Gelecekte eğitim
Mutlaka çocukken birileri size büyüyünce ne olacaksın diye sormuştur. Klişeleşmiş bu soruyu 2020’li yıllarda siz bir çocuğa sorduğunuzda nasıl bir yanıt alacağınızı hiç düşündünüz mü? Buna gelmeden o yıllar da eğitimin nasıl olacağını tahmin etmeye çalışalım. 2020’li yıllarda ülkemizde genişbant yaygınlaşmasının hanelerin yüzde 81’ine ulaşacağı öngörüsünden yola çıkarak okulların ve sınıfların yerini sanal mecralara bırakacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Bu gerçekleştiğinde evde eğitim uygulaması başlayacağından 2020’li yılların öğrencilerinin devamsızlık sorunu da ortadan kalkıyor. Eğitim 7/24 olacağından 2020’li yılların öğrencileri için ders başlama saati gibi bir kavramda olmayacak.
Böyle bir ortamda çocuklarımız meslek sahibi olmak için hangi eğitimleri alacak?
Yakın gelecekte Teknik Liseler de ve Üniversitelerde aşırı uzmanlığa dayanan bölümler öğrencilere eğitim olanakları sağlayacak. Bugün 1 milyarı aşkın Facebook ve 500 bini aşkın Twitter kullanıcısı var. Yakın gelecekte Dijital Medya Lisesi veya Dijital Medya Fakülteleri öğretime başlayacak. Bu lise veya fakültelerin, Sosyal Medya, Dijital Medya İçerik Üretimi veya Dijital Reklam bölümleri ilk mezunlarını verecek.
Günümüzde “herşeyin interneti” kavramı ortaya atılırken yakın gelecekte Bilgi Güvenliği çok daha önemli olacak. Bilgi Güvenliği Meslek Liseleri veya Bilgi Güvenliği Fakülteleri açılacak. Bu lise veya fakültelerde Siber Savunma, Bulut Güvenliği, Veri Sızdırma, Bilişim Hukuku veya Adli Bilişim bölümleri açılacak.
Bulut kavramının hayatımıza girmesiyle daha da çok önem kazanan veri merkezlerine yetişmiş uzman sağlamak için yeni okullar öğretime başlayacak. 2020’li yıllarda çocuklara yukardaki soruyu sorduğunuzda, büyük veri (Big Data) veya artık veri mühendisi olmak istiyorum yanıtı alırsak şaşırmayacağız.