- Reklam -
Ana Sayfa » Yazarlar

Bilişim Zirvesi 2022’nin Ardından…

Ayhan Sevgi Tarafından 4 Ocak 2023
0
5.1K Görüntülemeler



BThaber Köşe Yazısı: Mustafa Dönmez

 

 

Üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul’a ilk kez 2000 yılında gelmiştim. O dönemde bilişimciler için İstanbul yüksek maaşlarla çok sayıda iş imkanı sunan ve bilgisayar mühendislerinin kapışıldığı bir şehirdi. Türkiye’de pek çok sektörün olduğu gibi bilişimin kalbi de İstanbul’da atıyordu, ki halen öyledir. Üniversiteyi İzmir’de okumuş, askerliği Ankara’da yapmıştım, sırada çalışmak için en büyük şehir olan İstanbul vardı 😊

2000 yılında Türkiye’de yapılan en büyük bilişim etkinliği “Cebit Eurasia Bilişim Zirvesi” adı ile yapılıyordu, yeri ise İstanbul Beylikdüzü’ndeydi. İstanbul’daki ilk senemde Anadolu Yakası’ndan Beylükdüzü’ne o kadar uzun mesafeye gitmek bana çok zor gelmişti (Marmaray, metro, Avrasya Tüneli gibi yapılar yoktu), ancak 2001 yılında bir şekilde gitmeyi kafama koymuş, ve bir sene İstanbul’da yaşamış olmanın verdiği cesaretle bir Cumartesi günü Taksim’de Atatürk Kültür Merkezi civarından bindiğim Bilişim Fuarına özel otobüs ile Bilişim Zirvesi’ne gitmiştim. Hem Taksim’den Beylikdüzü’ne kalkan otobüslerine hem de fuardan İstanbul’un merkezi yerlerine dönen İETT otobüslerine binmek için uzun kuyruklar vardı. Fuarın devasa alana yayılan geniş standlarını, kalabalık halk grubunu ve her standda durup bilgi almaya çalışan gençleri görünce Türkiye’de bilişimin geleceği ile ilgili umutlanmıştım.

Bir önceki gidişimden yıllar sonra, bu kez 24 Kasım 2022’de BT Haber ve Bilişim Zirvesi Şirketler Grubu  organize edilen “Bilişim Zirvesi ‘22” etkinliğine katıldım. Bu yazımda da bu sene katıldığım Bilişim Zirvesi’nden kısa izlenimlerimi paylaşmak istedim.

Bu seneki “Dünyayı Teknoloji Kurtaracak” ana teması ile Zeytinburnu’nda Fişekhane’de yapılan zirvenin sembolü de sonsuzluk çiçeği olarak bilinen “Lotus” idi. Açılış konuşmasını yapan Bthaber şirketler grubu başkanı Murat Göçe, bu senenin temasının ve sembolünün seçilme sebeplerini şu sözlerle açıkladı: “Teknoloji artık günümüzün vazgeçilmez gerçeği. Sunduğu pek çok kolaylık ve pratiklik ile olmazsa olmazımız. Bununla birlikte teknoloji aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor. Ancak dünyayı yine teknoloji kurtaracak. Tıpkı kendini ve içinde bulunduğu bataklığı sürekli temizleyen lotus çiçeği gibi…”.

Açılış konuşması ardından hem özel sektörden hem kamudan hem de sivil toplum örgütlerinden çok sayıda konuşmacının sunumları ve panelleri ile devam eden etkinlikte ana konular dijitalleşme, sürdürülebilirlik, akıllı sistemler ve otomasyon idi. Etkinlik sunumlarının yapıldığı iki salon arasında ise çeşitli bilişim şirketlerinin standları yer alıyordu. Standlarda ürün tanıtımları, broşürler, canlı gösterimler, uzmanlar eşliğinde bilgi alışverişleri yapılıyordu. Bu tip etkinliklerde bilişim dünyasında kamu ve özel sektörün bir arada olması ve güç birliği yaptığını görmek çok sevindirici. Aralarında BiTekDer’in de olduğu faaliyet konusu bilgi teknolojileri ve bilişim olan çeşitli dernekler de gönüllü sivil toplum örgütleri olarak bilişim dünyasını kalkındırmak için çaba gösteriyor. Sektörün paydaşları arasında sürtüşme, kavga veya anlaşmazlıktan ziyade uyum, sinerji ve işbirliği var. Bu etkinlikte buna memnuniyetle tanık oldum. Etkinlikle ilgili katılabildiğim sunum ve panellerde ve dolaştığım standlarda bir başka tespitim ise şu oldu: Artık donanım veya makine değil, fikir veya projeler ön plana çıkıyor. 2000’deki Bilişim Zirvesi fuarı ve paneli etkinliğinde ana oyuncular büyük donanım şirketleri, telekom operatörleri ve PC/laptop/monitör firmaları iken 2022’de ise yazılım şirketleri, otomasyon ve dijitalleşme çözümleri, kağıtsız süreçler gibi konular başrolü üstlenmiş durumda. Tabii ki bilgi ve veri de öyle.

Bilişim Zirvesi’22 katılımımın temel sebeplerinden biri de Bilgi Teknolojileri Derneği (BiTekDer) paneli idi. 2021 Mayıs ayından itibaren üyesi olduğum, kısa bir süre önce de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendiğim BiTekDer de bu zirvede bir panel oturumu ile yer aldı. BiTekDer panelinde Yönetim Kurulu üyelerimizden Özgüven Saymaz’ın moderatörlüğünde, Engin Işık, Mustafa Meral, Baran Korukluoğlu ve Selçuk Ekin’in dijitalleşme, otomasyon ve dijital dönüşüm ile ilgili tecrübelerini ve gerçek yaşamdan örneklerini dinledik. BiTekDer’deki gönüllü görevlerinin yanısıra her biri kendi şirketinde profesyonel olarak yönetici veya şirket ortağı olan arkadaşlarımız ilgi çekici örnekler paylaştı. Daha önce günler süren işlerin dijitalleşme ile nasıl dakikalar mertebesine indiğini, teknolojinin nasıl verimlilik ve maliyet optimizasyonu sağladığını, doğru kullanıldığında teknolojinin nasıl “tehdit değil fırsat” olduğunu heyecanla ve ilgiyle dinledik.  Dolu dolu geçen Bilişim Zirvesi gününü, akşam yapılan “Teknoloji Kaptanları” ödül töreni katılımı ile noktaladık.

Böylesine bir etkinliğin organizasyonu ve bir kez yapılması bile ciddi bir emek ve özverili bir çalışma gerektirir. Bu seneki Bilişim Zirvesi ise tam 22. defa yapıldı. Bu süreklilik ve gelenek gerçekten ciddi bir başarı. Türkiye’de örneklerine az rastlanır cinsten. Bilişim Zirvesi etkinlik ekibi ve Murat Göçe kendilerinden o kadar emin ve bu işe o kadar adamış durumda ki, daha şimdiden önümüzdeki yılın etkinlik tarihini açıkladılar: 23 Kasım 2023. Cumhuriyetimizin yüzüncü doğum günü olan 29 Ekim 2023’ü kutladıktan yaklaşık 1 ay sonra bu etkinlikte olmaya çalışacağız, kısmetse 😊

Dünyayı teknoloji kurtaracak. Türkiye’yi de. Önceki sanayi devrimlerini, Endüstri 1.0, 2.0 ve 3.0’ı ıskalayan ve geriden takip eden ülkemizin Endüstri 4.0’da geri kalmaması için fırsatlar ve kaynaklar önünde. Biz bilişim profesyonellerine düşen görev ise profesyonel hayatta ve toplumsal gönüllülük faaliyetleri ile ülkemizin dijital dönüşümü ve kalkınmasına destek olmak ve çok çalışmak olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla…

mustafa.donmez@bitekder.org.tr

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Model Fabrikalar 2023’te yaygınlaşıyor
Sonraki Habere Geç

Model Fabrikalar 2023’te yaygınlaşıyor

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler