- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası

Ar-Ge’yi kolaylaştıran Ar-Ge

Ayhan Sevgi Tarafından 27 Şubat 2011
1
748 Görüntülemeler




Ar-Ge’yi kolaylaştıran Ar-Ge

Gazi Teknopark’ta 2010 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı TeknoGirişim desteği ile kurulan Robutel, gömülü bilgisayar tasarımı ve üretimi, gömülü bilgisayar danışmanlığı ve bu alana yönelik yazılım geliştirme faaliyetleri yürütüyor.
Yüksek teknolojili Ar-Ge faaliyetleri konusunda uzmanlaşma yoluna gittiklerini ifade eden Robutel Genel Müdürü Şadi Çağatay Öztürk, “Geliştirdiğimiz yazılım ürünleri olsun ya da elektronik kartlar olsun hepsinin hedefi Ar-Ge’yi kolaylaştırmak. Örneğin yeni bir kart geliştirme süreci 6 ay ile 1 sene arasında geliştirilebiliyor. Burada şirketler şu avantajı yaşıyor. Şirketler Ar-Ge faaliyetlerinde ürüne odaklanıyor. Ar-Ge süreçleri kısalıyor” şeklinde konuştu.

Mühendislik süreçlerinde Ar-Ge kolaylaştırılmalı
Tüketici elektroniğinin her geçen gün kullanımı kolay ürünlere yöneldiğini ve hızlı gelişmeler yaşandığını ifade eden Öztürk ancak işin mühendislik tarafının bu kadar hızlı ilerlemediğine dikkat çekti. Öztürk, hedeflerini ise şu şekilde aktardı: “Bizim hedefimiz burada bu mühendisliği kolaylaştırmak. Burada daha hazır ve esnek bloklar kurarak bu süreçleri hızlandırmak. Bu anlamda yazılım ve elektronik mühendisliğine büyük katkı sağlayabiliyoruz.”

Her yerde çalışan C++ programlama çatısı
ROFPP yazılım geliştirme kütüphanesi hakkında bilgi veren Öztürk, yazılım geliştirime süreçlerinde farklı platformlarda yazılım geliştirmenin şirketlere ek maliyet ve zaman kaybı oluşturduğunu belirtti. Windows tabanlı bir yazılımın mobil platformlarda uygulanması için yeniden yazılması gerektiğine değinen Öztürk, geliştirdikleri ROFPP programlama çatısı sayesinde yeniden kod yazmaya gerek duymadan Windows, Linux, Mac OS gibi birden fazla platform üzerinde yazılımları çalıştırabildiklerini ifade etti.
C++ programlama dilinin zor bir dil olduğu için daha az tercih edildiğini ancak C++’ın daha az işlemci döngüsü ile daha çok iş yapabilme kabiliyetinin bulunduğunu vurgulayan Öztürk, bu sayede yazılımlarda iş mantığına daha çok odaklanılabildiğini belirtti.
Gömülü bilgisayar ailesinin ilk örneği
Tamamen yerli tasarım ile geliştirilen ROECS-C1’in gömülü bilgisayar ailesinin ilk örneği olduğunu belirten Öztürk, bu ürünün ROIDE geliştirme aracı tarafından desteklendiğini söyledi. Öztürk, “Robutel’in işlemci ve FPGA temelli gömülü bilgisayar ailesi olan ROECS-C’nin ilk örneğidir. ROECS-C ailesi dağıtık işleme, bulut hesaplama, paralel kontrol ve benzeri paralelleştirilebilir uygulamalar için özel olarak tasarlanmıştır. ROECS-C1, endüstriyel kontrol
sistemleri, ev otomasyonu,
görüntüleme ihtiyacı olan uygulamalar, paralel görüntü ve ses işleme, dağıtık hesaplama uygulamaları ve bulut hesaplama ile sunucularda kullanılabilir bir ürün” dedi.
Türkiye’de Ar-Ge’nin zorluklarını bildiklerini ve yüksek teknolojili Ar-Ge yapan ülkelere yetişilebilmesi için bilgi birikimini paylaşabilen yeteneklerin ve Ar-Ge iş süreçlerini kolaylaştıran donanım ve yazılımların artırılması gerektiğini söyleyen Öztürk, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Gerek gömülü sistemler tasarlamak gerek yazılımlarını üretmek çok geniş bir yelpazede Ar-Ge çalışması yapmanızı gerektirir. Bu durum, şirketinizin asıl faaliyet alanında çalışan kaynaklarının bir kısmından feragat edip onları başka alanlara kaydırmanıza sebep olur. Ayrıca, teknoloji değiştikçe yeni ürünler pazara çıktıkça tekrar Ar-Ge yapmanız gerekir. Dolayısıyla bu işlemler şirketler için önemli zaman ve para kaybına neden olur” dedi.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Teknolojik gelişmeler ile sektörün ihtiyaçları birbirini tetikliyor

1 Yorum

misafir
9 Mart 2011 at 00:03
Yanıtlamak için oturum açın

Çok güzel bi çalışma olmuş Robutel e başarılar …


Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler