- Reklam -
Ana Sayfa » Araştırma Yapay Zeka

Girişimcilik rotasının temelinde yapay zeka var

Handan Aybars Tarafından 24 Ocak 2025
0
1.8K Görüntülemeler



Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) düzenli olarak güncellediği Yapay Zeka Girişimleri Haritası, 2024 son çeyrek verileriyle yenilendi. Haritaya eklenen 19 yeni girişimle toplam girişim sayısı 379’a ulaştı. Yeni girişimler; Yapay Görü ve Üretken Yapay Zeka kategorilerindeki yükselen trendlerin devam ettiğini gösterirken, yeni eklenen girişimler 7 farklı kategoriye dahil oldu.

Yapay zeka teknolojileri dünya genelinde ilerleyişini hızla sürdürürken, Türkiye bu alanda güçlü ve rekabetçi bir ekosistem oluşturmak adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. TRAI, 2017 yılından beri düzenli olarak güncellediği ‘Yapay Zeka Girişim Haritası’nın 2024 son çeyrek verilere göre, yeni güncellemelerle farklı kategorilerden eklenen 19 yeni yapay zeka girişimi ile birlikte yapay zeka ekosistemindeki girişim sayısı 379’a ulaştı. Yeni eklenen girişimler, haritada 7 farklı kategoride kendine yer buldu. Bu çeşitlilik, yapay zeka teknolojilerinin farklı alanlarda yaygın şekilde kullanılmaya devam ettiğini ortaya koydu.

‘Yapay Görü’ ve ‘Üretken Yapay Zeka’
2024 üçüncü çeyrek ve 2024 son çeyrek güncellemeleri karşılaştırıldığında ise kategoriler bazında dikkat çekici değişimler göze çarptı. Yapay Görü, Üretken Yapay Zeka, Öngörü ve Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti (IOT), Doğal Dil İşleme, Akıllı Platformlar, Chatbot ve Diyalogsal Yapay Zeka kategorilerinde önemli artışlar gözlemlendi. Bu artışın etkisiyle birlikte, 89 girişim ile ‘Yapay Görü’ ve 68 girişim ile ‘Üretken Yapay Zeka’ toplam girişim sayısında lider konumda kalmayı sürdürdü. Yapay Görü alanındaki büyüme, sağlık ve güvenlik gibi kritik sektörlerdeki uygulamalara olan talebi yansıtırken, Üretken Yapay Zeka’nın öne çıkışı, yaratıcı süreçlerin dijital dönüşümüne olan ilgisini artırdı.

Yeni eklenen 19 girişimin ise 5’i Yapay Görü ve 5’i Üretken Yapay Zeka kategorisinde yer alarak, bu iki alandaki yükselen trendleri ortaya koydu. Hem görüntü işleme teknolojilerindeki ilerleme hem de yaratıcı yapay zeka çözümlerine yönelik artan ilgi, bu teknolojilerin Türkiye ekosisteminde de dünya ile uyumlu şekilde stratejik bir rol oynadığını ortaya koydu.

Sektörel verimlilikte Yapay Zeka Ajanları etkili
2025 yılının öne çıkacak trendlerinden birinin de Yapay Zeka Ajanları olduğunu belirten TRAI Direktörü Can Sinemli şu değerlendirmelerde bulundu: “Belirli bir görev veya amaca yönelik tasarlanan ve çevreleriyle aktif şekilde etkileşime geçebilen yazılım sistemleri olan bu ajanlar; algılama, karar alma ve eyleme geçme yeteneklerine sahip. Yapay Zeka Ajanları; müşteri hizmetleri, oyun, üretim, sağlık, finans ve ulaşım gibi pek çok sektörde uygulama alanı buluyor ve operasyonel verimliliği artırıyor. Yapay Zeka Girişimleri Haritası’nın 2024 son çeyrek güncellemesinde de bu alanda girişimlerin yer aldığını görüyoruz ve önümüzdeki dönemde bu tür girişimlerin sayısının artmasını bekliyoruz.”

Türkiye’de yapay zeka sektörünün son yıllardaki hızlı büyümesini ortaya koyan TRAI Girişimleri Haritası, sektörün trendlerini ve teknoloji dikeylerindeki yenilikleri takip etme imkanı sunuyor. Haritada, Türkiye’deki yapay zeka girişimlerinin en çok odaklandığı alanlar, bir önceki raporda olduğu gibi sıralanıyor. İlk üç sırayı ise Yapay Görü (89 girişim), Öngörü ve Veri Analitiği (68 girişim) ile Makine Öğrenmesi (55 girişim) alıyor.

TRAI Girişimler Haritası’na ulaşmak için: https://turkiye.ai/girisimler/

Handan Aybars





Yazar

Handan Aybars


Şunlar da hoşunuza gidebilir
Yapay zeka seferberliği için öncelikler belirlendi
9 Temmuz 2024
Yapay Zeka Startup sayısı 2024 yılının ikinci çeyreğinde 350’ye çıktı
3 Temmuz 2024
Yapay zeka startup’larının sayısı hız kesmeden artıyor
16 Nisan 2024
Güvenlikte yapay zeka merkezli çözümler öne çıkıyor
Sonraki Habere Geç

Güvenlikte yapay zeka merkezli çözümler öne çıkıyor

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 3
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler