- Reklam -
Ana Sayfa » Dijital Türkiye Etkinlik Gençlik Güncel Gündem

Kamuda dijital dönüşümün mimarları gençlerle buluştu

Sedef Özkan Tarafından 14 Haziran 2022
0
3.3K Görüntülemeler



Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca ‘Gençlik Haftası’ etkinlikleri kapsamında 16-18 Mayıs tarihlerinde düzenlenen ‘Gençlik ve Bilişim Festivali’nde; 17 Mayıs’ta ‘Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Paneli’ gerçekleştirildi.

‘Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Paneli’ne; Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz katıldı. Ersöz, kamunun bilişim anlamında önemli adımlar attığına, yaratıcı, inovatif projeler hayata geçirdiğine dikkat çekerek özel sektöre katkı sağlayacak projelerin de kamudan çıktığını belirtti. Tüm bu çalışmaları daha iyi bir noktaya getirmek için ‘Gençlik Bilişim Festivali’ni düzenlediklerine dikkat çeken Ersöz, kamuda yazılım alanında çok ciddi gelişimin söz konusu olduğunu dile getirdi. Ersöz, “Hizmet kalitemizi çok daha iyi sunmak zorundayız çünkü hizmet kalitemizi artırıp siz gençlere kolay erişmek istiyoruz” ifadesini kullanarak “e-Katılım çok önemli; gençler oluşum süreçlerine katılmadıkları yapıları çok kabul etmiyorlar. Bu yüzden önce gençlere soruyoruz! Gençler yapılacak faaliyetlerle ilgili karar versin; birlikte planlayalım, organize edelim istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Coğrafyamız, haberleşme altyapılarının yerli ve milli olmasının kritikliğini bize gösterdi

“En çok keyif aldığımız etkinlikler; gençlerin katıldığı etkinlikler” ifadesini kullanan Dr. Ömer Fatih Sayan, 5G’den sonra hayatın tüm alanlarda değişeceğine dikkat çekti ve 5G’yi sadece kullanan değil, yerli ve milli imkânlarla geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmak için çalıştıklarını kaydetti. Sayan, “Fiber internetin bütün evlere ve mahallelere gitmesini istiyoruz. 2023 sonu hedefimiz her hanede 100 megabit/saniye internetin olması. Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor ve dijital dönüşüm bizi çepeçevre kucaklıyor” değerlendirmesinde bulundu. 5G teknolojisiyle her şeyin mobil platformlarda yapılacağı bir dünyaya geçileceğini aktaran Sayan, “Türkiye’nin 4,5G’de yerlilik, millilik oranını yüzde 30’a çıkardık. Fiber uzunluğumuz 471 bin kilometre. İnternet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 204 gigabayta ulaştı. Coğrafyamız da haberleşme altyapılarının yerli ve milli olmasının kritikliğini bize gösterdi” şeklinde konuştu. Gençleri BTK Akademi eğitimlerine katılmaya davet eden Sayan, siber güvenlik başta olmak üzere birçok alanda bu eğitimleri tamamlayarak istihdam noktasında birlikte çalışabileceklerinin altını çizdi. Sayan, BTK Akademi’nin 900 bin kullanıcıya ulaştığını hatırlatarak USOM’un da siber güvenliğin kalesi olduğunu vurguladı ve gençleri USOM’a davet etti. Gençlerden yabancı dillerini geliştirmelerini isteyen Sayan, “Programlama dillerini iyi bilmeniz, sosyal olmanız gerekiyor. Sadece eğitime odaklanmak yerine pratiğe odaklanarak bilgi ve görgüyü artırmalısınız” tavsiyesinde bulundu. Sayan, şu noktaları vurguladı: “Lisanssız programlara dikkat edin! Ortak ağlardan veri kullanırken hiçbir şeyin bedava olmadığını bilin!”

Türkiye’de herkes dijital olarak doğup dijital olarak ölüyor

Dr. Şuayip Birinci, ‘Sağlık Sistemimizin Dijitalleşme Yolculuğu’ başlıklı sunumunda; Türkiye’nin ilk bilişim ağını kuran bakanlık olduklarına dikkat çekti ve kişilerin kendilerine ait her türlü sağlık kayıtlarına erişmelerine olanak sağlayan ‘e-Nabız’ uygulamasının; Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu İnisiyatifi kapsamında verilen ‘2016 Dünya Zirve Ödülleri’nde (WSA-World Summit Award) ‘En İyi Sağlık Uygulaması’ seçildiğini hatırlattı. 2500’den fazla kurumun entegre olduğu çok büyük bir radyoloji ağına sahip olduklarını aktaran Birinci, kişilerin dijital olarak tüm işlemlerinin sağlandığını belirterek şunları vurguladı: “Türkiye’de herkes dijital olarak doğup dijital olarak ölüyor. Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler/SİNA ile tüm sistemlerden rapor üretilebiliyor. SİNA tamamen yapay zekâ sistemiyle çalışıyor. Sağlık Personeli Ruhsal Destek Uygulaması /RUHSAD’ı önce sağlık çalışanlarına sonra tüm vatandaşlarımıza sunduk.” Gençlere, “Proje yaparken haddinizi bilmeyin!” tavsiyesinde bulunan Birinci, sistemlerini açık kaynağa aldıklarını vurgulayarak “Şu anda 2014’ten daha az para ödüyoruz” dedi. Birinci, konuşmasını şöyle tamamladı: “Dünyanın en zengin ülkeleri, verisi en zengin olanlar olacak!”

 

 

 

 

 

 

 

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


Fongogo, girişimcilere destek sunuyor
Sonraki Habere Geç

Fongogo, girişimcilere destek sunuyor

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      2025 İlk Çeyrek Sürdürülebilirlik Raporu yayında!
    • 2
      Global fonların Türkiye'ye yönelik ilgisi artacak
    • 3
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 4
      TechFinTech için geri sayım başladı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • DE-CIX İstanbul lokasyonunda internet veri trafiği büyüyor
    • Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler