- Reklam -
Ana Sayfa » Sektör Etkinlikleri

Dijital dönüşüm tüm engelli vatandaşlara fırsat eşitliği sağlayacak

Sedef Özkan Tarafından 8 Temmuz 2019
0
1.2K Görüntülemeler



Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı himayelerinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği (SABİT) ve Bilişim İletişim ve Teknoloji Akademisi (BİTA) iş birliğiyle, 19 Haziran tarihinde Ankara’da ‘Saray Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen ‘Engelliler ve Yaşlılarda Dijital Dönüşüm Sempozyumu – Engelsiz Dijital Dünya’ etkinliği; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Selçuk, paydaşların yoğun ilgi gösterdiği sempozyumda yaptığı konuşmada; insanlığın sanayi ve iletişim teknolojilerinde yeni bir çağa hazırlandığının altını çizerek şu noktalara vurgu yaptı:

“Ülkemizde, yeni sanayi devriminde Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye olarak tanımladığımız bir süreci yaşamaktayız. 65 yaş üstü vatandaşların bilgisayar kullanım oranı, 2018’de yüzde 8,5’e, internet kullanım oranı da yüzde 17’ye yükseldi. 2019-2023 ‘Türkiye Yaşlı Vizyon Belgesi’ hazırlık çalışmalarını da tamamladık. Evde bakım yardımı kapsamında 2018 yılında yarım milyondan fazla engelli vatandaşımız için yaklaşık 7 milyara yakın bir ödeme gerçekleştirdik.”

Dijital dönüşüm farkındalığının önemine dikkat çeken Bakan Selçuk, dönüşümün kamu, özel sektör ve STK’larla birlikte sağlanacağını kaydederek “Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ‘Türkiye’nin Sanayi Devrimi: Dijital Türkiye Yol Haritası’ ile ‘İmalat Sanayinin Dijital Dönüşümü Raporu ve Yol Haritası’nın hazırlanması, Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’nun kurulmuş olması, bu süreçte çok önem verdiğimiz adımlardan başlıcalarıdır” dedi. Bakanlığın, Alo 183 hattı üzerinden Türk İşaret Dilini kullanarak iletişim kurabilen engelli bireyler için işaret dili bilen görevliler tarafından görüntülü hizmetler verdiğini ifade eden Bakan Selçuk, ‘e-Devlet’te Engel Yok’ projesiyle, e-Devlet uygulamalarında karşılıklı görüntülü canlı destek sunulduğunu belirterek şunları kaydetti: “112 Acil Çağrı Merkezi’ni kullanamayan işitme engellilerimiz için de işaret dilinde 7/24 görüntülü destek veren Engelsiz Sağlık İletişim Merkezlerimiz (ESİM) mevcut. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’nın işaret diline çevrildiği ve videolu çekimlerinin yapıldığı, işitme engelli adaylara yönelik olarak e-Sınavlar uygulamaktayız. Teknoloji okur-yazarlığı eğitimi vererek sosyal dayanışmayı fazlalaştıracak teknoloji odaları kurmayı hedefliyoruz. Engelli bireylerin kamu hizmetlerinden yararlanabilmeleri için işaret dili gibi metotlarla hazırlanan tüm dokümanların yüzde 100 engelsiz hale getirilmesi, eğitim ve tanıtım filmlerinin engelli bireylerin bilgiye erişmesini sağlayacak şekilde hazırlanması, ‘Gören Göz’ uygulamasının tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması gibi konuları eylemlerimiz olarak belirledik.” Bakan Selçuk, konuşmasının ardından ‘Engelsiz Dijital Dünya İnovasyon Ödülü’ne layık görülen projelerin sahiplerine ödüllerini takdim etti.

Engelli ve yaşlı bireylerin yeteneklerini açığa çıkarmak çok önemli

Sempozyuma; Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç ile Sağlık Bilişim ve Teknoloji Derneği Başkanı Recep Uslu da katıldı. Koç yaptığı konuşmada, “Gelişen teknoloji, bilişim ve dijital yenilikler engelli ve yaşlı bireylerin yaşama dâhil olmalarını, iletişimlerini, sosyal hayata katılımlarını, bağımsız yaşam becerilerini ve hareketliliklerini arttırarak bireyin insan onuruna yakışır yaşamını desteklemekte. Engelli ve yaşlı bireylerin yeteneklerini açığa çıkarmak, geliştirmek, aktif iş yaşamına katılımlarını sağlamak, tüm yaşam döngülerin içinde yaşamın her alanını erişilebilir kılmak ve ihtiyaç duydukları her bilgiye erişimlerini sağlamak amacıyla bu sempozyumu gerçekleştiriyoruz. Bir aile olarak, tüm paydaşların katılımıyla bu etkinliği çevre dostu – ‘Yeşim Sempozyum’ olarak düzenliyoruz. Tüm süreçleri dijital ortamda gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı. Farkındalığın artırılmasının öneminin altını çizen Uslu da süreçleri kolaylaştırarak halka hizmet sunabilmenin temel hedefleri olduğunu kaydetti.

Erişilebilir olma şartı ihalelere de konulsun

Etkinlikte; ‘IoT ile Yetenek Buluşması’, Mobil Uygulamalar’, ‘Bağımsız Yaşam İçin Teknolojik Çözümler’, ‘Giyilebilir Teknolojiler’ oturumları düzenlendi. ‘IoT ile Yetenek Buluşması’ oturumunun başkanlığını SGK Hizmet Sunumu Genel Müdür Yardımcısı Şeref Şık gerçekleştirdi ve “IoT teknolojileri sayesinde ‘akıllı’ ön ekini alan farklı cihazlar, engelli vatandaşların yeteneklerini yeni ve farklı yeteneklerle zenginleştiriyor. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin artırılmasında IoT teknolojileri büyük rol oynuyor ve daha da oynacak” şeklinde konuştu. Oturumlara; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, SGK Hizmet Sunumu Daire Başkanlığı, Vodafone, Turkcell, Türk Telekom, Sospitas, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, PTT AVM, Ark Signer, Türksat, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yetkilileri katılarak engelli ve yaşlılar için dijital dönüşüm çözümlerini aktardılar. Oturumların ardından sözlü bildiriler sunuldu. Etkinlikte; dijital dönüşümün hayat kalitesinin artırılmasına yönelik bütüncül dönüşümü ifade ettiğine dikkat çekilip fırsat eşitleyici gücüne de vurgu yapıldı. Fırsat eşitliğinin tüm engelli vatandaşlara yayılmasının öneminin altı çizilirken engelli olmanın; bedenden tamamen bağımsız, sosyal bariyerlerden kaynaklanan bir farklılık olduğunun anlaşılması gerektiği kaydedildi. Etkinlikte; Microsoft Türkiye’den Amerika’daki merkeze atanan görme engelli Hasan Özdemir ile de görüntülü telefon bağlantısı yapıldı. Şu anda AVM’lerde engelsiz alışveriş yapma projesini tasarladığını söyleyen Özdemir, “Yapılacak çok şey var. Halkın kullanabileceği projeler üretelim ve dünyaya sunalım. Erişilebilir olma şartı; ihalelere, anlaşmalara da konulsun” şeklinde konuştu.

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


KVKK’dan uluslararası platformda önemli bir adım
Sonraki Habere Geç

KVKK’dan uluslararası platformda önemli bir adım

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Türkiye, yapay zeka yatırımlarında bölgesel merkez olabilir

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler