- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Geleneksel ağ altyapıları yerini yeni teknolojilere bırakıyor

Ayhan Sevgi Tarafından 21 Şubat 2010
0
1.0K Görüntülemeler




Geleneksel ağ altyapıları yerini yeni teknolojilere bırakıyor

Ağ teknolojilerinde hızlı bir gelişim ve değişim döneminden geçiliyor. Yaşanan bu değişimlerin asıl tetikleyicisinin ise şirketlerin taleplerinin eskisinden farklı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Kurumlar yatırım yapacağı ağ teknolojisine karar verirken sırasıyla performans, ölçeklenebilirlik, güvenlik, verimlilik, yaygınlık, yönetilebilirlik, esneklik, süreklilik ve fiyat/performans oranı gibi seçim kriterlerini göz önüne alıyor. Donanım üreticileri ve servis sağlayıcılar da şirketlerin bu taleplerini en uygun şekilde karşılayabilmek için ürün ve servislerini sürekli güncel tutmak durumundalar. TurkNet Data Hizmetleri Ürün Müdürü Erdem Eriş’in verdiği bilgilere göre, artık her kurumun kendine ait bir WAN kurma eğiliminde olduğu günler geride kaldı. Eriş, yükselişte olan eğilimin IP MPLS VPN olduğunu ifade ediyor.
“Kişisel kullanıcıların yanı sıra şirketler de rekabet avantajı sağlayabilmek adına hızlı olmak, bilgiye hızlı ulaşmak istiyor” diyen AirTies Gateway Ürün Grubu Genel Müdür Yardımcısı Müjdat Pakkan bilginin en etkili ve esnek iletimi için birçok çalışma yürütüldüğünü ve ağ teknolojilerindeki oluşan hızlı gelişimin arkasında bu talebin yattığını söyledi. Pakkan, çok sayıda kullanıcının aynı anda çalıştığı geniş ağların bile kablosuz ağ altyapısı ile yüksek performansa ulaşabildiğini ve önümüzdeki üç yıl içinde kurumlar ve son kullanıcılar tamamen kablosuz bağlantı kullanacak dedi.

Kurumsal agKurumsal ağ altyapıları kablosuz ağlara dönüşecek

Günümüz ağ teknolojilerinin yerini yeni teknolojilere bıraktığını dile getiren İşNet Satış ve Operatör İlişkileri Direktörü Halil Nadir Teberci mobil cihazların yeteneklerinin artması ile birlikte üçüncü nesil teknolojiler gittikçe yaygın hale geldiğini söylüyor. Teberci’ye göre bu durum HSPA (High Speed Packet Access – Yüksek Hızda Paket Erişimi) teknolojisi ön plana çıkıyor ve kurumsal ağ altyapılarının kablosuz ağlara dönüştürülmesi de önümüzdeki dönemde sıklıkla karşılaşacağımız projeler arasında yer alıyor.
IP üzerinden ses, görüntü ve veri taşımak artık kurumlar için vazgeçilmezler arasında yer almaya başladı diyen Teberci, “Maliyet avantajları ve sağladıkları kullanım kolaylıkları ile sanallaştırma yaygınlıkla başvurulan ağ çözümleri arasına girmiştir. Değişen ve yenilenen kablo altyapıları ile birlikte, fiber optik kablolamanın daha yaygın hale gelmesi de gerek kullanıcıların hızlı ve kesintisiz bağlantıya erişimi için gerekse de alternatif operatörlerin gerçekten ‘alternatif’ haline gelebilmeleri için çok önemli bir dönüm noktası olarak gözükmektedir” şeklinde konuştu.
Kurumlar bölge ofislerini, fabrikalarını, şubelerini, bayilerini ve sahadaki hareketli çalışanlarını kolay ve ekonomik bir şekilde birbirine bağlayarak veri, telefon veya video iletişimi sağlama ihtiyacı olduğunu dile getiren Teberci, kurumların bu iletişim altyapılarını kendi başına kurmalarının yüksek maliyetli ve zahmetli olduğunu söyledi.

Bulut bilgi islemBulut bilgi işlem ve genişbant ile ağ teknolojileri yeni bir döneme girdi

Ağ teknolojilerinin bulut bilgi işlem ve genişbant internet erişimi ile yeni bir döneme girdiğini belirten HP ProCurve Ülke Müdürü Sami Arbak, genişbant internetin gün geçtikçe daha fazla miktarda verinin güvenli bir şekilde iletilmesini sağladığını vurguladı. Arbak, genişbant internetin aynı zamanda ofis dışında çalışanların şirket bilgilerine erişmesine, kendi bilgisayarlarındaki verileri uzaktan yedeklemesine ve buna bağlı olarak felaket kurtarmada esnekliğe olanak tanıdığını ifade ederek “Ağ teknolojileri ile birlikte yükselişe geçen bir başka eğilim ise açık platform desteği. Ağ teknolojileri, yazılım seçiminde, müşterileri veri merkezi ürünlerini satın aldıkları şirketlere bağımlı olmaktan kurtarıyor” dedi.
Arbak bulut bilgi işlemin yeni nesil ağ teknolojilerine dayanan bir teknoloji olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Bulut bilişim internet üzerinden kullandığın kadar öde iş modeliyle sağlanan ve satın alınan ölçeklenebilir, esnek sistemlere dayalı genel hizmetler bütünü olarak tanımlanıyor. Burada anahtar nokta kullandığın kadar öde modeli. Örneğin veri merkezlerinin daha verimli kullanılmasını sağlayan sanallaştırılmış ‘Özel Bulut Sistemleri’ ödemeli olmadığı için bulut bilişim olarak değerlendirilmiyor. Ancak, tüm bulut bilişim teknolojileri ağ sistemlerine dayanıyor.”
2008 – 2009 dönemini bilişim dünyasında satın almalar ve birleşmeler yılı olarak değerlendiren Arbak, “Özellikle 2009’a baktığımızda bir yanda krizin etkileri, diğer yanda özellikle ağ dünyasında yeni teknolojik eğilimler, şirketlerin güçlerini birleştirmek ve stratejilerini belirlemek için yapılacak satın alma ve birleşmeleri tetikledi. Ağ dünyası temelinde bakacak olursak önümüzdeki yıllardaki teknolojik gelişmeler ve ihtiyaçlar temel olarak; veri merkezi, tümleşik altyapı ve bütünleşik iletişim  başlıkları altında toplanacak” dedi.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Şunlar da hoşunuza gidebilir
“100 Köye İnternet” ile herkes için erişim!
29 Ocak 2024
İşNet, logosunu yeniledi
13 Mayıs 2022
Sonraki Habere Geç

Teknoparklar uzmanlaşmalı

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 2
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Teknoloji ve finans dünyası TechFinTech Zirvesi'nde bir araya geldi
    • WeNovate, global bir hackathon halini aldı
    • Bir DLP Sisteminin Gerçek Maliyeti Nelerden Oluşur?
    • LikeCard Türkiye pazarında yerini aldı

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler