- Reklam -
Ana Sayfa » Ar-Ge Dünya Organize Sanayi Bölgeleri Sanayi Üniversite

OSTİM Teknik Üniversitesi, Türkistan coğrafyasındaki iş birliklerine hız verdi

Sedef Özkan Tarafından 18 Temmuz 2022
0
2.1K Görüntülemeler



Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan bir dizi inceleme için gelen akademisyenler ve Teknoloji Transfer Merkezi koordinatörleri OSTİM Teknik Üniversitesi’nin çalışma prensiplerini ve projelerini inceledi.

Sanayi dünyasının üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi; 70’den farklı ülkeden öğrenci profili, yürütülen Avrupa Birliği Projeleri, Uluslararası Fonlar ve Ar-Ge çalışmaları ile dünyada akademik alanda önemli ve bilinir eğitim kurumu haline geldi. Son yıllarda özellikle Türkistan coğrafyasında yürütülen görüşmeler ve ziyaretler neticesinde OSTİM Teknik Üniversitesi ortak iş birliği çalışmalarına hız verdi.  Azerbaycan’da bir temsilciliği bulunan OSTİM Teknik Üniversitesi bölgede Türk coğrafyasına hitap etmeye başladı. Üniversite, Türk Kırgız Manas Üniversitesi ile akademik personel değişimi sağlarken, teknoloji transferi ofislerinin yürüttüğü iş birliğiyle Ar-Ge projelerine öncülük ediyor. Kırgızistan hükümetine Bölgesel Kalkınma Modeli konusunda teknik danışmanlık verilirken ülkenin Batken bölgesinin OSTİM Modeli ile kalkınmasına öncülük edecek akademik rapor çalışmasıyla da katkı sağlandı.

Gündemde Ar-Ge odaklı projeler var

Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kazakistan’dan bir dizi inceleme için gelen akademisyenler ve Teknoloji Transfer Merkezi koordinatörleri OSTİM Teknik Üniversitesi’nin çalışma prensiplerini ve projelerini inceledi. GIZ GmbH tarafından desteklenen projeyle teknoloji transferi konusunda ikili görüşmeler ve teknik inceleme yapmak üzere, Taşkent Kimya Teknoloji Enstitüsü, Alma-Ata Teknik Üniversitesi, Kırgız Devlet Teknik Üniversitesi ve Tacikistan Teknoloji Üniversitesi rektör vekilleri ve akademik personeli üniversitede inceleme yaptı. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, rektör yardımcıları, dekanlar ve Teknoloji Transfer Ofisi müdürünün hazır bulunduğu toplantıda ikili iş birliği anlaşmaları imzalanarak çalışmaların resmi ve planlı bir zeminde yürütülmesi konusunda mutabakat sağlandı. Toplantı ve imza töreni öncesinde rektörlük makamında konuklarını ağırlayan Yülek, “Bizler daha önce Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Azerbaycan’a ziyaretler düzenlemiştik. Bu ziyaretlerimizde gerek kamu kurumları gerek sivil toplum kuruluşları ile görüşme imkânımız oldu. Bölgede bulunan üniversitelerin temsilcileriyle birebir toplantılar yaptık. OSTİM Teknik Üniversitesi olarak akademik personelimizle bu ülkelerdeki akademik kuruluşları çevrim içi toplantılarla bir araya getirdik. Azerbaycan’da bir temsilcilik alarak ilk fiziki adımı atmış olduk. Sonrasında Kırgızistan’da Türk-Kırgız Manas Üniversitesi ile yaptığımız protokolle akademisyenlerimizi Kırgızistan’daki öğrencilere eğitim vermesinin yolunu açtık. Bugün yaptığımız anlaşmaları daha ileriye taşıyacak adımları atıyoruz. Dekanlarımız karşılıklı görüşerek ortak eğitim programları, öğrenci değişimi, Ar-Ge odaklı projeler ve teknoloji transferi gibi ana gündem maddelerini değerlendirecekler” açıklamasını yaptı.

Projeler Kırgızistan’a entegre edilecek

OSTİM Teknik Üniversitesi Laboratuvarlarını inceleyen heyet üyeleri, akademisyen ve öğrencilerin birlikte yürütmüş olduğu Ar-Ge projeleri hakkında Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Öğr. Gör. Gökhan Topal’dan teknik bilgiler aldı. Ekip, Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında üniversite içerisinde yürütülen elektrikli traktör, zirai insansız hava aracı, test merkezi ve robotik ekipman üretim faaliyetlerini yerinde inceledi. OSTİM Teknopark Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar da teknoparkın kuruluş, çalışma süreçleri ve sunulan hizmetleri hakkında bilgi verdi. Özellikle OSTİM Teknopark içerisinde ‘startup’lar ve akademisyenler için önemli bir yeri olan INNO 14 Hızlandırma Merkezi ile Prota Atölyesi hakkında konuklar aydınlatıldı. Kırgız Teknik Devlet Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Torobekov Bekzhan Torobekovich; “GIZ programının da katkısıyla Türkiye’de OSTİM Teknik Üniversitesine misafir olduk. Üniversite-Sanayi iş birliği kavramının burada canlı bir şekilde yürüdüğünü görüyoruz. Birçok proje başlamış, patent müracaatları yapılmış, bölgedeki KOBİ’ler ile Ar-Ge projeleri yürütülmüş durumda. Bizler bu çalışmaları Kırgızistan’a nasıl taşırız, burada oluşan projeleri ticari ve akademik olarak ülkemize nasıl entegre ederiz bu konuda çalışıyor olacağız” dedi.

“Tüm OSTİM paydaşlarımızla desteklerimizi sunmaya hazırız”

OSTİM Organize Sanayi Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın; “Dost kardeş ülkelerimiz, üniversitemizin misafiri olarak buradalar ancak OSTİM paydaşı olan Teknopark, Organize Sanayi Bölgemiz, Kümelerimiz ve KOBİ’lerimiz olarak konuklarımıza tüm desteklerimizi sunmaya hazırız. OSTİM olarak her türlü iş birliğine açığız” şeklinde konuştu. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Adem Arıcı tarafından akademik personele yönelik OSTİM Sanayi Bölgesinin sorumluluk alanları ve çalışma yöntemleri hakkında bilgilendirme sunumu yapılırken, OSTİM Vakfı, OSTİM Yatırım ve OSTİM paydaşlarının faaliyetleri tanıtıldı. OSTİM sektörel kümeleri; Raylı Ulaşım Sistemleri, Kauçuk Teknolojileri, Haberleşme Teknolojileri, Medikal Sanayi, Enerji ve Çevre, Savunma ve Havacılık, İş ve İnşaat Makinaları kümeleri çalışma alanlarıyla ilgili teknik bilgiler aktardı.

 

 

 

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


‘Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması’na çağrı
Sonraki Habere Geç

‘Verimlilik Proje Ödülleri Yarışması’na çağrı

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler