Çayda Alman parmağı


Bildiğimiz demlik bu. Ülkemizde her yerde satılan alüminyum/cam demliklerden farkı var: Daha estetik. Ve altında bir mum yanıyor. O mum, üstteki suyu ne kadar ısıtır, belli değil. Ama bakınca, ülkemizden kaynaklanmayan bir tasarım görüyorsunuz. İmza: Blomus. Bir Alman markası.
Resim, ileri teknolojiyi konu edinen “Wired” dergisinde yayınlandı. Daldır-batır çay poşetlerine alışkın Avrupa için, “Türk usulü” demleme çay biraz oryantal. Çünkü vakit nakittir diye düşünen Avrupalı için sallama çay, demlemeden daha hızlı. Daha tatsız belki, ama zaten “onlar” demleme çaydan ne anlar (?). Yaprak çay merakıyla tanınan İngilizler bile poşet çayı demliğe koyup, “demlenmesini” beklerken artık…
Ama bakınız, her halde Avrupa’daki 3+ milyon insanımız nedeniyle olsa gerek, mühim bir tasarım markası, “Türk stili” çay demliği tasarladı. Ve bu tasarım, taa Wired’a kadar ulaştı. Oradan, Wired’ın dünyada eriştiği yerlere gitti. Türkiye’ye kadar geldi. Bu sayfaya bile girdi.
Gündelik “harc-ı alem” (commodity) yani gel-geç ürünler yerine tasarlanmış ürünün gücü burada. Alman Blomus, çay demliğinin altında mum yakmaya uygun zarif bir düzenek kurarak ortaya yenilikçi bir tasarım çıkartmış oldu. Ve buna 120 dolar satış fiyatı koydu. Tasarımın bedeli…
Ülkemizde demliği çaydanlıktan ayrı düşünmeyiz. Ama Blomus gibi düşünseydik, çaydanlık yerine mum aklımıza gelseydi, “harc-ı alem” ürün kategorisinden, tasarım kategorisine sıçrardık. 120 dolara satardık.
Geçen yıl Türkiye’de ilk kez düzenlenen Tasarım Bienali’nde İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Türkiye’de üretilmiştir yerine, Türkiye’de tasarlanmıştır dediğimiz zaman başardık demektir” demişti.