- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası eTicaret

E-ihracat, tüm sektörlerin gündemi

Handan Aybars Tarafından 11 Ocak 2023
0
1.4K Görüntülemeler



Türkiye’den farklı ülkelere online kanallardan ürün ve hizmet satışında artış öne çıkıyor. Geleneksel ihracattan farklı olarak, e-ihracat veya mikro ihracat yoluyla perakende ürünlerini global pazarlara satan Türk satıcılar, e-ihracattaki fırsatlardan faydalanmanın yollarını arıyor. KOBİ’ler başta olmak üzere global pazarlara açılmak isteyen şirketler, 2022 yılında e-ihracatta beklentilerin üzerinde bir talep gösterdi. 2023 yılında ise e-ihracatta rekor kırılması bekleniyor. Elektronik Ticaret Derneği (ELİDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Logi3PL E-Ticaret ve İş Geliştirme Müdürü Fehmi Darbay ile Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ, 2023 yılında e-ticaret ve e-ihracattaki beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ELİDER Başkanı Fehmi Darbay, Türkiye’de 2022 yılında e-ticaret hacminin 650 milyar lirayı aşmasının öngörüldüğünü vurgulayarak, “Çünkü e-ticaret, alışverişte tüketicilere büyük bir konfor alanı açtı. Tüketiciler, bu konfordan vazgeçmeyecek ve önümüzdeki yıllarda e-ticaret konforunda yeni gelişmelere tanık olacağız. E-ihracat, bireysel satıcılarından KOBİ’lere kadar artık neredeyse tüm satıcıların ve sektörlerin gündeminde” dedi. Darbay, şöyle devam etti:

“Ticaret Bakanlığı e-ihracat için yoğun mesai yapıyor. E-İhracat, Dijital Pazarlama, Davranışsal Kamu Politikaları ve Yeni Nesil Teknolojiler Dairesi Başkanı Sayın Hasan Önal, sektörün ihtiyaçlarına ve sorunlarına yönelik çok önemli projelere imza attı, ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirdi. Örneğin; geçtiğimiz aylarda yeni e-ihracat destekleri açıklandı. Bu desteklerde Hasan Önal’ın çok önemli katkıları var. Bu destekler içinde depo kira ve sipariş karşılama (fulfillment) destekleri çok önemli bir adım. Bunlar dışında tanıtım desteğinden pazaryeri entegrasyon desteğine kadar birçok yeni e-ihracat desteği geldi. Bunlar, sektörün beklediği ve ekosisteme ivme kazandıracak adımlar. Yeni e-ihracat destekleri kapsamında, uçtan uca e-ihracat hizmetleri sunan ortaklıklara ya da şirketlere “e-ihracat konsorsiyumu” statüsü verilecek. Yeni desteklerinden e-ticaret şirketlerinden pazaryerlerine kadar e-ihracata odaklanan şirketler faydalanabiliyor. Bu desteklerde telaffuz edilen rakamlar 80 milyon TL’yi aşıyor. 2023 yılı için güncellenen e-ihracat destekleri üst limitlerine göre; şirketler 27 milyon liraya, B2B platformları 7.2 milyon liraya, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve e-ihracat konsorsiyumları 81.4 milyon liraya kadar farklı kalemlerde e-ihracat desteği alabilecek. Bu rakamlar, özellikle KOBİ’lerin e-ihracata başlaması veya mevcut e-ihracat operasyonlarını geliştirmeleri için büyük bir fırsat olarak görülebilir.”

Logitrans ve CDEK Türkiye CEO’su Sertalp Demirağ ise, e-ihracatın her yıl hatırı sayılır bir büyüme kaydettiğini belirterek, Türkiye’nin e-ihracat için stratejik bir konumda olduğunu söyledi. CIS, MENA ve Avrupa ülkelerinin tam ortasında bulunan Türkiye’nin küresel e-ihracatın merkezinde olduğuna işaret eden Demirağ, “Türk KOBİ’ler ve perakende firmaları, global pazarlara yakın konumu sebebiyle Türkiye’den e-ihracat fırsatlarını değerlendirmelidir. E-ihracatı kolaylaştıran entegrasyonlarla kısa süre içinde farklı ülkelere satış yapılabilir” diye konuştu. Özellikle Rusya, Afrika ve Kuzey Avrupa pazarlarının Türkiye’den e-ihracat için önemli fırsatlar barındırdığını belirten Demirağ, Logitrans ve CDEK olarak dijital alt yapı entegrasyonları, stok ve lojistik süreçlerde e-ihracat firmalarına uçtan uca destek sağladıklarını sözlerine ekledi.

 

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Oyun, fintech, siber güvenlik, mobilite ve Web3 öne çıkacak
Sonraki Habere Geç

Oyun, fintech, siber güvenlik, mobilite ve Web3 öne çıkacak

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler