Baskı böbrek yolda


Üç Boyutlu Baskı yöntemiyle acaba organ “yapabilecek” miyiz? Yazıcı gibi çalışan, ama toner yerine başka materyal kullanan bir tür baskı bu. Bir yazılıma uyarak, her yöne hareket edebilen bir “yazıcısı” var. Materyali, iğne deliklerinden hedefe damlatıyor. Ortaya, üç boyutlu bir cisim çıkıyor.
Acaba deri, kemik, bağ dokusu, kıkırdak gibi yapıları 3B ile “basmak” mümkün olacak mı? Bu soruların yanıtını arayanların başında Cornell (New York) ve Wake Forest (Kuzey Carolina) üniversiteleri var.
Cornell’de, 3B yazıcıdan silikon “akıtarak” kulak yapıldı. Wake Forest’te, bir yaranın üzerine 10 santimetre kare deri bu yöntemle basıldı.
Acaba başka ne “basılabilir”? Böbrek? Böbrek mi?!
TED (Technology, Entertainment, Design) konferans kurumunun 7 Mart’ta Long Beach, California’daki yıllık toplantısında star konuşmacı Wake Forest öğretim üyesi, doku mühendisliğiyle ünlü Anthony Atala’ydı. 3D ile, böbrek şeklinde ve yumuşaklığında bir kütleyi
7 saatte “bastıklarını” anlattı. Ve ürünü, avucunda gösterince millet ayakta alkışladı. Aceleci ABD medyası, bu “böbrek”in yapay bir malzemeden üretildiğini anlayamadığı için gerçek sandı. Yapılan hatalı yayınlar üzerine Wake Forest, medyaya, “canlı doku kullanacak çalışmaların daha yıllar süreceğini, ama teknolojinin geliştirilmiş olduğunu” açıklamak zorunda kaldı.
Bu yöntemle, tıpkı CT veya MR gibi, hastanın üzerinde gezinerek, sorunlu bölgesine (belki bir yaraya, yanığa) doku “basacak” bir teknoloji geliştirmeyi hedefliyorlar.