- Reklam -
Ana Sayfa » Akıllı Şehirler Akıllı Ulaşım Sistemleri Bilişim Dünyası

Afetlere karşı akıllı şehirler öne çıkıyor

Handan Aybars Tarafından 12 Haziran 2023
0
1.5K Görüntülemeler



Şehirler büyüdükçe buradaki operasyon ve hizmetlerin deneyimini iyileştirmek, altyapıları buna göre planlamak gerekiyor. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi şehirlere taşınıyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak. Bu durum dünyanın yaşadığı veya yaşayacağı afetlerde de yerel yönetimlere çok daha büyük işler düşmesine neden olacak. Çünkü artan nüfus gelişen teknoloji ve ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle afet dönemlerinde şehrin altyapıların sorunsuz bir şekilde çalışmasının önemini artıracak.

Şehirlerin kritik altyapılarındaki operasyonel kesintiler doğal olduğu kadar insan kaynaklı tehlikelerden de kaynaklanabiliyor. Bu noktada akıllı şehirlerdeki operasyonların sürekliliği sağlanması ve aksaklıkların önüne hızlı ve sağlıklı bir şekilde geçilmesi gerekiyor.

Özellikle afet yönetimi söz konusu olduğunda bir binanın, mahallenin ve hatta şehrin dijital ikizinin büyük ölçüde yardımcı olduğu görülüyor. Dijital ikizlerle afet durumları simüle edilebiliyor. Şehirdeki IoT (Nesnelerin Interneti) araçlarından gelen anlık veriler dijital ikiz teknolojisinin kullanımıyla işlenip afetin hızlı, doğru ve verimli bir şekilde yönetilmesini mümkün kılıyor. Tamamen toplumu merkeze alan ve onun afetlerden en az düzeyde etkilenmesini sağlayan bu teknoloji geçmişi daha sağlıklı okumaya, anlık veriye sağlıklı bir şekilde ulaşmaya ve geleceği simüle edip öngürüyü artırmayı sağlıyor.

SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yapıyor: “Akıllı şehir vizyonuna sahip olmayan kentlerde mevcut müdahale prosedürleri eski bilgi paylaşım tekniklerine dayanmakta ve arızalanan altyapı sistemlerinde değişiklik yapmak için çok az fırsat sunmaktadır. Ancak akıllı şehir vizyonuyla ortaya çıkan veri alışverişi ve veri odaklı yaklaşım daha yüksek güvenilirlik, direnç/sağlamlık, hızlılık ve beceriklilik gibi bileşenleri de getirir. Bu durum insanların, çevrenin bu tarz afetlerden olabildiğince az şekilde etkilenmesini ve hayatın kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlamaktadır. SAMPAŞ olarak, hızlı şehirleştiğimiz bu dönemde akıllı şehir vizyonuna ulaşmak için çaba sarfetmemiz gerektiğine inanıyoruz. Böylece olası afet durumlarında toplum olarak daha sağlıklı müdahale, afetle mücadele ve yeniden yapılanma konusuna odaklanmamız gerektiğini biliyoruz. olacak. Bugünün dünyasında akıllı şehirlerin temellerinin atılması ve insanların her durumda toplu taşıma, iletişim, enerji, su dağıtımı, hastaneler ve okullar gibi temel hizmetlere kesintiye uğramadan ve güvenli bir şekilde erişebilmeleri gerekiyor. Bu sağlamak için hem kamuya hem de bu alanda çalışan şirketlere büyük iş düşüyor.”

Bir kentin kritik altyapıları arasında benzin istasyonları, enerji santralleri, hastaneler, ulaşım ağları, bankacılık ve finans hizmetleri, devlet daireleri, askeri tesisler, su depoları ve köprüler yer alıyor. Akıllı şehirlerde, ketin muhtelif yerlerine konulan IoT’ler sayesinde de şehirden anlık veriler elde ediliyor ve bu veriler işlenerek afetlerle ilgili önlemler alınıyor veya olası bir afet durumunda ortaya çıkan sıkıntılı durumları ortadan kaldırmak için planlama yapılıyor. Şekip Karakaya şöyle devam ediyor:

“Bir şehrin akıllı olabilmesi için bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç var. Kentler bu vizyonu yakalayabilmek için baştan tasarlanmalı ve sadece bugünün dünyasına değil geleceğin dünyasına göre planlanmalıdır. Bir kentsel tasarım vizyonu için modernize edilmiş ve akıllandırılmış binaların hazırlanması, sürdürülebilir enerji kaynakların oluşturulması ve sürdürülebilir altyapıların tesisi gerekmektedir. Sonrasında teknoloji yardımıyla bu bileşenlerden sürekli ve gerçek zamanlı veri temin edilmelidir. Bugün özellikle yerel yönetimlerin topluma hizmet etmek istedikleri noktada akıllı şehirler için bir yol haritası olmalı ve bu yol haritasını topluma ve insanların ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirmeleri ve bu noktada duraklamaya uğramamaları gerekiyor.”

 

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Şunlar da hoşunuza gidebilir
Havalimanlarında dijital ikiz teknolojisi verim ve güven sağlıyor
3 Eylül 2024
5G ve 6G teknolojileri akıllı şehirlerin geleceğini şekillendirecek
24 Ocak 2024
Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi (AKİM) hayata geçiyor
14 Temmuz 2023
Haberleşme teknolojilerinin sorumlulukları daha da artacak
Sonraki Habere Geç

Haberleşme teknolojilerinin sorumlulukları daha da artacak

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor
    • 2
      Data kullanımında ve dijital servislerde büyüme ön planda
    • 3
      Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • 4
      Türk finteklerine destek için işbirliği

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    •  Yeni amiral gemisi S919’u tanıtan Reeder Samsun’da her gün 2 bin 500 adet akıllı telefon üretiyor
    • Yeni Kripto Varlık Yasası Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Kuruluş ve Faaliyet Şartları
    • ICS Datacenter’dan Türkiye’nin Dijital Geleceğine Güçlü Yatırım
    • Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • Bilkom, iFFALCON markasının bölgesel tek yetkili distribütörü oldu

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler