- Reklam -
Ana Sayfa » Ar-Ge Bilişim Dünyası İnovasyon Kamu Tarım Teknolojileri

Akıllı tarım uygulamaları için ortak çalışma grupları oluşturulacak

Sedef Özkan Tarafından 5 Ekim 2022
0
2.5K Görüntülemeler



Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, İbrahim Yumaklı ve Veysel Tiryaki önderliğindeki Tarım ve Orman Bakanlığı heyeti, 21 Eylül tarihinde TÜBİTAK Gebze kampüsünü ziyaret etti. Ziyaret; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Gebze Kampüsü ziyaretinde; TÜBİTAK’ın tarım ve gıda arz güvenliği ile ilgili projeleri anlatıldıktan sonra olası ortak çalışma konuları, sürdürülebilir gıda arz güvenliğinin sağlanmasında ulusal ihtiyaçlar ve stratejik Ar-Ge konuları görüşüldü. Ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda birlikte Ar-Ge çalışmalarının yapılmasının gerekliliğinin vurgulandığı toplantıda; gıda arz güvenliğinin sağlanmasında tarladan çatala yaklaşımıyla karar destek sistemlerinin kurulumu, erken uyarı sistemleri, risk haritaları, gıda atıklarının değerlendirilmesi, akıllı tarım uygulamaları gibi konuların daha detaylı olarak değerlendirilmesi için ortak çalışma gruplarının oluşturulması kararı alındı. Diğer yandan tarım ve gıda arz güvenliği kapsamında yeni proje önerileri geliştirilmesi ve mevcut projelerin detaylandırılması için tekrar bir ziyaret planlanacağı kaydedildi.

TÜGİP’in ana hedefi; Türk gıda sektörünün yenilikçiliğe dayalı rekabet gücünü artırmak

Heyet daha sonra Türkiye Gıda İnovasyon Merkezi’nde yer alan dokuz adet tam donanımlı gıda işleme hattını ziyaret etti. Minimal işlenmiş gıdalar, fermente meyve ürünleri, hazır yemek, süt ürünleri, starter kültür, bitkisel ekstraksiyon ve çay, fındık ürünleri, deniz ürünleri, nar ve meyve işleme hatlarını gezen heyete tadım için ürünler sunuldu. Geliştirilen yoğurt starter kültürü, bitkisel ekstraktlar ve çözünebilir çay ürünleri hakkında bilgi verildi.  Söz konusu hatlarda çalışmakta olan gıda firmaları, heyete merkezde yaptıkları çalışmalardan bahsetti ve Gıda İnovasyon Merkezi’nin sunduğu imkanlardan faydalanabildikleri için duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gıda ve içecek sektöründe yer alan tüm paydaşları kapsayan, iletişim ağı ve kümelenme platformu Türkiye Gıda İnovasyon Platformu (TÜGİP), firmaların ürün ve fikirlerini hayata geçirmeleri, inovasyon ve Ar-Ge maliyetlerini azaltmaları ve iş birliğinin gücünden yararlanmaları için tek bir kaynaktan “birlikte geliştirme ve birlikte başarma” yaklaşımı ile bütünsel çözümler sunan ve INNOFOOD projesi kapsamında kurulan bir platform. Gıda ve içecek sektöründe Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı teknoloji ve hizmet sağlayıcısı olan TÜGİP’in ana hedefi, özellikle KOBİ’ler ve girişimler başta olmak üzere Türk gıda sektörünün bölgesel ve uluslararası çapta yenilikçiliğe dayalı rekabet gücünü artırmak. TÜGİP; KOBİ’ler, girişimciler, büyük ölçekli firmalar, üniversiteler, perakendeciler, araştırma enstitüleri gibi paydaşlardan oluşuyor.

INNOFOOD; 27 milyon Avroluk bütçeyle yeni Ar-Ge ve inovasyon odağı olarak öne çıkıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde hayata geçirilen INNOFOOD Projesi; yüzde 85 Avrupa Birliği ve yüzde 15 Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finanse ettiği, 27 milyon Avroluk bütçeyle Türkiye’nin gıda ve içecek sektörüne yönelik yeni Ar-Ge ve inovasyon odağı olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi olan INNOFOOD Projesi kapsamında TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı, gıda bilimi ve teknolojisi alanındaki nitelikli bilgi, deneyim ve insan kaynağını sektörün hizmetine sunarak, sürdürülebilir bir gelecek için gıda sektöründe Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin daha büyük hedefleri gerçekleştirmesinin önünü açıyor.

 

 

 

 

 

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


İBB, veri merkezi hizmetini daha da geliştirdi
Sonraki Habere Geç

İBB, veri merkezi hizmetini daha da geliştirdi

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      2025 İlk Çeyrek Sürdürülebilirlik Raporu yayında!
    • 2
      Global fonların Türkiye'ye yönelik ilgisi artacak
    • 3
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 4
      TechFinTech için geri sayım başladı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • DE-CIX İstanbul lokasyonunda internet veri trafiği büyüyor
    • Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler