Bilişim Adası vizyonu devam ediyor


İlk adımları altı ay önce gerçekleştirilen çalıştayla atılan KKTC’nin Bilişim Adası vizyonuyla ilgili bir etkinlik daha düzenlendi. Mağusa’da gerçekleştirilen etkinlikte KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, BTK Başkanı Tayfun Acarer, KKTC Telekomünikasyon Kurulu Başkanı Dr. Kadri Bürüncük, BTK İkinci Başkanı Galip Zerey gibi isimler yer aldı. Etkinliğin ana sponsoru KKTC Telsim olurken; Ericsson, Huawei, Globalstar Avrasya 0592 ve TTG International ise destekleyen kuruluşlar olarak etkinlikte yer aldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hasan Taçoy, “Bundan 6 ay önce 2009 Ekim ayında Bilişim Adası Çalıştayı gerçekleştirerek ortaya bir vizyon koymuştuk. Bu vizyonu 10 yıla yayarak, devlet politikası haline getirerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin geleceği bilişimle gelecek demiştik. Bugün burada bu oluşum ile ilgili bugüne kadar yapılanları ve bundan sonra yapılacakları aktarmak ve sizlerin değerli görüşlerinizden yararlanmak için bulunuyoruz. Çağımızın teknoloji çağı olduğunu ve KKTC’nin geleceğinin bilişimle geleceğini aktardık. Adamızın bilişim laboratuvarı olmaya çok yatkın olduğunu vurguladık” dedi.
Gelecek bilişimle gelecek
KKTC’nin mevcut avantajlarından bahseden Taçoy, “Genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın bir nüfusumuz var. Yüzölçümü nedeniyle laboratuvar olmaya müsait alanlarımız var. Üniversite ve öğrenci kapasitelerimiz oldukça iyi. Sayısal olarak ifade etmek gerekirse, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin açacağı yerleşke ile birlikte toplam 7 üniversitemiz olacak. Öğrenci sayımız ise 50 bine yakın. KKTC’deki yükseköğretim oranı yüzde 76, işgücü katılımı da yüzde 49 düzeyinde. Ülkemizde cep telefonu kullanımı yüzde 95’in üzerinde. Abonelik ve nüfus oranları söz konusu olduğunda da mobilde penetrasyon oranı yüzde 150’nin üzerinde ki, bu oldukça yüksek bir oran. Bu verilere bakarak üstüne basa basa söylemek isterim ki KKTC’de gelecek bilişimle gelecek” şeklinde konuştu.
Bilişim Adası çalıştayı sırasında Türksat ile önemli bir anlaşmaya imza attıklarının altını çizen Taçoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu anlaşma çerçevesinde BRT-1 ve BRT-2 yanında KKTC’deki 6 özel TV kanalı, Bayrak Radyo Televizyon Kurulu’nda oluşturulan transmisyon merkezinden uyduya çıktı. Telekomünikasyon altyapısı NGN yapısına uygun olarak yeniden yapılandırılıyor. Türk Telekom ile yaptığımız anlaşma sonucunda denizaltı fiber optik altyapısı çalışmasına başladık. Adamızı bilişim laboratuvarına dönüştürmek için gerekli zemini hızla hazırlıyoruz. Aynı zamanda halkımızın da yararlanabileceği e-devlet uygulamaları ile ilgili de çalışmaktayız.”
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Bilişim Adası çalıştayında düzenlenen oturumların detaylı sonuçlarının da derlendiğini belirten Hasan Taçoy, “Önümüzdeki günlerde tüm kamuoyuyla paylaşacağız. Aynı zamanda çalıştay sonrasında çeşitli alanlarda çalışma grupları oluşturmaya başladık. Öncelikle hukuk, kurumsallaşma ve izlenecek vizyon konusunda çalışma grupları oluşturuyoruz. Bu çalışma grupları neticesinde önemli bir yol haritası çıkaracağımıza inanmaktayım. Bu yol haritası çıkarken hiç kuşkusuz Anavatanımızın da desteğini almaya devam edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Galip Zerey gerçekleştirdi. Panelde Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı, TTG International Genel Müdürü Mehmet Beyaz, Telenity Genel Müdürü ve YASAD Başkanı Şerif Beykoz, Vodafone Uygulama ve Ürün Geliştirme Bölümü Bölüm Başkanı Ergun Seray ve Huawei Ar-Ge Direktör Yardımcısı M. Kamil Şahin konuşmacı olarak yer aldı. Panelde KKTC’de üretim yapılması, bunun Türkiye tarafından desteklenmesi ve teknoparkların dışında kalan yazılım şirketlerine vergi muafiyetleri getirilmesi gibi başlıklar konuşuldu.