- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası Etkinlik

Digital Bridge-2022, Orta Asya’nın bilişimde buluşma noktası oldu 

Handan Aybars Tarafından 6 Ekim 2022
0
2.2K Görüntülemeler



Dijital teknoloji ve iş dünyasını uluslararası bir forumda bir araya getiren Digital Bridge 2022, 28-29 Eylül’de Astana’da düzenlendi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve global şirketlerin üst üzey yöneticileri, uluslararası ve ulusal BT profesyonelleri forumda yerini aldı. “Yeni bir teknoloji platformu olarak Orta Asya” teması çerçevesinde 25 binden fazla katılımcı, 300 BT şirketi, 150 girişimci ve melek yatırımcılar, 300’ü aşkın konuşmacı ve 15 ülkeden 100 startup forumda bir araya geldi.

Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Havacılık Sanayi Bakanı Bağdat Mussin, “Yakın gelecekte ülkemiz Orta Asya’nın en büyük dijital merkezlerinden biri olmayı hedefliyor. En büyük teknoloji şirketleriyle ortaklık yoluyla BT personelini eğitecek ve insan sermayesini geliştireceğiz. Digital Bridge süresince BM Küresel E-Devlet Gelişim Endeksi’nin sonuçlarının güncellenmesi ve Kazakistan’ın e-devlet gelişiminde bir sıra yükselerek 28. sıraya çıkması çok önemli oldu. Tüm ülkeler dijitalleşme sürecini izlerken, biz de büyüyoruz. Böylece dijital gelişimde 130’dan fazla ülkenin önünde olmayı ve ilk 30’da kalmayı başarıyoruz” dedi.

Forum katılımcıları arasında Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Özbekistan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanı Sherzod Shermatov, Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakan Yardımcısı Farid Ahmadov ve Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakan Yardımcısı İndira Sharshenova da yer aldı.

Digital Bridge kapsamında düzenlenen 45 panel oturumu ile 300’den fazla konuşmacı güncel trendleri ve BT inovasyonunda öne çıkan problemleri değerlendirdi. Farklı sektörlerde dijital dönüşüm, yapay zeka, bulut hizmetleri, GovTech ile kamuda bilişimin ulaştığı nokta, genişbant internet erişimi, 5G, kişisel veri güvenliği, dijital madencilik, uydu teknolojileri, blockchain, dijital para birimleri, robot teknolojileri, siber güvenlik, risk sermayesi yatırımları gibi başlıkları detaylı biçimde ele aldı.

İki gün süren etkinlik kapsamında kamu kuruluşları, büyük şirketler, uluslararası teknoparklar ve diğer kurumlar IT inovasyonu odaklı işbirliği amaçlı 29 anlaşmaya imza attı. Uluslararası BT girişim merkezi olan Astana Hub da, Türki cumhuriyetlerin teknoloji parkları arasında işbirliğini da içeren 11 anlaşmaya imza attı.

Teknoloji parkları fuarına Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Filistin ve Kazakistan’dan 13 teknoloji parkı katıldı.

Digital Bridge – Startup Alley kapsamında eğitim teknolojleri, sağlık teknolojileri, tarım teknolojileri ve fintech alanlarında en iyi 100 Orta Asya startup’ı tanıtıldı. IT İş Fuarı’nda da yerli ve yabancı 20 bilişim şirketi 500’e yakın açık pozisyon için görüşmeler yaptı.

Etkinlik kapsamında ülkenin farklı bölgelerinden 20 bilişim okulu, potansiyel öğrencilere eğitim odaklı yapılarını  tanıttı. Digital Bridge Forum’da Tech Orda programı, ilk on öğrenciye BT eğitim kuponları verdi. Astana Hub, Dijital Kalkınma, Yenilik ve Havacılık Sanayi Bakanı’nın desteğiyle Tech Orda programını hayata geçirmişti. Tech Orda programı, nitelikli BT uzmanlarının eğitimi için her öğrenci için 600.000 tenge’ye varan finansman sunuyor.

Forum kapsamında, Astana Hub ve Google for Startups – Silkway Accelerator’ın ortak bir programı olan Demo Günü düzenlendi. Bu programda 14 başlangıç ​​adayı, risk sermayesi fonları, yatırımcılar ve iş melekleri karşısında BT projelerini sundu.

Forumun ilginç etkinliklerinden biri Astana Hub Savaşı yarışması oldu. Bu yıl yarışmaya 250’den fazla başvuru yapıldı ve Dijital Bridge 2022’deki sunuma Orta Asya’nın çeşitli ülkelerinden 97 proje kabul edildi. Kazanan, Kırgızistan’dan kadınların sağlıklarına dikkat etmelerine ve doğumdan sonra iyileşmelerine yardımcı olan bir fitness hizmeti olan NBFIT oldu. İkincilik, perakende ve konaklama sektöründe yarı zamanlı çalışanlar bulmaya yardımcı olan bir Kazakistan online hizmeti Easy Tap’a gitti. Üçüncülük ise mavi yakalı işçiler için uzaktan çalışma meta verisi oluşturmaya yönelik hizmet olan ​​​​Cibionyx’e gitti.

Forumun öne çıkan olaylarından biri, 2 milyon tenge ödüllü siber spor turnuvası Alaman Digital Bridge oldu. Turnuvanın galibi Kırgızistan’dan “Wet Killers” oldu.

 

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


‘TechAnkara Proje Pazarı’ girişimcilerin ihtiyaçlarına çözüm üretiyor
Sonraki Habere Geç

‘TechAnkara Proje Pazarı’ girişimcilerin ihtiyaçlarına çözüm üretiyor

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      2025 İlk Çeyrek Sürdürülebilirlik Raporu yayında!
    • 2
      Global fonların Türkiye'ye yönelik ilgisi artacak
    • 3
      8.İstanbul KOBİ'ler ve Bilişim Kongresi, dijital gündeme odaklanacak
    • 4
      TechFinTech için geri sayım başladı

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Vodafone Türkiye ve Yandex Türkiye'den stratejik iş birliği
    • Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli
    • DE-CIX İstanbul lokasyonunda internet veri trafiği büyüyor
    • Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir
    • Redington, Azerbaycan Ofisi ile coğrafi gücünü pekiştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler