- Reklam -
Ana Sayfa » Akıllı Şehirler Dijital Türkiye

Teknolojinin Gizli Gücü İSTTELKOM İstanbul’un Hizmetinde

Ayhan Sevgi Tarafından 27 Mart 2023
0
2.4K Görüntülemeler



İSTTELKOM, İBB ve iştiraklerinin İstanbullulara daha kaliteli daha sürdürülebilir hizmetler sunabilmesi için gerekli teknoloji ve bilişim altyapısını sağlayan bir iş ortağına dönüştü.

 

 

İSTTELKOM’un büyük bir ekosistemi yöneten bir şirket haline geldiğini belirten İSTTELKOM Genel Müdürü Yücel Karadeniz, sözlerine şöyle başladı:

“Biz teknolojinin görünmeyen tarafı gizli gücüyüz. Şirketimiz İSTTELKOM belediyemiz ve iştirak şirketlerine haberleşme altyapısı sağması amacıyla resmi olarak 2012’de kurulup ticari faaliyetlerine 2016’da başladı. 2019’dan itibaren bir sistem entegratörü kimliğine evrilen şirket haberleşme hizmetleri yanı sıra İBB ve iştiraklerinin hizmetlerini daha kaliteli ve sürdürülebilir yapılabilmesi için gerekli teknoloji ve bilişim altyapısını sağlayan bir partner, ekosistemi yöneten bir şirket haline geldi.”

Bu süreçte iştiraklerin kurumsal yapılarının işlevselliklerini kolaylaştırmak için onların kurumsal çözüm ortağı haline de geldiklerini ifade eden Karadeniz, şunları kaydetti:

“İSTTELKOM olarak iştirak şirketlerinin dijital dönüşüm sürecinde önemli sorumluluklar aldık. İnsan kaynağı ve yatırım maliyetlerini azaltmak adına bunları yönetilebilen hizmetler şeklinde operasyonel maliyete dönüştüren bir süreci yönettik.

Türkiye’de iletişim altyapısını düşündüğümüzde bunun en önemli parçaları geniş bant internet ve fiber. Bu konuda ülke olarak iyi durumda olduğumuzu ise maalesef  söyleyemeyiz. Geniş bant internet penetrasyon oranında yüzde 10 artış gayri safi yurtiçi hasılada 1,3 ile 1,8 arası çarpan etkisi yaratıyor. Geniş bant internet ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyi göstergesi olarak çok önemli bir görevi ve etkisi bulunuyor. OECD ülkeleri geniş bant internet kullanımı yüzde 34-35’lik iken ülkemizde bu oran yüzde 21 ile oldukça geride kalmıştır. Türkiye ayrıca sabit geniş bant internet hızında 180 ülke arasında 32 Mbps ortalama ile 105’inci sırada yer almaktadır. (Speedtest Ekim 2022).”

Geniş Bant İnternette Her Türlü Çözüm Önerisi ve İşbirliğine Hazırız

Geniş bant internette en önemli unsurunun ortak altyapı olduğuna dikkat çeken Karadeniz, bu konuda şunları söyledi:

“Gelişmiş avrupa şehirlerinde kişi başına düşen fiber uzunluğu ortalama 400 ile 600 metre arasında değişirken, İstanbul’da bu oran yaklaşık 4,5 metre, Stockholm’de ise yaklaşık 750 metreye ulaşmıştır. Bu çok önemli fiberleşme sorununun siyaset ve rekabet üstü bir konu olduğunu düşünüyoruz. Belediyelerin bu konudaki güç ve deneyimi etkin bir şekilde kullanılması gerekiyor. Geniş bant ortak altyapıda hem özel sektör hem kamusal her türlü çözüm önerisi ve işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. En son 2022 yılı içinde Küçükçekmece, Büyükçekmece, Silivri, Sarıyer ve benzeri birçok ilçede fiber öbek çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. Geçtiğimiz 4 yılda da 550 kilometre ortak fiber altyapı çalışmasını başarıyla tamamladık fakat bu rakamlar mevcut ihtiyaç ve hedeflerimizin çok gerisinde kalıyor.

İBB Veri Merkezi Kapasitesini 3 Kat Artırdık

İBB olarak ortak veri merkezi yapısı ile akıllı şehir belediye hizmetlerinin etkin yönetimini sağlayarak daha fazla katma değer ile hizmet gelişimlerini daha çok arttırmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede 2019’dan beri yoğun bir çaba içinde olup 2022’de de 4 yeni kurumu İBB Veri Merkezine taşıyarak toplam hizmet alan kurum sayısını 16’dan 32’ye yükselttik.

2019 da mevcut şu anki kapasitemizin dörtte birini kullanırken şimdi bunu 3 kat artırıp yüzde 75’ini kullanır hale geldik. Bu gözle baktığınızda dijitalleşme adına çok önemli bir adımı daha tamamlamış olduk.”

