- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Gelecek “şey”lerin internetinde

BThaber Tarafından 12 Ekim 2010
0
794 Görüntülemeler




Gelecek “şey”lerin internetinde

Mühendis, yönetici, yazar, araştırmacı ve sanatçı kimliğiyle “Geleceğin internetinde düşünen ve karar veren insan” konulu bir konuşma gerçekleştiren Zafer Kurdakul, internetin geniş, verimli topraklar olarak düşünüldüğünde, webi de, orada yeşermiş, büyümüş ilk varlık olarak değerlendirdi. Bu durumun daha çok gelişmeye, yenilenmeye ihtiyacı olduğunun altını çizen Kurdakul, “Bilişim ise bir büyük dönüşümün eşiğindedir. Bu, kısa zamanda olacaktır ve her şey değişecektir. Pek çok yeni teknoloji geliştirilecek, denenecek ve sonuçta çok fazla teknolojimiz olacak. Böylece artık teknolojiyi düşünmeyeceğiz” dedi.
Günümüzde işletim sistemleri ve internet tarayıcılarını demode hale gelmekte olduğunu belirten Kurdakul, şunları kaydetti:
“İnsanlar, sadece bilgiye bağlanmak istemektedirler. Gelecekte, siber dünyadaki siber yapılara bağlanmak isteyeceklerdir. Tüm elektronik hayatımız, bir
siber yapı içine
yüklenecektir. Bilgisayarlarda yer alan katı klasör yapılanması, programcılar tarafından programcılar için tasarlanmıştır. Ancak programcı olmayanlar için hiç de uygun değildir ve olması da düşünülmemişti. Oysa, aklımızda tuttuğumuz şeylerin verilmiş isimleri yoktur, dosyalar halinde saklanmazlar, isim
kullanılarak erişilmezler, sadece içeriği ile erişilirler.
Bu bazen bir sestir, bazen
de bir görüntü.
Gelecekte tarayıcılar, siber dünyanın giriş kapıları olacaktır. Herhangi bir
nesneyi bir tarayıcı
kutusuna yerleştirerek,
onun 3 boyutlu imajını ve
tüm özelliklerini, siber dünyanın serin karanlığına aktarmak mümkün olacaktır. İnternet ve PC, tamamlanmamış şekilde kullanıma alındılar. Onlarla neler yapabileceğine yolda, kullanıcılar karar verdi. Sorunları çıktıkça giderildi. İnternet ve PC’nin yaygınlığı bu uygulamanın sonucudur. Uygulamaların giderek bizim cihazlarımızdan internet bulutuna kaydırılması sonunda, bizim istediğimiz ek veya değişikliklerin sadece üretici/sağlayıcı şirket tarafından bize sağlanacağı bir modele doğru gidilmesi olası.”
Gelecek senaryoları içinde en fazla ismi geçen konulardan bir tanesinin, “Şeylerin – nesnelerin interneti (Internet of Things)” olarak değerlendiren Kurdakul, “Burada ‘şey’ tabiri; konserve kutusu, ayakkabı, kitap, araba parçası gibi günlük kullanımda olan her şeyi içeriyor. Tüm bunların internete bağlı ve iletişim içinde olduğu bir ortam söz konusu. Her bireyin bin ila 5 bin civarında nesnenin ortasında yaşadığını düşünürseniz, tüm ‘şey’lerin nüfusunun çok çok büyük olduğu anlaşılır” dedi.
Geleceğin; birbirine bağlı çok sayıda donanım, yazılım ve nesnelerden oluşan, her zaman açık, sıfır arıza zamanlı ve bulutlar içinde yer alan tek bir büyük makine olacağının düşünüldüğünü kaydeden Zafer Kurdakul, Kevin
Kelly’nin de görüşüne sunumunda yer verdi:
“Bilim gerçeği, sanat güzelliği bulur. Teknoloji ise fırsatları; açıklanacak yeni şeyler, yeni ifade şekilleri, yeni iletişim ortamları ve ne yazık ki yeni yıkım yolları. Teknoloji artık kendi kültürüne sahip, üçüncü kültür, fırsatlar kültürü, tutkunların kültürü – dünyaya yaygın ve ana kültür olma yolunda.”
Bilim ve teknolojideki
hızlı gelişimin, her konuda olduğu gibi kültür tanımı, anlayışı ve kültürler arası ilişkileri de sürekli değiştirdiğini kaydeden Kurdakul, ““Webin yaygınlaşması, geleceğe daha farklı şekilde bakmamızı sağlıyor” dedi.
Sosyal ağların, büyük tutku haline gelmesinin “arkadaş” kavramını da değiştirdiğine dikkat çeken Kurdakul, Nicholas Negroponte’nin bir görüşüne de sunumunda yer verdi: “Politikacılar tarihin yükü ile uğraşadursunlar, sayısal topraklardan, önyargıları olmayan yeni bir nesil doğuyor.”

BThaber





Yazar

BThaber


Sonraki Habere Geç

İnovasyon ve bulut kültürünün önde gelen düşünürlerinden Charles Leadbeater: “Gelecekle ilgili hem iyimserim hem de kötümser”

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler