- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası

Bu belirtiler sizde de varsa: Aman dikkat! İnternet hastalıklarından birine yakalandınız

Ayhan Sevgi Tarafından 2 Ekim 2011
0
3.0K Görüntülemeler




Bu belirtiler sizde de varsa: Aman dikkat! İnternet hastalıklarından birine yakalandınız

Gelin bu yazıyı okuyun ve eğer bu belirtiler sizde de baş gösteriyorsa, bizden tavsiye, bilgisayar başında daha az zaman geçirin.Bilgisayar ve özellikle de internet kullanımı yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Ego sörfünden, enfornografiye, wikipeadilaizmden photolurking’e. Peki bu hastalıklar da ne, nereden çıktılar, kimlerde var? Gelin bu yazıyı okuyun ve eğer bu belirtiler sizde de baş gösteriyorsa, bizden tavsiye, bilgisayar başında daha az zaman geçirin.

EnfornografiEnfornografi

Her şeyi Google’a soruyorsanız

Bazı şeyleri Google’a sormak, internetten araştırmak yapmak iyi güzel. Sürekli bunu yapıyorsanız ise bir sorun. Enfornografi, bilgi açlığını internet üzerinden gidermeye çalışmak olarak tanımlanıyor. Pornografi ve enformasyon sözcüklerinden türetilmiş bu kelime, “bilgi açlığını internette dindirmeye çalışma ve bununla tatmin olmayı” içeriyor.

PhotolurkingPhotolurking

Fotolar gelsin, fotolar, daha da çok fotolar

Facebook’tan önce de vardı photolurking ama Facebook ile birlikte tavan yaptı. İnternette saatlerce başkalarının fotoğraflarına bakmak ya da onları oylamak, photolurking’e işaret ediyor. Dikkat edin, hiç farkında olmadan bu hastalığa yakalanabilirsiniz, yakalandığınızın farkında bile olmazsınız.

Internet_Narsizmiİnternet narsizmi

İzleyin beni, hiç ara vermeden, bıkmadan…

Narsizmin binbir türlüsü var. Bu hastalığın internete yansımaması anormal olurdu zaten. İnternet narsizmi, kendisini tanıtmak için sürekli videolarını Youtube ve benzeri sitelere yükleyerek yayınlatmak olarak ifade ediliyor. Bu bazen salt egosal sebeplerden yapılıyor, bazen ise işi ticarete dökmek için. Ama hepsinde işin sonunda narsizm kendini gösteriyor.

CrackberryCrackberry

Her zaman, her yerde, e-postalar

Bu hastalık da adını tahmin edersiniz, BlackBerry telefonlardan aldı.Özellikle yöneticilerin muzdarip oldukları bir hastalık. En olmadık yerde ve anda, telefonunuzu çıkarıp e-postalarınızı mı kontrol ediyorsunuz? Siz de birazcık Crackberry’siniz o zaman.

Ego_SorfuEgo sörfü

Çevrimiçi narsizmin diğer bir boyutu

Düzenli aralıklarla internette kendi ismini aratmak, hakkında ne gibi bilgilere ulaşıldığını kontrol etmek. Kısaca ego sörfü olarak nitelendirilen kavram, insanların, kendi adının internette kullanıldığı yerleri ve kendisiyle ilgili gelişmeleri araması olarak özetleniyor. Ego sörfü için online narsizm de deniyor. Ego sörfü kavramı, Oxford İngilizce Sözlüğü’ne 1998 yılında girmiş ama kökleri internetin başlangıcına kadar gidiyor tabii. Ego sörfünün ilginç bir yanı da, kendi adınızı ararken, sizinle aynı adı taşıyan tanımadığını birileriyle karşılaşmak. Örneğin bir ego sörf kullanıcısı, kendini ararken, aynı adı taşıyan Londralı bir doktor ve Pakistanlı bir suçluyla karşılaşmış. Bir profesör, arama sonucunda Washington’lu bir futbolcuyla aynı ad ve soyada sahip olduğunu fark etmiş. Ego sörfçülerinin amacı farklı olabiliyor. Kimisi interneti kendini tatmin etmek için kulanırken, kimisi de insanlara ne kadar ulaşılabilir olduğunu görmeye çalışıyor. Bazıları da arama sonuçlarını gördükten sonra milyonlarca insanın kendisini okuduğunu hayal ediyor.

SiberhondrikSiberhondrik

Beni internetteki sağlık sitelerine emanet ediniz

En ufak bir hastalık belirtisinde doktora gitmek yerine internetten tedavi yöntemlerini araştırmak siberhondrik’e işaret ediyor. Doktorla yüzyüze, telefonda veya chat yoluyla irtibat kurup, gerekli bilgileri almaktansa, siberhondrikler, saatlerce siteler arasında dolanıyor. Forumlara girip çıkıyorlar, forumlardaki öyküleri okuyup kendilerikiyle benzerlikler bulmaya çalışıyorlar. Bazen buluyorlar, bazen yanlış bilgilerle kafaları karışıyor.

WikipedializmWikipedializm

Gün içinde Wikipedia’ya çok mu bakıyorsunuz?

Wikipedia önemli bilgi kaynağı. Ama orada yazılan her şey doğru mu, doğruluğu kesin mi? Bizce değil. Ama wikipedialistler için Wikipedia tek, geçerli ve nadide bilgi kaynağı. Bir şeyi merak mı ettiler, ilk başvurdukları kaynak internet sözlükleri en çok da Wikipedia oluyor.
Günün önemli bir bölümünü internet ansiklopedisi olan Wikipedia’ya katkıda bulunmaya harcamak.

Cheesepodding

Yeni nesil bir kasete ulaşmanın zorluğunu hiç gördü mü ki?

Zamanın büyük bölümünü internetten şarkı indirerek geçirmek hastalığı. Bu eski nesil için, çocukluğunu 80’li hatta 90’lu yıllarda yaşayanlar için çok geçerli değil.
Ama 2000’lerin çocukları çok da değişik bir şey görmediler.
Onlar için müzik hemen ulaşılacak bir nesneydi. Ücretsiz ulaşılacak.
Malum kaset devri çoktan bitti.
Devir Cheesepodding devri.

Kisi_TakipciligiKişi takipçiliği

Tanımadığınız kişileri de mi takip ediyorsunuz?

İşte bu akım da Twitter sayesinde tavan yaptı. Tanıdığı ya da tanımadığı kişiler hakkında internetten bilgi toplamaya çalışmak, onlara sosyal mecralarda arkadaşlık daveti göndermek, reddedilince bunu hırs malzemesi yapmak, kabullenememek. İşte bu tam da kişi takipçiliği ve ne amaçla yaparsanız yapın psikolojik açıdan öyle çok normal da değil.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Türkiye cepte ‘tanıdık’ markayı tercih ediyor

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • 2
      Yeni Kripto Varlık Yasası Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Kuruluş ve Faaliyet Şartları
    • 3
       Yeni amiral gemisi S919’u tanıtan Reeder Samsun’da her gün 2 bin 500 adet akıllı telefon üretiyor
    • 4
      ICS Datacenter’dan Türkiye’nin Dijital Geleceğine Güçlü Yatırım

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Anker, kulaklık deneyimini yeni serisiyle yeniden tanımlıyor
    • Mali müşavirlik, dijitalleşme ile yenileniyor
    • Kadın girişimciliğinde yeni dönem...
    • META bölgesinde tehdit ortamı güç kazanıyor
    • Yapay zeka, CRM mimarisini geliştiriyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler