- Reklam -
Ana Sayfa » Çocuk

Girişimlerde web sayfası sahipliği oranı düşüyor

Ayhan Sevgi Tarafından 26 Aralık 2010
0
611 Görüntülemeler




Girişimlerde web sayfası sahipliği oranı düşüyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilk defa 2005 yılında yayınlanan Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın 2010 yılı araştırma sonuçları yayınlandı.
Araştırma 2010 yılı Ocak ayında 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 90,9’unun internet erişimine sahip olduğunu ortaya koydu. Bu oran 2009 yılının aynı döneminde yüzde 88,8 olarak gerçekleşmişti. İnternet erişim oranı 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde yüzde 98,4’ü bulurken, 50-249 çalışanı olan girişimlerde yüzde 96,9, 10-49 çalışanı olan girişimlerde ise yüzde 89,7 olarak belirlendi. Araştırmada “Girişim” tanımı ve kapsamı şu şekilde yer aldı: “Birinci derecede karar alma özerkliğini kullanarak, mal veya hizmet üreten bir organizasyon biçimidir. Girişim, bir veya birden fazla faaliyette bulunabilir. Girişim ve yasal birim arasındaki ilişki; bir girişim ya yasal birime ya da yasal birimlerin birleşimine karşılık gelmesi ile ifade edilmekte.”

Web sayfaları kapanıyor
Araştırmada ortaya çıkan ilginç sonuçlardan biri de girişimlerin web sahipliği oranın geçtiğimiz senelere göre düşmüş olması. Girişimlerde bilgisayar kullanımı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 90,7’den yüzde 92,3’e yükselirken, web sayfası sahiplik oranı ise internet erişimi olan girişimlerde yüzde 58,7’den yüzde 57,8’e düşmüş durumda.
Web sayfasına sahip olan girişimlerin, bu sayfalar üzerinden sundukları hizmetler sırasıyla yüzde 78,4 ile “ürün katalogları ve fiyat listesi”, yüzde 33,5 ile “web sitesinin güvenliği ile ilgili olarak güvenlik politikası beyanı, gizlilik mührü veya sertifikası” ve yüzde 28,1 ile “açık iş pozisyonları için ilanlar ve çevrimiçi iş başvurusu” olarak belirlendi.

En çok tercih edilen DSL
Girişimlerin yüzde 90,9’u internete erişimde genişbant bağlantı kullanırken DSL bağlantı yüzde 87,3 ile girişimler tarafından internete erişimde en çok kullanılan genişbant bağlantı tipi oldu. Telefon hattı ile çevirmeli bağlantı veya ISDN gibi  bağlantı tipleri varlığını hala korurken girişimlerin yüzde 18’i tarafından kullanılıyor.

Kamu ile iletişimde en çok form almak için internet kullanılıyor
Girişimlerde internet en fazla bankacılık ve finans hizmetlerinde kullanılıyor. Girişimlerin yüzde 78,1 bu işlemlerini internet üzerinden gerçekleştiriyor. 2010 yılı Ocak ayında, internet erişimine sahip girişimlerin yüzde 78,1’i interneti “bankacılık ve finansal hizmetler” için, yüzde 28,3’ü ise “eğitim ve öğretim” için kullanırken araştırmaya göre girişimlerin yüzde 66,1’i kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişimde internet kullanmayı tercih etti. Girişimler 2009 yılında da kamu kurum ve kuruluşlarıyla iletişiminde
yüzde 66,1 oranıyla interneti tercih etmişti. İnternet erişimine sahip girişimlerde ise bu oran yüzde 72,8 olarak gerçekleşti. İnternet erişimine sahip girişimlerin kamu kurum ve kuruluşları ile iletişimde interneti en çok yüzde 91 ile form almak veya indirmek ve yüzde 89,6 ile bilgi almak için kullanmayı tercih etti. Kamu kurum ve kuruluşları ile iletişimde interneti kullanmayan girişimlerin belirttiği en önemli neden ise yüzde 66,6 ile yüzyüze görüşmeyi tercih etmeleri oldu. Araştırma sonuçlarına göre ayrıca 2009 yılında girişimlerin yüzde 15’i bilgisayar ağları üzerinden ürün ve hizmet siparişi verirken, yüzde 8,4’ü ise ürün ve hizmet siparişi aldığını ifade ediyor. 2010 yılı Ocak ayında girişimlerin yüzde 10,1’inin elektronik imza kullandığı, yüzde 21,9’unun bilişim güvenliği politikasına sahip olduğu da araştırma sonuçlarında belirtiliyor.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Projeleri daha etkin yönetmek için ritim gerekli

Bir Yorum Bırak

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • 2
      KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • 3
      Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • 4
      Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Kızılay Teknoloji, gönüllülüğü dijitalleştirerek sınırların ötesine taşıyor
    • Bilkom, iFFALCON markasının bölgesel tek yetkili distribütörü oldu
    • Gardiyan, Deloitte EMEA Technology FAST 500 listesinde ilk 100’e girdi
    • Teknolojiyi Toplumsal Faydaya Dönüştüren Yaklaşım
    • Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler