Geleceğin tarlaları robotlarla şekillenecek


Japonya’da bir şirket, marulların tamamen robotlar ve bilgisayarlar tarafından yetiştirileceği bir tarlayı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Spread adlı şirket, 2017 yılında açacağı ve tüm süreçlerin tamamen otomatik olacağı tarlada marulları çok daha iyi bir ortamda ve çok daha ucuza yetiştirecek. Şirketin hali hazırda çeşitli çevresel avantajlara sahip kapalı tarım alanları bulunuyor. Bitkiler toprak kaynakları harcanmadan su içerisinde yetiştirilebiliyor. Kullanılan suyun yüzde 98’i tekrar geri dönüştürülüyor ve kapalı alanda tarım yapıldığından zirai ilaçlama yapılmasına gerek kalmıyor. Kullanılan yapay ışıklandırma sayesinde hava durumundaki değişikliklerden etkilenilmiyor, en önemlisi ışıklandırma tamamen yenilenebilir enerji ile yapılıyor.
Şirket şu anda yılda yaklaşık 7,7 milyon adet göbekli marul üretebiliyor ve bunları normal şartlarda üretilen marullarla aynı fiyata satıyor. 2017 yılında hayata geçirilecek tam otomasyon sağlanmış tarla sayesinde üretimini daha da artırmayı ve üretim maliyetlerini en aza indirmeyi hedefliyor.
Kapalı alanlarda yapılan tarımın en önemli avantajlarından birisi sıcaklık, nem, ışık ve karbondioksit miktarlarının çeşitli sensörler sayesinde bilgisayarlarla otomatik olarak kontrol edilebilmesi. Şirket tohumların ekilmesinden hasadın toplanılmasına kadar tüm süreci otomatikleştirmeyi hedefliyor. Şu an şirketin üzerinde çalıştığı makine tohumları otomatik olarak ekebiliyor, fakat filizlenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğinin görülebilmesi için hala insan müdahalesine ihtiyaç duyuyor.