İnternet kesme cezası


Fransa’da Sarkozy dönemi ürünü, kısaca HADOPI olarak bilinen “internetten yasadışı indirime ceza” yasasında nihayet ilk internet kesme cezası verildi. Adı açıklanmayan kullanıcı 600 avro para cezası da ödeyecek.
HADOPI’den “Bak oğlum, yapma!” ikazlarına aldırmayan bir kişinin internet bağlantısı “kesile kesile” zaten 15 gün için kesiliyor. Ona da itiraz hakkı var. HADOPI gibi kallavi bir bürokrasiyle ve büyük masrafla çalışan bir kurumdan bugüne kadar çıka çıka bu “kadarcık” bir kesinti çıktı. Üstelik arkadaşın telefonu çalışmaya devam edecek. E-posta alıp vermeye devam edecek. Kısa mesaj servisi devam edecek.
Eee? Sadece internete girip çıkmayacak? Türkçede “dağ fare doğurdu” sözü tam da bu duruma uygun. Sarkozy’nin ite kaka ve parlamentoyu adeta tehditle yasalaştırdığı bu kurumun “gerçekten” işe yaramadığını savunanlara gün doğdu. HADOPI’nin daha önce “cezalandırdığı” ilk kişi ise 150 avro ödemeye mahkum olmuştu. İşin komik tarafı, o kişi değil, fakat eşi o bilgisayarı kullanarak iki Rihanna parçası indirmişti!
Sarkozy’nin iktidarını bitiren Hollande, en baştan beri bu sevimsiz uygulamayı benimsemediğini açıkladı. Ama bürokrasi tankı ilerlemeye devam etti. Türkiye’de de benzer bir uygulamanın planlandığı haberlerini basında okuduğumuz HADOPI, üç uyarıdan sonra internet bağlantısını kesme ve para cezası verme yetkisine sahip bir kurum olarak yaşıyor.
Ama, HADOPI’nin defterinin dürüleceğine dair işaretler epeydir görülüyordu. Kültür Bakanı Aurelie Filipetti, HADOPI’nin 2013 bütçesinin “zamanı gelince düşünüleceğini” söyleyerek, Hollande Hükümeti’nin bu konudaki fikrini yansıtmıştı. Bakan hanım, Fransa’nın önemli tv kanalı Canal Plus’ün (Canal+) eski yöneticisi Pierre Lescure’ün bir komisyon kurarak “İnternetin Fransız kültürüne etkileri” konulu bir araştırma yapmasını istedi. 9 kişilik komisyon, 2,5 kilo ağırlığındaki “Culture-acte 2” raporuyla geçen ay, HADOPI’den vazgeçilmesini önerdi. Komisyonun 75 önerisi arasında bir de “teknoloji vergisi” var. Akıllı telefonlardan, dizüstü ve benzeri cihazlardan alınmak üzere… Bu verginin kazancı Fransız sinemasını, televizyon, müzik endüstrisini geliştirmeye yöneltilecek.
Cumhurbaşkanı Hollande, Sayısal Ekonomi Bakanı Fleur Pellerin’i de Filipetti’yle yanyana bu konuda çalışmaya memur etti. Belli ki, Sarkozy döneminin manik agresifliğini yansıtan bu uygulama yerine daha sakin ve aklı başında başka bir denetim mekanizması kurulacak.
“Üç kere uyar, sonra internetini kes”ten vazgeçilirse, bu sistemi klonlamayı düşünenler ve “Biz de onlar gibi yapıyoruz işte,” diye mazeret gösterenler acaba ne diyecek? Ve Fransa ile Google, Apple gibi şirketler arasında yine itiş kakış yaşanacak. Mecbuur!