Ah, şu araçlar olmasa…


Londra, şehir merkezine özel araçların ücretle girmesini 2002’den beri başarıyla uyguluyor. Stockholm, Oslo, Singapur gibi küçük şehirler de bunu kopya ettiler. Oslo, gelecek sene şehir merkezini trafiğe kapatacak. İstanbul’da da Londra’nın yaptığı yapılabilir “sanıldı”. Ama yapılamazdı… Paris, New York gibi trafik sorunu büyük şehirlerde de yapılamadı- henüz. Ama Paris başta olmak üzere Fransız şehirlerinde aynı sistemin uygulanmasını sağlayacak yasal önlemler, hazırlanan yeni ulaşım yasa taslağında yer alıyor.
Buna göre, nüfusu 100 bin aşan bir Fransız şehrinin merkezine özel araçla giriş ücreti en az 2.5 Euro olacak. Kamyon, kamyonet 4 katını ödeyecek. Nüfusu 500 bin ve üzerindekiler için özel araç ücreti en az 5 Euro olacak. Belediyeler, şehir merkezinin sınırını belirleyecek. Bu sınır içinde yaşayanlara ücret kolaylıkları yapılacak. Aynı Londra’daki 16 yıllık uygulama, Fransa’da da başlayacak, eğer yasa taslağı parlamentoda onaylanırsa… Paris, trafik yüzünden hava kirliliği yüksek şehirlerden. Bazı günler, şehrin merkez bölgelerine özel araçların girmesi toptan yasaklanıyor.
İspanya’nın başkenti Madrid ise trafiğin akış hız ve biçimini 23 Kasım’dan itibaren değiştirecek. Şehir merkezinde özel araç sahipleri, sadece kendi ikametgahlarının olduğu adreste park yapabilecek. Yani, araçlarını alıp, istedikleri yerde bırakıp gidemeyecekler. İşyerlerinin otoparkına, kamuya açık otoparklara bırakmak zorunda kalacaklar. İki yıl içinde şehir merkezinde 2 kilometrekare bölge trafiğe kapatılacak. Buna ek olarak, şehrin bütününde hız limiti 30 km olarak sınırlanıyor. Madrid’de ulaşım kolay: 60 otobüs hattı şehir merkezinden geçiyor. Şehri kuzey-güney ekseninde yer altına alınmış 6 metro hattı ve 8 tren hattı kesiyor.
Londra ise şehir merkezindeki cadde ve sokakların “yarısını” trafiğe kapatmaya hazırlanıyor. Şehrin bankacılık, sigorta, iş ve çalışma bölgesindeki büyük metro ve tren istasyonlarının (Liverpool Street, Mooregate) çevresi tamamen yayalara ayrılacak.