- Reklam -
Ana Sayfa » Bulut Teknolojileri Ürün

Yerli bulut hizmeti almak, ülke içinde kalan döviz demek

BThaber Tarafından 25 Ocak 2022
0
2.8K Görüntülemeler



100 bin KOBİ, bulut teknolojisi kullanarak 200 milyon TL’lik enerji ve 60 milyon dolarlık donanım harcamasını azaltıyor

Bulut Teknolojisi Kullanan İşletmeler Harcamalarını En Aza İndiriyor

Bulut teknolojileri pandemiyle birlikte işletmelerin vazgeçilmezi haline geldi. Dijitalleşme hızla sürerken,  DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, sadece 100 bin KOBİ’nin bulut teknolojisi kullandığı takdirde ekonomiye yıllık 200 milyon TL elektrik tasarrufu sağlandığını, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımı maliyeti ve 60 milyon dolarlık yıllık donanım ithalatını da engellemiş olacağını belirtti.

DİA Yazılım’ın Genel Müdürü Suha Onay, bir KOBİ’nin işletmesinde bulut teknolojisini tercih etmeyip, ticari yazılımı kurmak istediğinde ortalama 3 bin dolar ilk yatırım maliyeti yapması gerektiğini belirterek; “Bu 3 bin doların aynı zamanda bir amortisman maliyeti var. Üstündeki yazılımların donanım parçalarının mutlaka idamesi ve yenilenmesi gerekebiliyor. Bu da her yıl 600 dolarlık bir ek maliyet çıkıyor. DİA olarak donanım harcamalarında elektrikte de enerjide olduğu gibi yüzde 99’luk bir verimlilik sağlıyoruz ve binlerce işletmeye hizmet veriyoruz. Şu anda 100 bin girişimci KOBİ sadece bulut kullanırsa ne olurdu diye hesapladığımızda karşımıza inanılmaz rakamlar çıkıyor. Sadece 100 bin KOBİ bulut teknolojisi kullandığı takdirde ekonomiye yıllık 200 milyon TL elektrik tasarrufu sağlarken, 300 milyon dolarlık ilk donanım yatırımı maliyeti ve 60 milyon dolarlık yıllık donanım ithalatını da engellemiş oluyor.” dedi.

Serverların harcadığı enerjiyi yüzde 99 oranında azaltıyoruz

Bulut yazılımı seçmeyip lokalde kullanılan bir yazılım satın alacaklara da uyarılarda bulunan Onay, “Bir işletme lokal yazılım aldığında, yazılımı kuracağı bir donanım sistemine, aynı zamanda işletim sistemi ve server lisansına da ihtiyacı var. Çok şubeli bir işletme ise, o şubelerden merkeze bağlanabilmek için de lisansa ihtiyaç duyar. Yani KOBİ’ler bu donanımlara enerji harcıyorlar. Türkiye maalesef enerji ve teknoloji konusunda dışa bağımlı. Üyelerimizin donanımlarını konsolide ederek DİA olarak serverların harcadığı toplam enerjide yüzde 99 verimlilik sağlıyoruz.

Yerli bulut hizmeti almak, ülke içinde kalan döviz demek

Bulut denilince akıllara ilk olarak uluslararası büyük bulut yazılımları ve altyapıları gelir. Örneğin Amazon dünyadaki en büyük bulut altyapısına sahip firma. Daha birçok büyük isimler ve farklı farklı bulut hizmeti veren firmalar var. Ancak ülkemizde de bu hizmeti başarıyla sağlayan firmalar olduğu gözden kaçırılmamalı. Çünkü yerli bulut firmaları üzerinden hizmet alınması halinde döviz ülke ekonomisi içinde kalır.” şeklinde konuştu.

Kaynakları verimli kullanmanın önemine de değinen Onay; “Bir sunucunun işlemcisini bir kullanıcı yerine 20-30 kullanıcının kullanabilmesini sağlamak, yani paylaşım ekosistemi yaratabilmek, bulut teknolojisindeki maliyet avantajının altyapısında yatan en önemli konulardan biridir.

Girişimcilere, tasarruf, yenilikçilik ve yüksek katma değer gibi hedeflere ulaşabilmeleri adına çeşitli çözümler sunduklarını da sözlerine ekleyen Onay, şöyle devam etti: “Girişimcilerimiz çok cesurlar. Dünyanın her yerinde olabilirler. Bu anlamda yurt dışından yatırım yapan sermayeleri de çekebilmemiz gerekiyor. Onlara işletmeleri kolay yönetebilir ve daha stabil bir ekonomide yönetebilir ortamları oluşturmamız gerekiyor. Girişimcilerimiz, ekosistemimiz, eğitim düzeyi yüksek gençlerimiz, yazılımcılarımız var. Ancak son dönemde pandemi ve yaşanan ekonomik belirsizlikler nedeniyle genç yazılımcılar yurtdışına yöneliyorlar. Yerli yazılımcıları ülkemizde tutmanın yollarını hep birlikte arayıp, bulmamız lazım. Onlara bu ülkede kalacakları zemin ve şartları oluşturmak zorundayız.” şeklinde görüşlerini aktardı.

BThaber





Yazar

BThaber


Bitcoin dışındaki kripto varlıklar değer kazanıyor
Sonraki Habere Geç

Bitcoin dışındaki kripto varlıklar değer kazanıyor

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      2025 İlk Çeyrek Sürdürülebilirlik Raporu yayında!
    • 2
      Global fonların Türkiye'ye yönelik ilgisi artacak
    • 3
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 4
      TechFinTech için geri sayım başladı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • DE-CIX İstanbul lokasyonunda internet veri trafiği büyüyor
    • Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler