- Reklam -
Ana Sayfa » Etkinlik Üniversite Veri Teknolojileri Yapay Zeka

‘Büyük Veri’de yapılması gerekenler kapsamlı olarak değerlendirildi

Sedef Özkan Tarafından 12 Ekim 2022
0
3.0K Görüntülemeler



‘Büyük Veri Analitiği, Güvenliği ve Mahremiyeti Ulusal Çalıştayı’, 6 Ekim tarihinde, Gazi Üniversitesi Gazi AI Center tarafından Ankara’da düzenlendi.

Çalıştay; büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti konusunda yapılan güncel çalışmaları paylaşmak, sektör-kurum-üniversite temsilcilerini bir araya getirerek bu alanda yapılan çalışmaları ve ilerlemeleri aktarmak, teorik ve pratik araştırma ve uygulama çalışmalarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Çalıştayın Başkanlığını yapan Gazi Üniversitesi Gazi AI Center Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, “Çalıştayı düzenlememizin en önemli amacı; yapılan çalışmaları değerlendirerek yapılacak olan yeni çalışmalara ışık tutmak ve yön vermek için fikirler, projeler, çalışmalar ve raporlar üretmek ve kamuoyu ile paylaşmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılanlar, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri…

3 oturumdan oluşan çalıştayda; ülkemizde yapılan büyük veri çalışmaları, uygulamalar, bu alanda gerçekleştirilen akademik çalışmalarla kurulan merkezlerin faaliyetleri, dünyada büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti masaya yatırıldı. Diğer yandan tüm bu konularda yapılan çalışmalara genel bakış, ülkemizde öğretim üyelerimizin bu alana katkılarıyla bu alanda henüz yapılamayanlar, büyük veri alanında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuları da 8 davetli konuşmacı tarafından aktarıldı.

 

Büyük Veri’nin gelişimine projeksiyon tutuldu

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, üniversitelerde, merkezlerde, enstitülerde öğretim elemanlarının yaptığı çalışmaları, ülkemize ve dünya bilimine katkılarını değerlendirirken Gazi Üniversitesi’nde ‘Büyük Veri ve Büyük Veri Uygulamaları’ konusunda gerçekleştirdikleri çalışmalardan bazılarını sundu. İTÜ Araştırma Dekanı Prof. Dr. Altan Çakır ise İTÜ’nün ‘Büyük Veri’ alanında geliştirdiği ve kullandığı uygulamaları tanıttı. Çakır, dünyada büyük veri teknolojileri ve bu teknolojilerin kullanım alanlarıyla bu alanın gelişimine projeksiyon tuttu. TÜBİTAK BİLGEM’den Baş Araştırmacı Ruşen Halepmollası, TÜBİTAK BİLGEM bünyesinde yapılan büyük veri çalışmaları ve projelerini paylaştı.

Ülkeye katkı somut örneklerle tanıtıldı

Ülkemizde, ‘Büyük Veri’ alanında ilk doktora çalışmasını yapan ve Huawei’de baş araştırmacı olarak çalışan Dr. Umut Demirezen ise bu konuda yaptığı sektörel çalışmaları ve bunun ülkeye katkılarını somut olarak gösteren uygulamaları tanıttı. Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Selim Aksoy ‘Uzaktan Algılamada Büyük Veri Analitiği’ konularında yaptıkları çalışmaları, TOBB ETÜ’den Prof. Dr. Osman Abul ‘Mahremiyet Haberdar Konum Paylaşımı’ konularında liteatüre katkılarını, ODTÜ Enformatik Enstitüsünden Prof. Dr. Tuğba Taşkaya Temizel ‘Veri Kaynaklı Sorunlar ve Modellemeye Etkileri’ konusunu sundu. Yapılan çalışmalarda veri kalitesinin önemi, kullanılabilirliği, entegrasyonu, yönetimi, geçmiş veri yönetimi, sentetik veri üretimi, işleme ve denetimi, veri zehirleme saldırıları, ön işleme hataları gibi bu alanda karşılaşılan güçlükler ile DataOps, etiketlemeye yardımcı olan kılavuzlar, Veri Merkezli Yapay Zekâ konularında yapılan çalışmaları, kullanılan teknikleri ve çözümleri aktarıldı. Hacettepe Üniversitesinden Doç. Dr. Burkay Genç ise ‘Büyük Veride Görselleştirme: R Yaklaşımı’ konularında gerçekleştirdikleri çalışmaları ve büyük verinin görselleştirilmesinde yapılması gereken adımları paylaştı.

Açık veri ve açık bilim bakış açımızın genişletilmesi için atılması gereken adımlar nelerdir?

Çalıştayın son oturumunda ise; sunulan çalışmalar ışığında ülkemizin ‘Büyük Veri’ alanındaki bilgi birikimi, ülkemize olan katkıları, gelecekte daha çok katkı sağlanması için yapılması gerekenler, bu alanın geliştirilmesinin önündeki sorunlar, yapılabilecek ortak çalışmalar, ‘Büyük Veri’ çalışmalarının bilime ve ülke gelişimine katkıları, açık veri ve açık bilim bakış açımızın genişletilmesi için atılması gereken adımlar ve en önemlisi ise bu konuda yapılması gerekenler kapsamlı olarak değerlendirildi ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştayda tartışılan konular ise daha sonra ‘Çalıştay Sonuç Bildirgesi’nde toplanacak ve daha sonra kamuoyu ile paylaşılacak.

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


Future Unicorn 2023 ödülleri için adayları seçme vakti geldi
Sonraki Habere Geç

Future Unicorn 2023 ödülleri için adayları seçme vakti geldi

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler