- Reklam -
Ana Sayfa » Çocuk

BATI’NIN KORKTUĞU ROBOTLARI JAPONYA NEDEN SEVİYOR? DİNİ, KÜLTÜREL, EKONOMİK VE SOSYAL FARKLAR

Ayhan Sevgi Tarafından 24 Haziran 2019
0
1.7K Görüntülemeler



“Bir Japon olarak, insan ile makinenin birleşip sayborg (cyborg) olduğu çizgi filmlerini kendimden geçmiş bir şekilde izleyerek büyüdüm. Biz Japon çocukların çoğu biyonik süper kahraman olma hayallerine dalardık. Robotlar her zaman Japonların ruhunda yer etmiştir. Robotlardan korkmayı bırakın, onları sabırsızlıkla beklerdik. Batılıların dünyasında şirin robotlar yok değildi ama onlarda robotlar ile ilgili endişeler var” (http://bit.ly/2Zo2XNU). Bu ifadeler, aktivist, girişimci, risk sermayedarı, MIT profesörü ve “Whiplash: How to Survive Our Faster Future” kitabının yazarı, 1966 Japonya doğumlu Joi Ito’ya ait.

Batıdaki filmlerde şirin robotlar kadar, insana zarar veren robotların da yaygın olduğunu biliyoruz. Örneğin, Terminator. Fakat, fark filmlerdeki robotlardan ibaret değil. Batı dünyasının endişe duyduğu robotlara Japonların daha olumlu bakmasının, ilginç ve somut nedenlerini Japon Joi Ito (http://bit.ly/2Zo2XNU) ve Batı dünyasından Financial Times editörlerinden Gillian Tett (https://on.ft.com/2Xhrmap) açıklıyor.

Din ve Kültür Farkı

Yuval Noah Harari tüm dünyada ve ülkemizde en çok satan kitabı “Sapiens”de, insanı canlı ve cansız herşeyin hükümdarı gören hristiyan batıda ortaya çıkan hümanizm anlayışının çevreye ve hayvanlara yaptığı zalimliği ikna edici bir şekilde ortaya koymuştu. Japon dini Şintoizm’de ise, canlısıyla cansızıyla, doğa insanın istediği gibi kullanabileceği mülkü veya kölesi değildir. Doğa insana değil, insan doğaya aittir. Çünkü, bu inanca göre, insanın yarattığı aletler ve nesneler dahil, cansız veya canlı herşeyin içinde bir ruh vardır.

İşte bu fark nedeniyle, diyor Joi Ito, Japonlar robotlara endişe ve kuşkuyla bakmıyor, onları da yaşamın bir parçası olarak görüyor. Öylesine ki, tıpkı insan ve hayvan hakları gibi, robot hakları da gündemimizde olmalı der Ito. Bu görüş bir fantezi gibi gelse de hem MIT hem de Harvard’da araştırmacı olan Kate Darling, sosyal robotların yasal hakları üzerine bir çalışma yayımladı (http://bit.ly/2IkNzMM).

Ekonomik ve Sosyal Nedenler

Geçen sene yapılan bir Pew araştırmasına göre, Japonların da %83’ü otomasyonun eşitsizliği artıracağına inanıyor (https://on.ft.com/2Xhrmap). Fakat, büyük çoğunluk işsiz kalma endişesi taşımıyor ve robotların yaygın olduğu ekonominin daha iyi işleyeceği inancında. Gillian Tett’in Japonya’da yaptığı inceleme ve gözlemlere göre, Japonlar inovasyon yeteneklerine güvendikleri için robotları tehdit olarak görmüyorlar. Hatta robotlarıyla gurur duyuyorlar. Nitekim, Japonya robot üretim ve teknolojisi olduğu kadar, 10,000 işçi başına 300’ün üstünde robot kullanımıyla dünyada lider.

Japonların robotlara olumlu bakmalarının diğer bir nedeni, nüfus artışının çok az olması nedeniyle, işgücü sıkıntısının ortaya çıkması. Başka ülkelerden işçi getirmek yerine robotlar tercih ediliyor.

Son önemli neden de sosyal güvenlik ağı ile ilgili. Japon toplumunun çoğunluğu (%63), otomasyonun ortaya çıkaracağı sorunun çözümünden hükümetin sorumlu olduğu anlayışında. Nitekim, çok yaygın ve etkin sosyal güvenlik ağı nedeniyle toplumda birlik ve beraberlik anlayışı yüksek. Amerika’da ise toplumun sadece %30’u böyle düşünüyor. Otomasyon ile ortaya çıkabilecek sorunlarda, toplumun %70’i bireyin kendi başının çaresine bakması gerektiği inancında.

Sanırım bu farklar, batı dünyası Endüstri 4.0’dan söz ederken, Japonya’nın Toplum 5.0 projesini (https://bbc.in/2KUrZjI) ortaya atıp buna odaklanmasını da kısmen açıklıyor.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

HÜKÜMETİN “III. 100 GÜNLÜK PROGRAMI”NIN, 86 GÜN ÖNCE AÇIKLANMASI GEREKİYORDU
Sonraki Habere Geç

HÜKÜMETİN “III. 100 GÜNLÜK PROGRAMI”NIN, 86 GÜN ÖNCE AÇIKLANMASI GEREKİYORDU

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      DorukNet, ICANN Akreditasyonu ile Güvenli ve Yetkin Altyapısını Güçlendiriyor
    • 2
      Vodafone Türkiye'den fiber altyapıda yeni hamle
    • 3
      Vodafone Business, Red Konsol’u devreye aldı
    • 4
      TD SYNNEX, HPE tarafından yılın Küresel Distribütörü seçildi

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Adalet Bakanlığı ve Param’dan AdaletKart için 3 yıllık yeni sözleşme
    • Vodafone Business, BMD ile stratejik bir iş birliğine imza attı
    • Yapay zeka kullanımı artmalı
    • Yapay zeka girişimleri giderek büyüyor
    • Yazılım ihracatı için önemli adım

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler