- Reklam -
Ana Sayfa » İnsan Kaynakları

“Her Şey Çıplak”

BThaber Tarafından 16 Nisan 2011
0
817 Görüntülemeler




“Her Şey Çıplak”

İnternet herşeyi tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Ama bildiğimiz internetin sonu yaklaşmıştır. Yeni internet ne zaman ve nasıl karşımıza çıkacak? sorularının cevaplarını bulmak için Halil Aksu, Uğur Candan, Mehmet Nuri Çankaya bir araya gelip bu kitabı yayınlıyorlar. BThaber olarak kendilerine kitapla ilgili sorularımızı yönelttik ve aldığımız cevapları sizlere aktarıyoruz. Daha ayrıntılı bilgileri www.herseyciplak.com adresinden alabilirsiniz.

Şu an Web 2.0’dan bahsedilmektedir? Neden değişeceğini düşünüyorsunuz?
Bu soruyu biz de yolun başında kendimize çok sert bir şekilde sorduk. Sadece söylemi veya sloganı olan bir kitap olmasın istedik. İçeriği sağlam esaslara dayanmasını istedik. Bundan dolayı web 2.0’ın özelliklerinin neler olduğunu ortaya koymakla başladık. En önemli özellik kullanıcı odaklı olmasıdır. Kullanıcıların içeriği, kullanıcılar arası etkileşim ve önemli web 2.0 temsilcileri yalnızca birer platform. Bunun yanı sıra içerik fazlasıyla zenginleşti ve teknolojik bakımından daha bütünleşik ve standartları oturmuş bir hal aldı. Bu gerçekler devam edecektir. Ancak bunları etki eden çok güçlü eğilimler var. Biz bunları üç ana kategoride topladık: ekonomik, toplumsal ve teknolojik.

Web 3.0 tanımı konulabilir mi? Özellikleri ne olacaktır? Halihazırda hiç web 3.0 örnekleri var mı?
Web evrimini betimlemek için, güzel bir analoji kurduk. Maddenin hallerine benzettik. Webin ilk hali, katı hali şeklinde. Web 2.0 ise sıvı hali. Web 3.0 ise maddenin gaz hali gibi olacak diye düşünüyoruz. Buharlaşacak, şeffaflaşacak, her yere kolayca girecek, görünmeyecek, gibi gazın temel özellikleri olacak diye düşünüyoruz. Biz Web 3.0’ın özelliklerini üç grupta topladık. Daha akıllı, daha hızlı ve daha etkileşimli olacak. Bize göre henüz tam manasıyla web 3.0 örneği yok. En yakın ve en akıllı olan örnekler Google, Amazon, EBay gibi siteler.

Web 3.0’ün etkileri ne olacak?
Web 3.0 gaz gibi olunca, her yerde var olacak. Bağlanmak diye bir şey kalmayacak, bağlantıyı çözmek, engellemek gibi bir durum yaşanacak. Web 3.0’ın etkilerini yine ekonomik, toplumsal ve teknolojik olarak inceledik.

Bu kitabı yazma fikri nereden doğdu?
2009’da bir internet konferansına katıldık. Orada Web 2.0 ve acaba sonrası ne olacak gibi tartışmalar geçti ve Web 3.0’ün bir tanımı olmadığını fark ettik. Web 2.0’ın tanımını koyarak Tim O’Reilly meşhur ve otorite oldu. Kapsamlı bir şekilde Web 3.0’ün tanımını koymanın yararlı olacağını düşündük ve işe başladık.

Yazma süreci ne kadar sürdü?
Bu görüşmeleri yaptıktan ve kesin kararı aldıktan sonra üç yazar düzenli olarak buluştuk. Kavramsal kısmı yaklaşık 5-6 ay sürdü. Sonra yazma işini paylaştık ve o da yaklaşık 5-6 ay sürdü. En son yayınevi düzenlemeleri yaptı, nihai şeklini verdi, o da yaklaşık 2-3 ay sürdü. Yani toplamda bir yılı biraz aşkın bir sürede kitabı ortaya çıkarmış olduk.

Ne gibi kaynaklara danışıldı?
Tabii ki en büyük kaynağımız internetin kendisi oldu. O kadar çok kaynak var ki. YouTube’da konuya yakın ve ilgili çok fazla kaliteli video var. Ekonomik, toplumsal ve teknolojik eğilimler için lider kitapların tümü incelendi diyebiliriz. Konuyla ilgili gurulardan, bloglardan ve dünya çapında yapılan seminer ve konferans kayıtlarından epeyce esinlendik, yararlandık. TED videoları bizim için her zaman önemli bir ilham kaynağıdır. Ayrıca üç yazarın ellerinin altında ciddi bilgi kaynakları var, piyasadaki her kapıyı çalmak ve yerinde birinci elden bilgi edinme olanakları var.

BThaber





Yazar

BThaber


Sonraki Habere Geç

Hayat net’e yeni genel müdür

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Pazarlama süreçleri yapay zeka ile hızlanıyor
    • 2
      Endüstriyel teknolojilerin güvenliği için güçlü işbirliği!
    • 3
      Yapay zeka için yetkin veri merkezi!
    • 4
      Sigorta sektörü, yapay zeka ile yenileniyor

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KOBİ'lerin kalkınmasına “Stratejik İş Ortaklığı Programı” ile destek
    • Dijital dönüşüm herkes için erişilebilir olmalı
    • Siber saldırılar çeşitleniyor, güç kazanıyor
    • Online İngilizce'de Güvenilir Bir Seçim: Flalingo
    • SOCAR Fiber ve TurkNet’ten stratejik iş birliği

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler