- Reklam -
Ana Sayfa » Çocuk

Avrasya’da devleşen BT…

Handan Aybars Tarafından 10 Haziran 2011
0
851 Görüntülemeler




Avrasya’da devleşen BT…

Avrasya ülkeleri; iletişim ve teknoloji alanında önemli projelere sahip. Bu projelerde işbirliklerine de açıklar ve kendilerine güvenleri de tam.6. Karadeniz ve Hazar Düzenleyici Konferansı, 2-3 Haziran tarihlerinde İstanbul’da The Marmara Taksim Otel’de “Sayısal Kentlere Dönüşüm: Sabit (Fiber)- Mobil Genişbant Deneyimler Eğilimler” temasıyla düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer; bilişim teknolojilerinin ülke ekonomisine ve istihdama katkısına dikkat çekerek, gerek uluslararası bazda gerek Türkiye’de internette kalma süresinin ve mobil iletişim kurma süresinin hızlı artışına işaret etti.  Genişbantta gelişimin ekonomik büyümenin önünde olduğu yorumunu yapan Acarer, şöyle devam etti:
Dr. Tayfun Acarer“2012 yılında dünyada akıllı telefon sayısı bilgisayar sayısına eşit olacak, 3G sayısı da 2G abone sayısı ile eşitlenecek ve bunu geçecek. Sektörün önündeki tehditlere baktığımızda ise rekabetin sınırlarını belirlemenin gerekliliğini görüyoruz. Genç insanlarımızı bu alana kanalize etmemiz lazım. Siber güvenlik de önemli. Öte yandan, altyapı ihtiyacımız artıyor. Komşu ülkelerle birçok paylaşım yapılabilir. E-imza ve telefon kayıt sistemini paylaşabiliriz. Numara taşımadaki deneyimimiz de önemli. Uluslararası roaming fiyatlarımızı elden geçirmemiz gerek.”
“Genişbant uçurumunu daraltmalıyız”
Açılış konuşmasında söz alan Almanya Federal Araştırma ve Eğitim Bakanı Müsteşarı Prof.Dr. Wolf-Dieter Lukas, gerek Türkiye’yi gerekse bölge ülkelerini çok dinamik noktalar olarak değerlendirerek, “İnovasyonun yeni yöntemlerini bulmak için hepimizin birbirimizden öğreneceğimiz çok şey var” dedi.
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ise, “KKTC ve Türkiye arasında dolaşımın kaldırılması için bekliyoruz. Ring bağlantıları ise yakında devreye girecek. Böylece dış dünya ile bağlantımız artmış olacak. KKTC’ye her konuda ambargo koyabilirler, ama bilgiye koyamazlar” dedi. Ulaştırma Bakanı M. Habib Soluk da, internet ve genişbant erişim konusunda çalışmalarına vurgu yaparak, “Sayısal uçurumları daraltmak gibi, genişbant uçurumunun da daraltılması önemli” dedi.
“Yalın ADSL, genişbanta ilgiyi artıracak”
Günün ikinci oturumu ‘Sabit Yeni Nesil Şebekelerde Regülasyon, Rekabet ve Genişbant Politikaları’ oldu.  Azerbaycan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Iltimas Mammadov, “Yakında Azerbaycan’da analog şebeke kalmayacak. Böylece genişbant için imkan sağlanacak” diyerek, herkesin genişbanttan yararlanabilmesi için özel bir kanun hazırladıklarını, her yerde fiber optik kablo döşediklerini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Daire Başkanı Dr. Muhterem Çöl de “Genişbant başvurusu yapanların sayısı 2010 sonunda 9 milyona ulaştı “ diyerek ekledi: “Genişbant penetrasyonunda Türkiye; Asya ve Avrupa arasında bir köprü.  Yalın ADSL abone sayısı da artıyor. ISP değiştirmeye de ilgi oldu. Bu düzenlemeler genişbant için önemli. Yalın ADSL; genişbant ilgisini artıracak.
T. Ayhan Beydoganİki gün süren konferansın kapanış konuşmasını ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu II. Başkanı Dr. T. Ayhan Beydoğan yaparak, konferansa katılan ülke sayısının her yıl arttığını, farklı ülkelerden de katılım olduğunu hatırlattı ve “Bu yıl 18 ülke katıldı. Belki seneye daha küresel bir isim koymakta fayda olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Iltimas Mammadov“Yatırımlarımızla öne çıkacağız”

Azerbaycan Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı Iltimas Mammadov, ülkede iletişim pazarının çok büyük olmadığını, ama gerek mobilde, gerek internet penetrasyonu ve genişbantta istikrarlı bir artış olduğunu vurguladı. Mammadov, potansiyeli ve Türkiye ile işbirliklerini şöyle anlattı:
“Telekom şebekesi tam olarak sayısal ve yeni nesli destekliyor. Telefonsuz bir yer kalmadı. Mobilde üç operatör de özel. Sabit şebekede de üç operatör var. Elektronik devletin kurulması ile ilgili devletin programı var ve çok kapsamlı bir içerik planlanıyor. Elektronik hizmetleri tüm halk uygulayabilecek. Sadece Azerbaycan’a değil, bölge için değerli projeler var. Trans-Asya Avrupa Fiber Optik Kablo Sistemi’nin kapsamının genişletilmesi için teşviklerimiz var. Ayrıca Dünya Bankası ile bir proje hayata geçirildi ve 17 milyon dolar desteği de onlar verdi. Böylece tüm postaneler en yeni teknoloji ile yenileniyor. Bölgede bu gibi yatırımlarla öne çıkacağız. Dijital TV ile ilgili de güzel projelerimiz var. 2012 yılına kadar ülkede yalnızca sayısal standarttaki yayınlar olacak ve analog yayın durdurulacak, her şey sayısal olacak. Avrupa buna geçti ve biz de 2013 yılının başında bütünüyle bu geçişi yapmış olacağız. İşbirliklerine açığız. Bu yıl Eurovision’u kazandık ve ülkede bununla ilgili de büyük projeler olacak. Telekom sektöründe yenilikler bitmeyecek.”

Kemal HuseinovicHükümet işbaşı yapsa…

Bosna-Hersek Haberleşme Düzenleyici Ajansı Başkanı Kemal Huseinovic, ülkede telekom sektörünü düzenlemekle sorumlu, bağımsız bir yapı olduklarını belirtti. Frekans yönetim sisteminin sorumluluğunun da kendilerinde olduğunu ve dünyada böyle birkaç ‘ortak’ düzenleyici kurum olduğunu hatırlatan Huseinovic, şunları söyledi:
“Ülkede üç operatör GSM alanında faaliyet gösteriyor. Üç tane de sabit hat operatörü var. Sabit hat penetrasyonu yüzde 30. Mobil penetrasyonu ise yüzde 99. Ayrıca 9 tane de alternatif operatör var. Gelişmiş bir genişbant yapımız var. Penetrasyon internette yaklaşık yüzde 70 ve bunun önemli bir bölümü de genişbant. Genişbant ve sabit hat gibi yapılarda ülkede rekabeti artırmaya çalışıyoruz. Ama politik problemlerimiz var. Geçtiğimiz Ekim ayında seçimler oldu. Ama hala bir hükümetimiz yok. Bu yüzden tüm projeler beklemede. Bu bekleyiş, birçok politik sorunu getiriyor. Çünkü ülkenin yarısı ağırlıklı olarak Sırplardan oluşuyor.  Onlar birçok şeyi kendileri yapmak istiyor. Ülkenin kalan Müslüman nüfusu ise büyük projeler yapma çabasında. O yüzden bir ‘bekle-gör’ sürecindeyiz. Ama regülatör olarak bizim ve bir tarafta da özel sektörün çok çabası var. Diğer ülkelerde çok rastlanmaz, ama biz el ele ilerliyor, rekabettin düzenini belirliyoruz. Aksi halde sektör bu kadar sağlıklı olmazdı.”

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Sonraki Habere Geç

Bilişim sektöründe yasal standartlar belirleniyor

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      KOBİ'lerin kalkınmasına “Stratejik İş Ortaklığı Programı” ile destek
    • 2
      Eser Esen, Siaflex’te yeni görevinde...
    • 3
      Rekor İşlem Hacimleri ile Güçlenen Liderlik
    • 4
      “Yapay Zekâ Yıldızları” dijital eğitim projesine uluslararası ödül!

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Bilişim dünyası, yavaşlayarak büyümeyi sürdürüyor
    • Yapay zekada doğru adımların temeli veri altyapısına dayanıyor
    • Üretken yapay zeka öncelik olacak
    • Girişimcilik ekosisteminde sektör odaklı yatırımlar ön planda
    • Odine, Logate’in %53’ünü satın aldı

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler