BTvizyon Kayseri’de teknoloji konuşuldu


Bilişim Zirvesi’nin Anadolu’nun çeşitli illerine giderek teknoloji şirketlerinin bir araya gelmesini amaçlayan BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın Kayseri ayağı, 5 Nisan’da Kayseri Hilton Oteli’nde gerçekleşti.
Teknoloji şirketlerinin büyük çoğunluğu, faaliyetlerini tahmin ettiğiniz üzere İstanbul’da gerçekleştiriyor. Bu durum, Anadolu’daki teknoloji yatırımcılarına ulaşma konusunda zorluklara sebep oluyor. Şirketlerin pazarlama, satış ve yönetim organlarının tamamını İstanbul’da bulunuyor olmasıyla beraber Anadolu’daki diğer şehirlerin biraz geri planda kaldığına şahit oluyoruz. Fakat şu unutulmamalıdır ki Anadolu’da teknoloji yatırımı yapmaya hazır çok sayıda şirket bulunuyor. Çeşitli otomasyon sistemlerine, güvenliğe, yazılımlara ve diğer teknolojilere yatırım yapmayı planlayan şirketler, bire bir diyaloğa girebilecekleri, sorularını sorabilecekleri herhangi bir teknoloji şirketi çalışanı bulmakta zorluk çekiyorlar.
BTvizyon her ay başka bir Anadolu iline gidiyor ve bu şehirde Anadolu Toplantıları etkinliğini gerçekleştiriyor. Etkinlik, İstanbul’daki teknoloji şirketleriyle Anadolu’daki potansiyel müşterilerin bir araya gelmesini sağlayarak bir nevi köprü görevi görüyor. Teknoloji şirketlerinin ürünleriyle ilgili bilgili yetkilileri, seslerini teknoloji yatırımı yapmayı planlayan bir kitleye duyurmuş oluyor. Anlatılan konularla ilgilenen şirketler, gerek sunum sonunda, gerek kahve molasında, gerekse etkinlik sonunda teknoloji şirketlerinin stantlarına giderek sorularını bire bir yöneltip, iş geliştirebiliyorlar.
BTvizyon Anadolu Toplantıları – Kayseri etkinliğine 100’den fazla katılımcı katıldı. Etkinliğe Dell – Intel, dia, Mikro Yazılım, Nakivo, Qnap, Quadro, Pikare, Tesan, Vector ve WatchGuard sponsor olurken, basın sponsorluğunu da BThaber üstlendi.
BTvizyon Anadolu Toplantıları’nın Kayseri ayağında açılış konuşmasını Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun gerçekleştirdi. Aksun, BThaber Şirketler Grubun’daki kardeş firma olan M2S Araştırma A.Ş.’den aldığı çeşitli bilgileri, katılımcılarla paylaştı. Türkiye’de bilişim pazarının 2015’te yüzde 12 büyüdüğünü ve 78 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Neslihan Aksun, pazarın 2016’da yüzde 9.5 büyüyeceğini ve 85 milyar TL’yi geçeceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Açılış konuşmasının bitmesiyle beraber kürsüye Merkez Çelik A.Ş. Bilgi Teknolojileri Müdürü Emir Emiroğlu çıktı. “Kayseri’de Gelişen Teknoloji Vizyonu” başlıklı sunumunda üç ana başlık üzerine konuştu: Üretim odaklı Kayseri, Değer üreten Kayseri, Teknolojiyi geliştiren Kayseri. Teknoloji yatırımlarının biraz maliyetli olduğunu söyleyen Emiroğlu, bu noktada kısa ve uzun vadede getirilerin ve rekabet gücünün de düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
Emir Emiroğlu, konuşmasını bitirmesiyle beraber kürsüyü Netcom Bilgisayar A.Ş. Genel Müdürü Oğuz Memiş’e devretti. “Bulut Teknoloji Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?” başlıklı sunumunda teknolojik dönüşümleri ele aldı. Teknoloji dünyasındaki değişimin çok hızlı olduğunu söyleyen Memiş, “Otomotiv sektörünün değişimi bilişim sektörü hızında olsaydı, park edeceğimiz otomobilin bir çanta haline dönüşmesi gerekirdi” örneğini verdi. Bulut teknolojilerine geçişten de söz eden Memiş, bulutun yazılım ve donanım tarafındaki esnekliklerine de değindi.
Oğuz Memiş’in ardından kürsüye hemen hemen tüm BTvizyon toplantılarına katılan Dia Genel Koordinatörü Süha Onay çıktı. “Bulutta Ticari Yazılım” başlıklı sunumunda Dia yazılımlarının yapısından bahsetti. Paket yazılımları ve ERP’leri artılarıyla ve eksileriyle değerlendiren Onay, Dia yazılımlarının her ikisinin de artılarını aldığını söyledi. Bulut bilişimin avantajlarını ele alan kısa bir animasyon videosunu katılımcılara izletti.
Hemen ardından kürsüye Dell Anadolu’dan Sorumlu Satış Yöneticisi Ümit Yeşiltaş çıktı. Yeşiltaş, teknolojideki değişimlerden bahsederek konuşmasına başladı. Değişim dönemlerinde fırsatların bulunduğunu belirten Yeşiltaş, son dönemde nesnelerin internetinin ön planda olduğunu söyledi. Dell’in gerçek anlamda uçtan uca çözüm sunan tek firma olduğunu söyleyen Yeşiltaş, tabletten sunucuya, yedekleme yazılımından yönetim yazılımına kadar pek çok alanda Dell’in bulunduğunu söyledi. Ayrıca Dell’in ürünlerinden de bahsetti.
Moladan önce son olarak kürsüye Vector Sistem İş Birimi Yöneticisi Yusuf Akardaş çıktı. “Yeni Nesil Yedekleme ve İş Sürekliliği” başlıklı sunumuna Vector’ün sunduğu hizmetleri anlatarak başlayan Akardaş, veri depolama, sanallaştırma, sunucu, yedekleme, iş sürekliliği, arşivleme ve ağ hizmetleri sağlayabildiklerini söyledi. Bütünleşik altyapıların önemine değinen Akardaş, VXRAIL isimli ürününden söz etti. Ürünün karmaşıklık, maliyet ve risk gibi konularda avantaj sağladığını da belirttikten sonra farklı ürünlere de değinerek konuşmasını sonlandırdı.
Yusuf Akardaş’ın konuşmasının ardından kahve ve iletişim molası verildi.
Molanın ardından sahneye WatchGuard Türkiye Satış Mühendisi Alper Onarangil çıktı. “Dimension ve APT Blocker” başlıklı sunumunda güvenliğin öneminden söz eden Onarangil, yıldan yıla ortaya çıkan virüs sayısının arttığını söyledi. APT virüsleriyle beraber 2 buçuk milyar sızdırıldığını söyleyen Onarangil, imza tabanlı virüs koruma yazılımlarının günümüzde yeterli olmadığını belirtti. Log dosyalarının oluşturulması için Dimension isimli yazılımın kullanılabileceğini söyledikten sonra yazılımdan söz ederek sunumunu bitirdi.
Qnap İş Geliştirme Yöneticisi İsmail Doğan, bir sonraki konuşmacı olarak kürsüdeki yerini aldı. “Günümüzde Verinin Önemi” sunumuyla veri miktarlarının artışından söz eden Doğan, NAS cihazlarına değindi. Qnap’in veri depolama çözümlerinden bahseden Doğan, bu çözümlerin kaliteli, güvenilir ve ekonomik olduğunu belirtti.
İsmail Doğan’ın ardından kürsüye Mikro Yazılım İş Geliştirme Uzmanı Serkan Turpçu çıktı. “KOBİ’lerde Kurumsal Yazılımın Konumlanması ve İş Verimliliği” sunumunda öncelikle Mikro Yazılım şirketinin genel yapısı hakkında bilgi verdi. Türkiye pazarında yıllık 5 milyon TL’nin üzerinde gelire sahip olan firmaların sadece yüzde 3’lük bir dilim olduğunu belirten Doğan, geri kalan yüzde 97’lik bölümün de iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Mikro Yazılım’ın en tepeden en dibe, her büyüklükteki şirketin ERP çözümü alabileceğini söyleyen Doğan, en çok inşaat, perakende, hizmet, üretim, otomotiv ve lojistik sektörleri tarafından tercih edildiklerini de belirterek çözümler hakkında detaylı bilgi verdi.
Pikare Yazılım Geliştirme Yöneticisi Kerem Çetin, “Gelecekte e-Ticaret” başlıklı sunumuyla kürsüye çıktı. E-ticaret hakkında detaylı bilgi veren Çetin, e-ticarette nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değindi.
Tetra Bilişim Satış Müdürü Geylani Gani, kürsüye çıkan bir sonraki isim oldu. “Büyük Dert, Büyük Veri” başlıklı sunumuna Tetra Bilişim’i ve kendisini tanıtarak başladı. Büyük verinin saklanması tarafındaki sıkıntıları dile getiren Gani, Nakivo’nun avantajlarına değindi.
Son olarak kürsüye Quadro Türkiye Genel Müdürü Serkan Gezici çıktı. Gezici, giyilebilir teknolojiler ve nesnelerin interneti hakkında konuştu. Quadro’nun çeşitli ürünlerine de değinen Gezici’nin konuşmasının ardından katılımcılara hediyeler dağıtılarak, etkinlik bitirildi.