Veri Merkezleri Desteklenmeli

İştirak şirketlerini bulut üzerinden hizmet verir hale getirdiklerini ifade eden Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük oranda kapasite genişlememizi bulut teknolojiler üzerine yaptık. Konvansiyonel bilişim altyapıları yerine daha düşük enerji tüketimine sahip yüksek kapasiteli altyapılar üzerinde ciddi çalışmalar yapıyoruz. Veri Merkezimizde ayrıca bugün enerji maliyetlerimiz 5 katına çıkarken insan kaynakları yanı sıra dövize bağlı donanım ve yazılım maliyetlerimiz 2 katın üzerinde arttı. Bu konuda İBB olarak her şeyi yapıyor olsakta sürdürülebilir olması için stratejik öneme sahip veri merkezlerinin teknokent benzeri özel statüye alınıp teşvik edilmesi maliyetlerin kontrol altına alınması ve ülke politikası açısından çok önemli. Bugün veri merkezleri zor koşullarda ayakta kalma mücadelesi veriyor.”

İstanbul Başakşehir’de yer alan İBB Veri Merkezi’nin şu anda afet durumlarına karşı Ankara, İzmir gibi şehirlerde coğrafi yedeklilik çalışmalarının devam ettiğini belirten Karadeniz, şöyle devam etti:

“2023’ün başlarında İBB ve iştiraklerine ait kritik sistemlerin İstanbul dışına yedeklenme sürecimiz tamamlanmış olacak. Aynı zamanda da Başakşehir’deki veri merkezinin bir yedeğini Anadolu yakasında yapımı için projelendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Veri merkezlerinde diğer çok önemli bir konuda güvenlik. Türkiye’de de özellikle güvenlik operasyonlarının belli merkezlerde tek elden yürütülmesine yönelik ciddi bir odak var. Biz de Başakşehir veri merkezimizde güvenlik operasyonları ve ağ operasyonları merkezi yapısı kurduk. Önümüzdeki yıl içerisinde de iştiraklerimizin tamamını bu yapı içerisine almayı hedefliyoruz ve biz bu yapıyı Bilişim Kontrol Merkezi olarak adlandırıyoruz. Yeni yapıyla hem İBB hem iştirak şirketlerine bütün operasyonları tek bir noktadan ortak yönetmeyi planlıyoruz.”

Türkiye’nin Dördüncü Büyük Mobil Operatörüyüz

İSTTELKOM’un Türkiye’nin dördüncü büyük mobil operasyonunu yürüttüğünü söyleyen Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“5,5 milyonun üzerinde abonesi, 10 binin üzerinde erişim noktası olan İBB Wi-Fi hizmetlerini tüm kamusal alanlarda genişletme çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

Bir diğer önemli konu da metrolarda internet konusu. Metrolarda internet yakın zamana kadar kullanılamaz durumdayken şimdi kullanmaya başladık. Birçok noktada Wi-Fi erişimimiz var ama önemli olan tünel içi GSM kapsamalarının olmayışı. Bu konuda operatörlerin ortak altyapı ve yönetilebilir bir maliyetle metro tünellerini kapsamasını istiyoruz. Sadece internet değil, ses ve kısa mesaj iletişimi de önemli. Son yaşadığımız depremlerde bunun önemine hep birlikte şahit olduk. Ticari kaygılar bir kenara bırakılarak metrolarda internet erişiminin ülke gelişimi ve afet durumlarına karşı çok önemli bir ihtiyaç olduğunu vurgulamak istiyorum. O yüzden BTK’nın burada mutlaka rol alması gerekiyor.”

Karadeniz, dijitalleşmeye dair diğer alanlardaki çalışmalarından da şu sözlerle bahsetti:

“Kurumların kendi iş süreçlerini dijital olarak yürütebilmesi için gerekli bilişim altyapıları ve e-arşiv gibi önemli çalışmalar yürütüyoruz. 2022’de 2.5 milyon dokümanı dijitalleştirken  2023’te bunu 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Nesnelerin interneti konusunda büyükşehir belediyesi ve bütün iştirak şirketlerimizle konsolide ortak bir yapı üzerinde çalışıyoruz. İlk olarak İSKİ’nin 30 bin sayacının IoT platformu üzerinden uzaktan yönetilebildiği, açıp kapama gibi işlemlerin yapılabileceği bir çalışmayı sorunsuz tamamladık. Bu çalışmaları 2023’te pilot aşamasından çıkıp daha yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu yıl odaklandığımız önemli konulardan bir tanesi de çok stratejik bir odak alanı olan insan kaynağı. Ülkemizdeki yurtdışı işgücü göçüne çözüm üretebilmek açısından kritik birtakım yetkinlikleri ortak bir havuzda yönetme konusunda sorumluluk aldık. Kendi partner ekosistemimizi oluşturup belirli teknolojik alanlarda insan kaynağı ve bilgi ihtiyacını karşılamaya başladık. 2023’te bu ortak havuz kullanımı ve değer yaratma sistemi daha aktif bir şekilde kullanmayı planlıyoruz. İBB olarak ayrıca İBB Tech Gelecek sosyal sorumluluk projesiyle üniversitelerden yeni mezun arkadaşlarımızı bünyemize katıp, yetiştirerek genç istihdama katkı sunmaya aralıksız devam ediyoruz.”

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

İSBAK Akıllı Ulaşım Sistemleriyle İstanbul’un Trafiğini Rahatlatmayı Hedefliyor
Sonraki Habere Geç

İSBAK Akıllı Ulaşım Sistemleriyle İstanbul’un Trafiğini Rahatlatmayı Hedefliyor

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler