- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Bilişim Zirvesi’10, internetteki gelişimi ve yansımalarını aktardı

BThaber Tarafından 12 Ekim 2010
0
692 Görüntülemeler




Bilişim Zirvesi’10, internetteki gelişimi ve yansımalarını aktardı

Ana Tema Konuşmacısı Kevin Kelly, “İnternetin gelecek 7 bin gününe bakıldığında daha iyi bir web değil, farklı bir yapı bizi bekliyor.”

Bilişim Zirvesi’10’un ağırladığı küresel düşünürlerden biri olan Wired Kurucu Editörlerinden  Kevin Kelly, Ana Tema Konferansı’nda 7 bin günde internette yaşanan değişime dikkat çekerek gelecek fotoğrafı çizdi. Bu süreçte yaşanan değişimi dört başlıkta açıklayan ve geçirilen değişim süreci ile ilgili önemli saptamalarda bulunan Kelly, yaşadığımız ortamı da birbiri ile bağlantılı pek çok kanalın bir arada bulunduğu bir yapı olarak tanımladı. Yaşanan değişimleri ekranlar, paylaşım, genel değer yaratma ve veri akışı başlıkları ile açıklayan Kelly, internetin gelecek 7 bin gününe bakıldığında daha iyi bir web değil, farklı bir yapı görüleceğini belirtti.
“Biz kitapların insanlarıydık, artık ekranların insanı olduk”  diyen Kelly, ekranların hayatımızın her noktasına girdiğini vurguladı. Ekranların genişlediğini ve ucuzladığını ifade eden Kelly, “Tüm binaları kaplayacak kadar büyük ekranlar var. Artık sadece cebinizde veya masanızın üzerinde değiller. Her yerdeler. Bunlarla etkileşim için bambaşka yollar buluyoruz” diye konuştu. Kindle benzeri ekranların satışlarının  gerçek kitap satışlarını aştığının  da altını çizen Kelly, “Hayatımızda artık tüm vücudumuzu kullanarak etkileşim kurduğumuz cihazlar var. 2010 yılında 4 milyar kameralı telefon kullanılıyor”  dedi.
Bulut kültürünün ana parçasını paylaşım olarak tanımlayan Kelly, “Ekranlar sadece sizi göstermek değil, sizi görmek yolunda ilerliyor. Bütün ekranlar bir bulut  oluşturacak” diye konuştu. Paylaşım ile sağlık kayıtları, nokta  bilgileri gibi pek çok şeyin paylaşılabileceğini  ve değerinin artacağını belirten Kelly, “Bu noktada bazı sorular da gündeme
gelecek. Bunları nasıl koruyacaksınız? Bunların sahipliği ve erişimi nasıl kontrol altında tutulacak? gibi. Bu nedenle de model sahiplenme modelinden erişime dönmek zorunda. Bu da kullanıcılara üretme, servis verme, pazarlama ve  finans olanağı sunuyor” şeklinde konuştu.
“Değer yaratmak kilit nokta”
Kopyalamanın da burada önemli bir başka başlık olduğuna da dikkat çeken Kelly, “Artık her şeyi kopyalabiliyor. Bu iyi gibi ama diğer yandan kötü. Değer kopyalanamaz öğelerde yatıyor. Bu sistem anında edin, kişiselleştir, özelleştir ve sahiplen şeklinde. İlginin yoğunlaştığı yerde para vardır. Bunun için değer yaratılmalı” dedi.

Veri akışı başrolde
Kelly’e göre; bu değişimin önemli başlıklarından olan veri akışıyla artık içerikler, klasörler ya da  sayfayla değil, akışla ilgili olarak şekilleniyor. “Yaşama ve içeriğe dair küçük akışkan metaforlar interneti sarmış durumda” diyen Kelly, sayfaların akış, PC’lerin  bulut, ben’in biz, olduğuna dikkat çekti. Artık her şeyin  anlık akışlardan ibaret olan  gerçek zamanlı yaşam akışları üzerinde yürüdüğünü dile getiren Kelly, “Gittiğiniz her yerde iz bırakıyorsunuz, tüm bunlar bir arada büyük bir veri ve değer yaratıyor. Küresel bir veritabanı oluşuyor.
Bu büyük bir sorun ve büyük bir fırsat” dedi.
“Wikipedia gibi ortamların var olacağını bundan 7 bin gün önce söyleseydim, ücretsiz dünya haritası veya hava durumu sunacak olsaydım kimse inanmazdı. Ekonomik modeli kimse kurgulayamazdı. Ama varlar” diye konuşan Kelly, katılımcılara “Gelecekte ne olacaksa hiçbirimiz bunun için geç kalmadık. İmkansız diye bir şey olduğunu düşünmeyin. Bugün yaşamak için inanılmaz bir zaman. Hepimiz bu zamanda yaşadığımız için çok şanslıyız” dedi.

BThaber





Yazar

BThaber


Sonraki Habere Geç

İş süreçlerinin optimizasyon anahtarı bilişim

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler