- Reklam -
Ana Sayfa » Eğitim Yapay Zeka

Çalışanların yazılım ve yeni teknolojilere ilişkin eğitimlere ilgisi artıyor

Handan Aybars Tarafından 8 Nisan 2025
0
902 Görüntülemeler



Teknoloji ve otomasyonun hızla geliştiği dünyada, beyaz yakalı çalışanlar da teknolojinin hızına yetişmekte zorluk çekiyor. Genç profesyoneller de dahil olmak üzere beyaz yakalı kesimde FOBO (Fear of Becoming Obsolete) yani ‘Eskimiş Olma Korkusu’ tüm dünyada ve Türkiye’de artış gösteriyor. Çalışanlar, başta yapay zekanın yükselişi olmak üzere otomasyon ve dijital dönüşüm gibi yeni teknolojilerin, iş hayatlarındaki rollerini işlevsiz veya geçersiz hale getireceğinden korkuyor.

Türkiye’de C-level profesyoneller tarafından verilen, canlı ve online kariyer odaklı eğitimleriyle öne çıkan Teedo, FOBO’yu kişisel ve mesleki gelişim fırsatına dönüştüren profesyonellere, yenilikçi eğitimlerle iş dünyasındaki rekabette destek oluyor. Teedo’nun alanında uzman, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan profesyoneller ile sunduğu bilgi, deneyim, vaka çalışmaları ve etkileşime dayalı eğitimleri, çalışanların becerilerini güncel tutuyor ve geleceğe hazır olmalarını sağlıyor.

Teedo Genel Müdürü Selçuk Aytekin, “Çalışanların şu anda sahip olduğu beceriler, özellikle otomasyonun iş dünyasındaki ağırlığının artması nedeniyle güncelliğini yitiriyor ve eskiyor. Düne kadar nitelikleriyle öne çıkan bir profesyonel, teknoloji, otomasyon veya iş süreçlerinin değişmesi gibi nedenlere bağlı olarak becerilerinin değersizleşmesi riski ile karşı karşıya. Bu sebeple son dönemde yeni teknolojilere ilişkin eğitimlere katılanların sayısı giderek artıyor. Bu kaygı ve ihtiyaçtan yola çıkarak biz de eğitim başlıklarımızı ve müfredatlarımızı bu doğrultuda güncelliyoruz” dedi.

Tüm kuşaklarda FOBO tedirginliği var
Teedo olarak beyaz yakalıların online eğitim ve çalışma kültürüne dair eğilimlerini anlamak amacıyla online bir araştırma yaptırdıklarını ifade eden Aytekin, sözlerine şöyle devam etti: “İş dünyasında giderek daha fazla dile getirilen ‘Yapay zekâ işimizi elimizden alacak mı?’ sorusu, bizim araştırmamızda da kaygı unsuru olarak karşımıza çıktı. Araştırmaya göre beyaz yakalıların önümüzdeki 2 yıl içinde en fazla eğitim almak istedikleri konuların başında yüzde 36 ile yapay zeka geliyor. Onu e-ticaret, yazılım/IT, veri analizi ve proje yönetimi gibi alanlar takip ediyor. Bu sonuçlar çalışanların, yapay zekaya, otomasyona ve dijital teknolojilere ‘yenilmemek’ ve yeni dünyada ‘eskimemek’ için kariyerlerine yatırım yapmaları gerektiğine dair motivasyonlarını gösteriyor.”

FOBO’yu sadece teknolojiyle bağlantısı görece zayıf olan, dijital göçmen kuşaktan çalışanların değil, sürekli güncel olma baskısını yaşayan gençlerin de hissettiğini vurgulayan Selçuk Aytekin, “Randstad’ın 2025 öngörülerine göre, yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlığı, veri analisti ve büyük veri yönetimi gibi teknolojik yetkinliklere olan talebin artması bekleniyor. Bu eğilim, her kuşaktan çalışanların mevcut yetkinliklerini güncelleme ve yeni teknolojilere uyum sağlama gerekliliğini vurguluyor” diye konuştu.

Öğrenme ve eğitimde süreklilik
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu’na göre, artan dijitalleşmenin 2030 yılına kadar 19 milyon yeni iş kolu yaratması bekleniyor. Yalnızca yapay zekâ ve veri işleme teknolojilerinin 11 milyon rol ortaya çıkaracağı; bununla birlikte, robotların ve otomasyonun, yarattıklarından 5 milyon daha fazla işi ortadan kaldıracağı tahmin ediliyor. Yine raporda çalışanların temel becerilerinin yüzde 39’unun 2030 yılına kadar değişmesinin beklendiği, teknolojik becerilerin önümüzdeki beş yıl içinde diğerlerinden daha hızlı önem kazanacağı belirtiliyor. Bu nedenle profesyonellerin yeni beceriler ve teknolojiler öğrenerek, mevcut rollerinde daha verimli ve etkili hale gelmesi artık bir seçenek değil zorunluluk halini aldı.

Hızla değişen dünyada bu tempoya ayak uydurabilmek ve rekabetçi kalabilmek için sürekli öğrenme ve gelişim kültürünü benimseyerek kendine yatırım yapanlar, daha yüksek tatmin ve motivasyon, uzmanlaşma ve gelecek güvencesi sağlıyor. Selçuk Aytekin, “Deneyimli C-level yöneticiler tarafından canlı ve online olarak sunduğumuz eğitimlerimiz teorik bilginin yanı sıra pratik uygulamalar ve deneyim aktarımı imkanı sunuyor. Bireylerin teknoloji ve bilgi paralelinde günümüz iş dünyasında daha rekabetçi ve yetkin hale gelmelerine yardımcı olarak, Türkiye’deki yetenek dönüşümüne destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Becerilerini geliştirmek, yeni beceriler edinmek, ‘eskime’ ve ‘vasıfsızlaşma (deskilling)’ kaygısından arınmak isteyen her sektör ve uzmanlıktan profesyonel eğitimlerimize katılıyor” dedi.

Teedo yazılım ve teknoloji alanında uzman profesyoneller eşliğinde; BT İş Analisti, Scrum Master, Yüksek Trafikli Yazılım Mimarisi, Yazılım Test ve Kalite (QA), AI Tabanlı Cloud Yönetimi, Docker ve Kubernetes, Kotlin – Android Uygulama Geliştirme, MongoDB, UiPath ile Robotik Süreç Otomasyon (RPA), Veri Analisti, Yazılım Projelerinin Yönetimi ve React Native Typescript gibi çok sayıda eğitim düzenliyor.

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Şunlar da hoşunuza gidebilir
Teedo, kariyer odaklı online eğitimleri geliştirecek
18 Aralık 2024
Teedo, küresel online eğitim pazarında yükselişte
15 Ocak 2024
26. Bilişim 500 Araştırması için başvurular başladı
Sonraki Habere Geç

26. Bilişim 500 Araştırması için başvurular başladı

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • 2
      KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • 3
      Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor
    • 4
      Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • ICS Datacenter’dan Türkiye’nin Dijital Geleceğine Güçlü Yatırım
    • Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • Bilkom, iFFALCON markasının bölgesel tek yetkili distribütörü oldu
    • Gardiyan, Deloitte EMEA Technology FAST 500 listesinde ilk 100’e girdi
    • Teknolojiyi Toplumsal Faydaya Dönüştüren Yaklaşım

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler