- Reklam -
Ana Sayfa » Dijital Türkiye Güncel Gündem Mobil Teknolojiler Sağlıkta Teknoloji

Hedef: Sağlık ve mobilitedeki yol haritalarıyla rekabet düzeyini artırmak

Sedef Özkan Tarafından 20 Haziran 2022
0
3.4K Görüntülemeler



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca ilgili paydaşların katılımıyla hazırlanan ‘Teknoloji Yol Haritaları’na ilişkin genelge, 9 Haziran tarihli ve 31861 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, yol haritalarının yerli ve milli ürün ve teknoloji dönüşümüne yön vereceği ifade edildi.

Sağlık ve mobilitede teknolojiyi odağına alan bir yaklaşım hayata geçiyor. Bu iki alanda Türkiye’yi 2030 yılına taşıyacak yol haritaları hazırlandı. Ülkemizin gelecek vizyonunu yansıtmak üzere ‘Teknoloji Yol Haritaları’na ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayımlandı. Genelgede; küresel çapta büyük bir dönüşüme tanıklık eden sağlık ve mobilite sektörlerinde, nüfusun artması ve kaynakların kısıtlı hale gelmesi gibi zorluklara karşı yeni hizmet modelleri geliştirilerek çözüm üretilebileceği kaydedildi. Teknolojinin hızlı gelişimi ve yaygınlaşmasının bu iki alanda kişiselleştirilmiş, katılımcı ve önleyici çözüm ve sistemler sunulmasına imkân sağladığı aktarılan genelgede, “Bu dönüşüm ve imkanlar çerçevesinde; sağlık ve mobilite sektöründe yapılacak yapısal reform ve düzenlemelerin paydaşların etkin koordinasyonunda, teknoloji odaklı iş birliğiyle yapılması; üretiminin büyük bir bölümünü Avrupa’ya ihraç eden ülkemizin rekabet düzeyini artıracaktır” açıklaması yer aldı.

Bölgesel batarya üretim merkezi olmak için gereken çalışmalar yapılacak

Genelgede, ‘Dijitalleşen dünyada yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’ vizyonuyla ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin hazırlandığı vurgulanarak şunlar kaydedildi: “Başlanan çalışmalara rehberlik etmek, yerli ve milli ürün ve teknoloji dönüşümüne yön vermek üzere ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası’ ile ‘Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ hazırlanmıştır.” 2022-2030 yıllarını kapsayan yol haritalarının sanayi.gov.tr adresinde yayınlanacağı bildirilen genelgede, ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası’ ile ‘Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ kapsamında yürütülecek çalışmalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın ilgili kurum ve kuruluşlarca hassasiyetle yerine getirilmesi hususu vurgulandı. Genelge ile yürürlüğe giren ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası’nda; 2022-2030 yılları için kısa, orta ve uzun vadeli 46 adet stratejik hedef, 184 adet politika ve eylem belirlendi. Türkiye’yi elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlar ve teknolojilerinin üretiminde küresel bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedefleyen yol haritasıyla ülkemizin otomotivde, gemi üretiminde, insansız hava araçlarında ve raylı sistemlerde kabiliyetlerini daha da güçlendirerek aktörlerin ve kuralların yeniden belirlendiği mobilite sektöründe öncü konuma getirmesi amaçlıyor. Oluşturulan yol haritasında önemli hedefler de ortaya kondu. Bu kapsamda; mobilite araçlarında yerlilik oranı yükseltilerek hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider olmak ve dünya sıralamasında ilk 5’e girmek ve bölgesel batarya üretim merkezi olmak için gereken çalışmalar yapılacak. Yol haritasında ayrıca; ‘Mobilite Yazılım ve Donanım Geliştirme Merkezi’nin kurulması, ‘Batarya modül ve paketi ile alt komponentlerinin geliştirilmesi ve üretim yatırımının yapılması’ ve ‘Bir veya birden fazla firmanın ortak ya da lisanslama yoluyla batarya hücresi yatırımı yapması’ gibi toplam 9 kritik proje bulunuyor.

Toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı artırılacak

Genelgede yer alan bir diğer yol haritası olan ‘Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ kapsamında 2022-2030 yılları için 9 adet stratejik hedef, 4 adet stratejik amaç, 28 adet politika ve eylem planı ile 5 kritik proje önerisi belirlendi. Yol haritasıyla ülkemizin ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe hâlihazırda sahip olduğu yetkinliklerini daha da güçlendirilmesi için sağlık alanındaki girişim sayısının, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde ihracatın ithalatı karşılama oranının, ilaç sektöründe kutu ve değer bazında imal oranının, tıbbi cihaz pazarında yerli üreticilerin payının ve tıbbi cihaz ve ilaç patent başvuru sayısının artırılması hedefleniyor. ‘Akıllı Yaşam ve Sağlık Ürün ve Teknolojileri Yol Haritası’ ile Covid-19 pandemisinden de çıkarılan derslerle birlikte; stratejik alanlarda yerli ve milli kabiliyetler artırılacak, önleyici ve kişiselleştirilmiş sağlık teknolojileriyle sağlık harcamalarında tasarruf edilmesine katkı sağlanacak, toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payı artırılacak. Bu doğrultuda yol haritasında; ‘Kritik/Stratejik Biyoteknoloji Üretim Projesi’, ‘Ulusal Sağlık Teknolojileri Değerlendirme Kurumunun Kurulması’ ve ‘Ulusal Omiks Platformunun Oluşturulması’ gibi toplam 5 kritik proje bulunuyor.

 

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


Olgun Çelik IT Müdürü Başak Berk: “Güvenlik bizim için çok önemli”
Sonraki Habere Geç

Olgun Çelik IT Müdürü Başak Berk: “Güvenlik bizim için çok önemli”

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      2025 İlk Çeyrek Sürdürülebilirlik Raporu yayında!
    • 2
      Global fonların Türkiye'ye yönelik ilgisi artacak
    • 3
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 4
      TechFinTech için geri sayım başladı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • DE-CIX İstanbul lokasyonunda internet veri trafiği büyüyor
    • Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler