CBS ve navigasyon büyük kamu kurumları ve altyapı şirketleri için olmazsa olmaz


Daha çok kent ve altyapı yönetiminde kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Navigasyon Sistemleri büyük alanlarda faaliyet gösteren kamu kurumları, altyapı şirketleri için vazgeçilmez hale gelmiş durumda.
Geniş kitlelerce tanınması Google Earth ile başlayan gün geçtikçe daha çok insan, şirket ve sektörün kullanıcısı olduğu Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları enerjiden telekoma, kamudan eğitime birçok alanda coğrafi bilgi sistemleri olmazsa olmaz teknolojiler arasında yerini çoktan aldı bile. İhtiyaç duyulan değişik kategorilerdeki önemli noktaları sorgulamak, irdelemek ve bu noktalara erişmek için kullanılan navigasyon sistemleri de CBS’nin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Başarsoft CEO’su ve kurucu ortağı Alim Küçükpehlivan’ın belirttiğine göre, CBS daha çok kent ve altyapı yönetimlerinde kullanılıyor: “CBS daha çok kent ve altyapı yönetimlerinde kullanılıyor. Yani örneğin belediyeler, hizmet alanı içinde kalan yerleşim birimlerine ait imar planları, hali hazır durum gibi bilgileri Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni kullanarak yönetiyorlar, yeni gelişim, dönüşüm planları da artık CBS olmadan yapılamayacak kadar ileri karar sistemleri gerektiriyor.”
Küçükpehlivan’ın belirttiğine göre, aynı şekilde, kentlerde elektrik, doğalgaz ve su şebekeleri kuran, işleten altyapı şirketleri de bu konuda ciddi kullanıcılar arasında yer alıyor. Küçükpehlivan konuyla ilgili şu örneği verdi: “Örneğin evinize gelen elektrik servisinde bir kesinti olduğunda artık EPDK düzenlemeleri sayesinde haklarınız var tüketici olarak, yani 2 saat içinde elektriğiniz gelmez ise, aslında ticari bir kaybınız var ise, bunu belgelediğinizde ilgili dağıtım şirketi sizin zararınızı karşılamakla yükümlü. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dağıtım şirketleri canla başla tüm şebekeyi akıllı harita sistemlerine aktarmakta ve sahadaki arıza ekiplerini de canlı olarak yönetmektedirler.”
CBS’nin yine bir telekom şirketinin olmazsa olmazı haline geldiğini belirten Küçükpehlivan, “CBS, nereden bakır, fiber kabloları geçirmişler, hangi hız ve teknik kapasitelerle binaların içine ulaşabilmişler, sizin talebiniz olduğunda en yüksek hangi hızda size internet verebilirler, bunları ancak etkin bir CBS sistemi kurduklarında cevaplayabiliyorlar. Ayrıca yine CBS sayesinde, hangi alanlara hangi toplu yerleşim birimlerine ne kadar harcama yaparak yatırım götürdüklerinde bu yatırımlarını ne kadar sürede ve ne kadar satışla geri kazanabileceklerini planlayabiliyorlar” dedi.
Küçükpehlivan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla CBS, aslında büyük alanlarda faaliyet gösteren kamu kurumları, altyapı şirketleri için olmazsa olmaz. Ama en çarpıcı olan örnekleri özel sektörden vermeye devam edebiliriz. Örneğin bir ev eşyaları mobilyası satan mağaza zinciri, bir fast food restoran zinciri, yeni bir mağaza yeri açmak istediğinde artık araçlarla veya yaya olarak erişim süreleri belirterek, bu süre içinde kendi yeni açacağı lokasyona ne kadar nüfusun gelebileceğini ekranda görerek karar vermek istiyor. Örneğin bir banka yeni bir şube açacağında, yeni bir ATM yerleştireceğinde, o bölgedeki ticari hayata, rakiplerin yerlerine, şube veya ATM’lerinin birbirlerine olan mesafelerine göre yeni yerleri belirleyebiliyorlar.”
Navigasyon artık sadece araçlarda değil cep telefonlarında
Küçükpehlivan, navigasyonun kullanım alanlarıyla ilgili şunları söyledi: “Önceden sadece araçların içinde kullanılan özel gömülü veya taşınabilir cihazlar üzerinde görmeye alışkın olduğumuz navigasyon teknolojisi, artık cep telefonlarına kadar ulaşmış durumda ve böylece yaya olarak da kullanabileceğimiz bir teknoloji haline gelmiş durumda.”
Proline Ar-Ge Direktörü Banu Altay ise CBS ve navigasyonun kullanım alanları ile ilgili şunları söyledi:
“Kamu sağlığı, imar politikaları, perakende, finans, çevre, orman, altyapı ve daha pek çok alanda Türkiye’de mekânsal analiz bilincinin yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Başta bakanlıklar ve belediyeler olmak üzere, müşteri ağını harita üzerinde görüntülemek ve değerlendirmek isteyen tüm kuruluşlar mekânsal analiz sistemlerinden faydalanıyor. Ayrıca, coğrafi veriler yardımıyla, kurum ve kuruluşlarda özellikle iş yönetimi ve iş planlaması süreçlerinde mekânsal karar destek sistemleri yoğun olarak kullanılmaya başlanmış bulunuyor.”
Bilmediğimiz yerlere uzaklığı ne kadar olursa olsun ulaşmak artık çok kolay
CBS’nin ise navigasyon sistemlerine oranla kullanım alanının oldukça geniş olduğunu söyleyen Çağlar, CBS’nin genel kullanım alanlarını şöyle sıraladı: “Araç takip sistemlerinde, altyapı çalışmalarında, bilimsel araştırmalarda hava, kara ve deniz trafiğini izlemede, peyzaj çalışmalarında, kentsel planlama çalışmalarında, maden haritalandırmada, askeri uygulamalarda, kaynak yönetiminde, varlık yönetiminde, pazarlamada, lojistikte, tarım sektöründe, arama kurtarma çalışmalarında.”