Merkeziyetçi teknolojiler, şirketleri de merkeziyetçileştiriyor mu?
Merkezde yer alan bir anabilgisayar ve bu anabilgisayara bağlı olarak farklı yerlerde çalışan ‘aptal terminaller’, 90’lı yılların başında ömrünü doldurdu. Ardından güçlü kişisel bilgisayarlar sayesinde uçlardaki kullanıcıların daha özgür hareket edebildiği, ‘yerel’in hakim olduğu bir dönem yaşadık. Şimdi sistemler yine merkeze doğru kayıyor. Yereldeki her adım merkez tarafından an be an izleniyor, kontrol mekanizmaları bu yönde gelişiyor.
Uluslararası şirketlerin çoğu da 90’lı yıllarda Türkiye’ye ve diğer benzer ülkelere yönelmeye başladılar. Hem pazarı geliştirmek, hem de kendi gelişimlerini sağlamak üzere ‘yerel’e yönelik yatırımlarını artırdılar. Yerel yöneticiler bu dönemde özgür bir şekilde hareket edebilme olanağına sahip oldular.
Şimdiyse gördüğümüz kadarıyla şirket yönetimleri yeniden merkeze doğru kayıyor, yereldeki çalışanların her adımı kontrol ediliyor. Yetkileri azalan yerel yöneticiler, yerel pazarı geliştirecek en küçük pazarlama faaliyetlerini bile merkeze danışmak zorunda kalıyorlar.
Teknoloji ve iş stratejilerinin gelişimi ne kadar da birbirine benziyor değil mi?