- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası

CBOT’un Türkçe dil yetenekleri fark yaratıyor

Ayhan Sevgi Tarafından 15 Eylül 2019
0
7.2K Görüntülemeler



cbot cmo'SU Çiler Ay

Doğal dil işleme, yapay zeka ve büyük veri gibi dikey yetkinlikler üzerine kurulan CBOT yoluna yeni projeler ile emin adımlarla devam ediyor. 5 yıl önce üniversiteler ile sürdürdüğü ortaklaşa çalışmalar ile Ar-Ge süreçlerine başlayan CBOT bugün metin anlama, veri tasnifi ve özetlendirilmesi gibi pazarın doğrudan ihtiyacı olan değer önerilerine sahip. CBOT ayrıca, 2016 yılında tüm bu teknolojilerin üzerine geliştirdikleri bir ürün ile kurumlar için iletişim bazlı yapay zeka hizmeti sunarak teknolojilerini farklı ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde kurguluyor. Alışılan sohbet robotu hizmetinin yanında kurumlara sesli asistan ve sosyal medya merkezli kabiliyetler de kazandıran CBOT’un CMO’su Çiler Ay ile sundukları hizmeti derinlemesine konuşma fırsatı bulduk:

CBOT’u sizden dinleyebilir miyiz?

Üniversiteler ve akademisyenlerle işbirliği içinde metin anlamlandırma, makine öğrenmesi ve doğal dil işleme teknolojilerine ilişkin Ar-Ge çalışmaları yapan Cbot, aldığı 3 farklı patent ve gerçekleştirdiği TÜBİTAK, Avrupa Birliği projeleriyle bugün Türkiye’nin metin anlamlandırma konusundaki lider yapay zeka şirketi haline geldi. Halen sürdürdüğümüz üniversite işbirliklerinin yanında 20 kişilik bir ekiple şirket içinde de geliştirmelerimizi sürdürüyoruz. Yüzde yüz yerli mühendisler ile yaptığımız geliştirmeler sonucunda sohbet botları alanında yerli mali sertifikasına da sahibiz.

CBOT’un Türkiye’de yapay zeka tabanlı ilk sohbet robotlarını İş Bankası ve ING Bank için geliştirdiğini belirten Ay, hali hazırda QNB Finansbank ve Garanti Bankası’na da yapay zeka destekli sohbet robotu hizmeti verdiğini belirtti. Pek çok özel banka ile projeler geliştirdiklerini ekleyen Ay otomotiv ve havacılık alanlarında da tecrübesini yeni müşterileri paylaştıklarını belirtti ve ekledi:

‘’CBOT hem Türkiye’de hem de ABD’deki Ar-Ge ekipleriyle, yoğun çalışmaların sonucunda geliştirdiği sohbet robotu uygulamalarıyla, başta Amazın, eBay, İş Bankası, ING Bank, Türk Telekom, Anadolu Hayat Emeklilik ve n11 olmak üzere kullanıcı deneyimini güçlendirmek isteyen pek çok şirket tarafından tercih ediliyor.’’

CBOT’u sektöründeki rakiplerden ayıran farklar nelerdir?

CBOT’un rakiplerinden farklılaştığı en önemli nokta Türkçe dilde tüm global şirketlerden daha yüksek bir doğruluk oranı ile çalışması. Bunun temel nedeni CBOT’un sohbet robotlarını Türkçe dilinde herhangi bir çeviri sistemi kullanmadan Türkçe doğal dil işleme yapısı üzerinde çalışması. Ayrıca CBOT’un son 5 yıldır üzerine yatırım yaptığı bir “doğal dil işleme teknolojisi” (NLP Engine) bulunuyor. Bu teknoloji Latin alfabesi kullanan tüm dilleri destekleyen bir altyapıya sahip olarak geliştirildi ve global rakiplerle Türkçe’de karşılaştırıldığında, şu anda en yüksek doğruluk oranını veren doğal dil işleme teknolojisi olma özelliğini taşıyor. CBOT, bu teknolojiyi şirketlerin kullanımı için lisans kiralama modeli ile sunuyor.

Ayrıca CBOT ürünlerinin şirketlere en çok müşteri yönetiminde avantajlar sağladığını söyleyebiliriz. Özellikle bankacılık sohbet robotları banka müşterilerinden gelen soruların büyük bir kısmına cevap verebiliyor. Bu da müşterinin herhangi bir bankacılık işlemini bankaya gitmeden ya da çağrı merkezinde sıra beklemeden hızla çözmesini sağlıyor. Yine e-ticaret alanında geliştirdiğimiz botlar ürünler için yapılan kaliteli yorumları üst sıralara taşıyarak kullanıcıların araştırdıkları ürünler hakkında doğru bilgilere sahip olmasını sağlıyor. Örneğin Amazon UK için geliştirdiğimiz cilt bakımı alanında hizmet veren bot siteye giren kullanıcıların cilt tiplerine uygun ürünü seçmelerine yardımcı oluyor. Buradan bakıldığın tüm ürünlerimizin kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde geliştirildiğini ve bu bağlamda maximum fayda sağlamaya odaklandığını söyleyebiliriz.

Öte yandan CBOT olarak biz, çözümlerimizi  bulut üzerinde çalıştırabilmenin yanında şirket içi kuruluma da imkan sağlıyoruz. Bu da finans ve kamu gibi güvenlik önceliği olan şirketler için tercih sebebi oluşturuyor.

CBOT’un sohbet botları için ana yetkinlik Türkçe diyebilir miyiz? Farklı diller için geliştirmeler yapıyor musunuz?

Globalde de faaliyet gösteren bir şirket olarak ana hedeflerimizden biri teknoloji ihracatımızı arttırmak. Daha önce bahsettim Google işbirliğinin de bu noktada önemli bir etkisi var. Bu bağlamda farklı dil seçenekleri üzerine geliştirmelerimizi de sürdürüyoruz. Önce tüm Latin dillerini portföyümüze eklemek için çalışıyoruz. Şimdi dil bağımsız hale gelen bir ürün haline gelmek ve Asya dilleri dahil olmakla birlikte çokça kullanılan hemen her dilde destek vermeyi hedefliyoruz.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

BTvizyon Denizli’de kurumların dönüşümdeki yol haritaları tartışıldı
Sonraki Habere Geç

BTvizyon Denizli’de kurumların dönüşümdeki yol haritaları tartışıldı

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler