- Reklam -
Ana Sayfa » Dosya

Gelecek on yıl, geçmiş on yılla aynı olmayacak

Ayhan Sevgi Tarafından 6 Aralık 2010
0
940 Görüntülemeler




Gelecek on yıl, geçmiş on yılla aynı olmayacak

Glasshouse Türkiye Genel Müdürü Emre Pekar ise bu konu hakkında şunları kaydetti:
“Son 10 yılın değişmeyen gerçeği olan veri miktarlarının önemli oranda artışı, gelecek 10 yılın da gerçekliği olmaya devam edecektir. Bu gerçeklik karşısında bilgi teknolojilerinde sanallaştırma ve tekilleştirme gibi önemli araçların daha hızlı bir şekilde yayılması ve benzer teknolojilerin devreye girmesi muhtemeldir. Veri artışının kontrol altına alınmasının neredeyse imkânsız olduğu öngörüsü üzerinden hareketle, bilgi teknolojilerinin bu öngörü ile yaşamamızı mümkün kılacak teknolojik yeniliklerde daha hızlı bir paradigmaya girmesini beklemek gerekir.”
HP Türkiye Veri Depolama Grup Müdürü Selçuk Öznal, “Bu artış sürecek: İş dünyası gelişiyor ve dünya nüfusunun büyük bir kesiminin ekonomik sıkıntı içinde yaşadığını göz önüne alırsak, küresel ekonominin gelişmesini bekleyen onlarca ülkenin elimizdeki pazardan çok daha büyük bir pazar potansiyeli oluşturduğunu söyleyebiliriz. İşletmeler bu küresel pazarlara açıldıkça iş hacmi büyük oranda artacak ve ticari bilgilerin katlanarak artması neticesinde veri depolama sistemlerine duyulan ihtiyaç da hızla artacak. Burada şunu vurgulamak isterim: Biz HP olarak veri depolama sistemlerimizde bilgileri depolamak kadar bu bilgilere kolay erişim seçenekleri sağlamaya da odaklanıyoruz. Büyük miktarda verinin depolandığı sistemlerde doğru bilgiye anında, kolayca ve güvenli olarak erişmek, yani iyi bir bilgi yönetimi sağlamak çok önemli. HP P4000 SAN ürünlerimiz esnek ve kullanışlı tasarımlarıyla işte bu noktada kullanıcılarımıza büyük avantajlar sağlıyor” dedi.
On yıl önce  üretilen  ilk LTO teypler 100 GB kapasite ile başlamıştı, en son  üretilen LTO5 teyp sistemleri ise 1.5 TB kapasiteye ulaştı karşılaştırması yapan Remivac Depolama Sistemleri Satış Müdürü Şenol Dikyurt, söyle konuştu:
“Forrester’ın 1999 yılında yaptığı araştırmada BT yatırımları yüzde 50 sunucu, yüzde 50 depolama olarak gerçekleşmişti. 2003 yılında Gartner’ın yaptığı araştırmada ise yüzde 75 depolama yüzde 50 sunucu yatırımı yapıldı. Günümüzde gittikçe artan veri miktarına göre veri depolamada disk yatırımlarının artarak devam edeceği tahmin ediliyor. SAN ve NAS (ISCSI) mimarili veri depolama, yedekleme, felaket kurtarma, veri kurtarma, veriambarı, sayısal arşiv sistemleri, e-mobil projeleri ile artarak devam eden veri depolama yatırımları depolama sanallaştırmaya doğru gidiyor. Sunucu, masaüstü, SAN anahtar ve depolama sanallaştırma ile gittikçe artan veriyi yönetme kolaylığı getirebilir. Veri yedekleme ve saklama projelerinde tekilleştirme kavramının daha da yaygınlaşacağı tahmin edilmekte olup sabit bölümlendirme ve değişken bölümlendirme olarak iki tip metodolojinin tercih edileceği, tekilleştirme seviyesinde yapıldığı takdirde daha olgun hale geleceği beklenmektedir.”
IDC ve Gartner gibi büyük araştırma şirketlerine göre üretilen veri her yıl yaklaşık yüzde 50 oranında artığını ifade eden Sürat Teknoloji Sistem Mühendisi Niyazi Akalın, “Günümüzde artık her şey sayısal hale geliyor, insanlar alışveriş, banka işlemleri ve devlet dairelerindeki işlemlerini çevrimiçi olarak gerçekleştirmeye başladılar. Bunlar paralelinde bazı kurumlarda resmi olarak belli sürelerde dataların saklanma zorunluluğu TV yayınlarının artık web üzerinden yayınlanması veri miktarını artıracak, bulut bilişim kavramının hayatımıza girmesi de bu artışa katkı sağlayacağa benziyor” dedi.
Veri artışının katlanarak devam edeceğini belirten Symantec Kıdemli Teknoloji Danışmanı Özgür Mermerci, “Artık sadece metin değil, görüntü, müzik vb her türlü veri alışverişi internet üzerinden rahatlıkla yapılabilmekte. Kurumlar, kullanıcılarının daha zengin içerik taleplerine yanıt verebilmek için sürekli olarak etkin yöntemler bulmak durumunda kalıyorlar. Bilgisayar teknolojileri kurumların işleyişine öylesine bütünleşmiş oldu ki gerek iş süreçlerinin işleyişi, gerek entelektüel mülkiyetin korunması ve hatta kimi durumda yasal zorunluluklar için bile, sayısal ortamdaki verinin korunması apayrı bir konu haline geldi.  Bugün geçtikçe artan, gelişen ve işleyen bir olgu halini aldı. Azalmasını beklemek artık mümkün değil” şeklinde görüş verdi.
Veri artışının hayatımızdaki her alanda sayısal içeriğin çoğalmasına bağlı olarak hızla fazlalaştığına vurgu yapan Tara Sistem Genel Müdürü Aybars Gümüş, “Uygulamaların çeşitlenmesi ve işlemci hızlarının artışı ile daha çok veri işlenerek içerik zenginleşmekte, bunun sonucunda da veri katlanarak artmaktadır. Geçmişte MB, GB seviyesinde olan veri, şimdi ev kullanımında dahi TB seviyesine erişmiştir. Kurumsal veri boyutlarında PB konuşulmaktadır. Ben veri artışının hızlanarak devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

Hidir_MagVideo ve ses tetikliyor

Oracle EE&CIS Bölgesi Veri Depolama Satış Müdürü Hıdır Mağ’a göre, yapısal verinin yanı, veri tabanı ve benzeri bilgilerin artışı artık çok yüksek miktarlarda değil, veri artışını sürükleyen veri tip yapısal olmayan yani video veya ses dosyaları veriler. Dolayısı ile eskiden veri artışının nedeni büyük kurumsal şirketlerken artık veri artışını tetikleyen, yüksek çözünürlüklü medya tüketen, zengin içeriği sürekli sosyal ağlarda paylaşan son kullanıcılar. Bu tip verilerin aktarılmasını ve yaratılmasını kolaylaştıran geniş bantlı internetin daha dünyanın tamamını kapsamak için yolu olduğunu düşünürsek, bu veri artışının aynı eğilimle önemli bir süre daha artacağını tahmin etmek güç olmaz.

Koray_SeremetGelecek sürprizlere gebe

Günümüzde bilişim ve teknoloji çağında yaşadığımızın altını çizen NetApp Türkiye Profesyonel Hizmetler Mühendisi Koray Şeremet, “Artık neredeyse tüm bilgiler çevrimiçi ortamlarda saklanmakta, internet üzerinden gerçekleştirilebilen işlem sayısı her geçen gün artmaktadır. Çevrimiçi eğlence sektörünün de gelişmeye başlamasıyla birlikte depolanan veri miktarındaki artışın önümüzdeki yıllarda geçtiğimiz 10 yıla nazaran çok daha fazla ve hızlı olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle veri depolama sistemleri önümüzdeki yıllarda şirketler için çok daha kritik bir hale gelecektir. Aynı zamanda veri miktarındaki engellenemez artış önümüzdeki yıllarda verimli çalışan veri depolama sistemlerine olan ihtiyacı daha da artıracaktır” dedi.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

ETKİNLİKLER

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      KOBİ'lerin kalkınmasına “Stratejik İş Ortaklığı Programı” ile destek
    • 2
      Eser Esen, Siaflex’te yeni görevinde...
    • 3
      Rekor İşlem Hacimleri ile Güçlenen Liderlik
    • 4
      “Yapay Zekâ Yıldızları” dijital eğitim projesine uluslararası ödül!

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • DorukNet, ICANN Akreditasyonu ile Güvenli ve Yetkin Altyapısını Güçlendiriyor
    • Vodafone Business, Red Konsol’u devreye aldı
    • Ses analizinde yapay zeka etkili oluyor
    • Taraftarlar, Maps’de 3D gösterilecek ilk stadyumu seçecek
    • Yapay zeka fabrikası çözümleri, inovasyonu hızlandırıyor

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler