Gelecek teknolojiler insan beyninden ilham alıyor
Dünyayı Değiştirecek Teknolojiler oturumunda gelecek teknolojileri anlatan IBM Zürih Araştırma Laboratuvarı Direktörü ve Yazılım Araştırmaları Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Matthias Kaiserswerth, dünyayı değiştirecek teknolojilerin hala tam olarak işleyişi anlaşılmamış olan insan beyninden esinlenerek geliştirildiğine dikkat çekti.
Kaiserswerth Bilişim Zirvesi’12 ile ilgili şunları söyledi: “Yaklaşık 6 bin kişinin buluştuğu bir zirve olması beni çok heyecanlandırdı, bilişimin her yönüyle konuşulduğu çok başarılı bir etkinlik. Türkiye’de akıllı şehirlere ve yaşanan teknolojik gelişmelere baktığımızda bilişim ve iletişim teknolojilerinde ciddi bir büyüme potansiyeli olduğunu görüyoruz. “
Kaiserswerth, gelecek teknolojilerin yaşatacağı en büyük değişimin ne olacağı sorusuna ise şu cevabı verdi: “Temel bir değişim yaşamanın yanı sıra her alanda gelişme yaşayacağımızı öngörüyoruz. Son 10 yıl yaşadığımız gelişmelere baktığımızda, bunları hayal edemezdik. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yıla baktığımızda hızla ilerleyen teknoloji ile birlikte pek çok alanda önemli gelişmeler yaşanacak. Artık tam anlamıyla nasıl çalıştığını hala bilmediğimiz insan beynindeki elektrokimyasal etkileşimleri elektronik cihazlarda modellemeye çalışıyoruz. Böylelikle insan beyninin işleyişi de daha çabuk anlaşılabilecek. Örneğin ileride big-bang teorisi gibi bilimsel soruların açıklanması da günlük hayatta karşılaştığımız trafik, elektrik tüketimi gibi konuları dünyaya bakış açımızı değiştirerek çözmemize yardımcı olacak.”
Gelecekteki temel sorunların elektrik tüketimi, veri işleme ve depolama olacağının altını çizen Kaiserswerth, IBM Zürich araştırma laboratuarı olarak özellikle sağlık alanında da farklı projeler geliştirdiklerini belirtti.
Kaiserswerth’in sunumunda detaylarını anlattığı sağlıkla ilgili önemli projelerden biri Watson. Doktorlara yönelik hazırlanan Watson, doktorların sorularına verdiği yanıtlarla tedavi aşamasında yardımcı oluyor. Çok önemli bir kaynak olan Watson’un yüzde yüz doğru bilgiyi verebilmesi için tıp literatürünü sindirmesi gerekiyor.