- Reklam -
Ana Sayfa » Yazarlar

Verilerin dayanılmaz ağırlığı

Ayhan Sevgi Tarafından 29 Ağustos 2010
2
876 Görüntülemeler



Bir mektup yazacağına e-posta gönder, bir ağaç daha kurtulsun! Bu sözü kaç defa duydunuz? Artık doğruluğunu sorgulamadığımız belli. Mektup ve zarf için kağıt, onlar için ise ağaç, fiber, saman gerekli olduğu çok açık. E-postanın sıfır ağırlığı varmış gibi geliyor. Hiç bir hammadde kullanılmadığı belli, üstelik çok az enerji harcıyor olmalı.
Aslında hiç te öyle değil. Gönderdiğiniz e-postalara iliştirdiğiniz resimler, videolar gibi milyonlarca byte yer kaplayan veriler aslında çok ağırlar. Tahmin edemeyeceğiniz kadar. Birde aynı fotoğraf, aynı anda 3-5 kişiye gönderiyorsanız , ki genellikle öyle olur (Cumartesi pikniği fotoğrafları burada!!), ağırlıkları daha çok artıyor. Bu yazıyı okuduktan sonra biraz daha dikkatli olmanızı bekliyorum.
E-postalarımız genellikle yazı (text) ve çok az yer kaplıyor. Bir A4 sayfasının tamamını doldursanız bile, kapladığı yer 2 bin byte’dan daha az; ancak onlara iliştirilen veriler, e-postadan çok daha fazla yer kaplıyor. Fotoğrafların büyüklükleri milyonlarca byte, videolar ise bunun onlarca katı. Ellerimizdeki kameralı cep telefonlarıyla çok hızlı bir şekilde yeni resimler ve videolar üretiyoruz ve hemen onları paylaşmak istiyoruz. Bunlar bir yerlerde saklanmak zorunda! Üstel bir şekilde büyüyen bu veriler için binlerce metrekarelik veri merkezleri kuruluyor ve buralardaki veri depolama sistemleri sürekli enerji tüketiyor.
Her şeyden önce bu yıl tüm veri merkezlerindeki toplam depolanmış veri yaklaşık olarak ABD’nin tüm kütüphanelerindeki kitapların bir milyon katı olacak, bu da 1 Zetta byte, yani 10^21 byte (gigaxtera byte). Bunların içinde benim fotoğrafım, tüy gibi kalır demeyin! Veri depolama uzmanı olan Matthew Yeager, 4 fotoğrafı (yaklaşık 4 MB) göndermenin veya saklamanın enerji maliyetini, evdeki çaydanlığı 17.5 kere su ile doldurup kaynatmaya eşdeğer olarak hesaplamış. Bir daha piknik fotoğraflarını paylaşırken, daha sorumlu davranırsınız, umarım!

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Taşımak da kullanmak da kolay

2 Yorumlar

Okuyucu
13 Eylül 2010 at 12:01
Yanıtlamak için oturum açın

(alıntı)”kapladığı yer 2 bin byte’dan daha az”, 2 bin byte diye bir ifadenin bilgisayar dilinde yeri yok sanırım. Şöyle diyebilirdiniz: 2KiloByte, 2KB, 1KB=1024 Byte._x000D_
Ağırlık demişken 2KB dediğimiz zaman 2 kiloluk bir cisimden bahsediyoruz ama bu sanal bir ağırlık, yani aslında sanal ortamda 2KB gerçek ortamda 2 kg gibi bir şey.._x000D_
Yani siz 2KB'lik bit text gönderdiğiniz zaman sistem bunu 2 kg lik bir yük olarak olarak algılıyor olabilir, 10 kişiye o ileti gönderildiğinde 2*20=20kg lik bir kuvvet uyguluyorsunuz..İnternet çok hassas, narin bir ortam olduğu için en küçük text'ler bile bu ağırlıkta etki yapar._x000D_
Hatta bu yükler ile canlı bir ortam olan interneti depresyona sokmamız bile mümkün._x000D_
(bunlar resmi bilgiler değil benim yorumlarım)_x000D_
_x000D_
Resim, video gönderirken sisteme fazla yük bindirmemek için bir öneri:_x000D_
Göndereceğiniz resim veya video'yu e-posta yazılımınız izin veriyorsa(gmail' de bu özellik var) bir paylaşım disk alanına koyun, iletinizdede resmin kendisini değilde bu disk adresinin linkini gönderin, böyle alıcıya resmin kendisi değil link adresi gidecek, sadece link bilgisi gönderildiğinden iletiniz byte olarak daha az yer kaplayacak._x000D_
_x000D_
Selamlar.


Merih K.
14 Eylül 2010 at 03:40
Yanıtlamak için oturum açın

2 bin byte diye bir şey varmı bilgisayar bilimlerinde, doğrusu 2KiloB'yte dir, yazarınız daha bilgisayar bilimlerinin temel konularını bilmiyor. Bu konuda daha önceki yorumumu yayınlamamışsınız çünkü doğruyu yazdım. Şaçma, yanlış ve bunakça konuşsaydım yayınlardınız o zaman.


Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Endüstriyel teknolojilerin güvenliği için güçlü işbirliği!
    • 2
      Pazarlama süreçleri yapay zeka ile hızlanıyor
    • 3
      Dijital dönüşüm herkes için erişilebilir olmalı
    • 4
      Yapay zeka için yetkin veri merkezi!

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KOBİ'lerin kalkınmasına “Stratejik İş Ortaklığı Programı” ile destek
    • Dijital dönüşüm herkes için erişilebilir olmalı
    • Siber saldırılar çeşitleniyor, güç kazanıyor
    • Online İngilizce'de Güvenilir Bir Seçim: Flalingo
    • SOCAR Fiber ve TurkNet’ten stratejik iş birliği

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler