında 193.34 milyar dolara yükselmesini bekleyen MarketsandMarkets tahminlerine göre, Kuzey Amerika, elde edilen gelir itibariyle bu başlıkta en büyük pazar olacak. Asya-Pasifik (APAC) bölgesi ise yüksek büyüme potansiyeli ile öne çıkacak.

Öne çıkan eğilimler de bu araştırmada yerini buluyor. Yönetilen hizmetlerin dönüşümüne işaret edilen MarketsandMarkets araştırmasında tespitler net: Önde gelen bilişim şirketlerinin son kullanıcıların tüm bilişim maliyetlerini azaltma çabası ışığında, düşük maliyetli veri merkezi çözümleri geliştirme konusunda attıkları adımlar ve sundukları çözümler, yönetilen veri merkezi ve yönetilen ağ hizmetleri gibi başlıklarda büyümeyi beraberinde getirecek.

Maalesef bu başlıkta da küresel para birimlerindeki, doğal olarak ekonomilerdeki olası dalgalanmalar temel risk olarak gösteriliyor. Özellikle Amerika Merkez Bankası FED’in faiz artırımı için Eylül’ü mü yoksa Aralık ayını mı tercih edeceği, yoksa bunun için yeni yılı mı bekleyeceği bu konuda piyasaların, para birimlerinin, doğal olarak da yatırımların yön bulmasını sağlayacak.

Devleşen bulut ve daha fazlası…

M2S Araştırma ve Pazarlama Hizmetleri Genel Müdürü Özlem Unan, “Hizmette büyüme sürecek” dedi ve beklentilerini şöyle sıraladı: “Bence gelecek veri merkezi hizmeti verenlerde, veri merkezi üzerinden katma değerli hizmet sunanlarda, bulutta ve çağrı merkezlerinde. 2017’de Türkiye’de bulut hizmetleri büyüyecek.” İşte detaylar…

–          Bulut ve buluta bağlı servisler büyümeyi sürdürecek. Bulutla ilgili verilebilecek çok hizmet var: Bulut üstünden yedekleme servisi, bulut üzerinden uygulama kiralama, bulut üzerinden yazılımların güncel sürümlerini kullanabilmek gibi ve bulut üzerinden bazı uygulama geliştirme hizmetlerinin de kiralanması gibi… Hayatı kolaylaştıracak birçok şey bulutla gelecek.

–          Felaket yönetimi de büyümesi öngörülen bir alan. Buluta bağlı olarak yedeklemenin artmasının yanı sıra, felaket yönetimi başlı başına bir servis. Birçok sektör için de kritik bir konu. Dolayısıyla felaket yönetimi pazarının ‘hizmet’ olarak büyümesi öngörülüyor.

–          Dış kaynak servisleri, yani öncelikle çağrı merkezi ve buna bağlı sunulan katma değerli  servisler de büyüyor. Bu kadar gelişen dünyada, çağrı merkezleri de kendilerini geliştirmek ve farklı servisler sunmaya önem veriyor.

–          Bakım anlaşmaları her zaman geçerli, ama donanım ürünlerini satın almak yerine ürünü kiralamak da giderek popüler hale geliyor. Sanallaştırma ve mobilitenin iş hayatında kullanımının artmasının etkisiyle, fiziksel donanım satın almak yerine onu da kiralama tercihi öne çıkacak.

 

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Sonraki Habere Geç

Atos Türkiye’ye yeni CEO

1 Yorum

BAYRAM DÜZ
30 Ağustos 2015 at 19:29
Yanıtlamak için oturum açın

Hizmette sınır yok diyoruz


Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler