- Reklam -
Ana Sayfa » Bilişim Dünyası

Hayatımız 5G ve ötesiyle yeni bir boyut kazanacak

Sedef Özkan Tarafından 8 Temmuz 2019
0
1.4K Görüntülemeler



Teknoloji Sohbetlerinin 4’üncüsü; ‘5G; Teknolojiden Öte – 5G Ve Uygulamaları’, Havelsan tarafından BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) ev sahipliğinde 25 Haziran tarihinde düzenlendi.

Programda konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 2023 yılına kadar tamamen yerli ve milli teknoloji ürünlerini üreten bir ülke olma hedefini hatırlatarak tüm dünya ile aynı anda 5G’ye geçileceğini kaydetti. 5G’nin yalnızca mobil iletişimi etkilemediğinin altını çizen Karagözoğlu, “Sağlıktan otomotive, eğlenceden hizmet sektörüne kadar aklınıza gelebilecek bütün alanlarda hayatımıza nüfuz edecek bir teknoloji olacak. Otonom araçlar, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zekâ uygulamaları 5G ve ötesiyle yeni bir boyut kazanacak. Her yerde, yüksek hızda ve kapasitede en az kesinti ve gecikme ile her şey birbirine bağlanacak” açıklamasını yaptı ve 5G ile birlikte özellikle Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamalarının artacağına dikkat çekti. Karagözoğlu, “5G’ye önceki haberleşme teknolojisi nesillerinden farklı olarak bir gecede değil de mevcut sistemlere eklemlenerek sunulmaya başlanan çeşitli teknolojilerle geçilecek. Bu da bize hem teknolojinin yönetimi anlamında kimi zorluklar getirirken bir yandan da teknoloji üretimi ve hazırlık anlamında öncelikli alanlarda hamle yapma imkânı sağlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Doğru zamanlamayla, en iyi ve olgun teknolojiyle 5G’ye geçelim

“Bütün dünyada 5G’nin konuşulduğu bir dönemdeyiz” diyen Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, “Türkiye’de gündemin teknoloji olmasını istiyoruz” temennisini aktardı. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru zamanlamayla, en iyi ve olgun teknolojiyle 5G’ye geçelim. En az maliyetle en yüksek teknolojiyi kullanalım. Mobil teknolojiler; ekopolitiktir. Bugün Çin ve Amerika’nın arasındaki mücadele görünenin çok daha ötesinde; sadece teknoloji yarışı değil, pek çok şey iç içe geçmiş durumda.” En doğru zamanda lisanslamanın yapılması gerektiğine vurgu yapan Atalay, “5G henüz ortada yok ama 5G’ye geçeceğiz diyoruz. Olgunlaşmayan teknolojiye geçiyorsanız, bir şeyleri finanse ediyorsunuzdur. 4G lisansı verip 2 yıl sonra 5G’ye geçersek yatırımcı nasıl para kazanacak? Ülkemizin menfaatleri çok önemli, çok uluslu şirketlerin oyununa gelmemeliyiz” dedi. “5G kaçınılmaz; teknolojik evrimin de habercisi. Aslında evrim 6G’de gerçekleşecek, 5G antrenman sahası olacak. Artık bağlantılı bir dünyadayız. Önümüzdeki 10 sene bugün hayal bile edemeyeceğimiz gerçeklere gebe. Gecikmenin en aza indirileceği teknolojik bir döneme giriyoruz” açıklamasını yapan Atalay, şunları vurguladı: “5G eskiden kapalı çevrelerde yürüyordu. Artık işin boyutu değişti ve bir 5G ekosisteminden söz ediyoruz. Şu anda Türkiye’de 5G ekosistemi üzerine çalışan iki ayrı yapı bulunuyor; BTK’daki Haberleşme Teknolojileri Kümesi ile Savunma Sanayi Başkanlığı bünyesinde ULAK’daki çalışmalar. Bu iki yapının muhakkak bir araya gelmesi gerek. Kıt kaynaklarımızı bir araya getirmeliyiz. Küresel ekosistem Türkiye’de de oluşmuş durumda. Doğru yoldayız. Trilyon dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. 5G ve ötesinde milyonlarca baz istasyonundan söz edeceğiz. Esas trafiği mikro baz istasyonları taşıyacak. Trilyonlarca nesnenin, üretilen verinin güvenliği söz konusu.  Kendi bağımsızlığımız için yerli, milli ürünlerimizi muhakkak üretmeliyiz. Bu büyük pazar içinde yer alabilmek için sinerji içinde olmamız gerekiyor.” Havelsan Ar-Ge, Teknoloji ve Ürün Yönetimi Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin de geleceğin teknolojilerinin hayatımızda yerini almaya başladığına dikkat çekerek “Takip eden değil, oyun bozan olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Havelsan Yeni Nesil Haberleşme Teknolojileri Grup Yöneticisi Yeşim Bayramlı, ‘Yakın Geleceğin Yeni Adı: 5G’ başlıklı kapsamlı sunumunda; teknolojinin 5G’ye giden yolculuğunu anlatıp “5G’ye geçmenin aşamalı olacağını, zaman alacağını söyleyerek “IoT de 5G’yi bekliyor” değerlendirmesini yaptı. Bayramlı, “Türkiye, henüz yerli mobil altyapısını hayata geçiremedi” ifadesini kullandı.

Yerli ekosistem 5G’ye hazır olmalı

Moderatörlüğünü Teknolojist, Hürriyet gazetesi yazarı Şahver Kaya’nın yaptığı ‘Türkiye’de 5G’ paneline; BTK’dan Beytullah Kuşçu, Turkcell’den Gülay Yardım, Vodafone’dan Murat Öztürk, Türk Telekom’dan Bilgen Kayın, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’nden (HTK) Veli Murat Çelik, Telenity’den İlhan Bağören ve ULAK’tan Aziz Sever katıldı. Kaya, telekomünikasyon sektörünün BT kültürüne yaklaşması gerektiğine dikkat çekerken Çelik, HTK olarak tüm ekosistemi bir araya getirmek istediklerini vurgulayıp “Sahaya çıkmayan hiçbir ürün olgunlaşmıyor” dedi. Sever, ULAK’ın şu anda sahada çalıştığının altını çizerek çekirdek şebekeye odaklandıklarını kaydetti ve “5G’ye yerli ekosistem hazır olduğunda geçilmeli. Fiber altyapısının hazır olması gerek. SSB’nin tekel olma kaygısı bulunmuyor” ifadesini kullandı. Kuşçu da 5G TR Forum çalışmalarını hatırlatarak 70’e yakın üyelerini olduğunu belirtti ve 5G ihalesinin şu anda gündemlerinde olmadığını kaydetti. Yardım, IoT teknolojilerini ticari olarak hizmet verebilir hale getirdiklerine dikkat çekerken Bağören de “5G’de gecikme lüksümüz yok. Bu teknolojiler ülke ekonomisi için kaldıraç durumunda. Geciktirmek kârlı olmayacaktır” değerlendirmesini yaptı. Kayın, “Türkiye, 5G teknolojisini ihraç eden bir ülke olabilir” derken Öztürk de 5G’den en büyük beklentinin endüstriyi dönüştürmesi olarak yorumladı.

Sedef Özkan





Yazar

Sedef Özkan


Ticaretin ‘e’ halini benimsemeli, dönüşmekte geç kalınmamalı! 
Sonraki Habere Geç

Ticaretin ‘e’ halini benimsemeli, dönüşmekte geç kalınmamalı! 

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      Vodafone Türkiye'den fiber altyapıda yeni hamle
    • 2
      TD SYNNEX, HPE tarafından yılın Küresel Distribütörü seçildi
    • 3
      Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalmalı
    • 4
      Eğitimcilere yapay zeka desteği

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 212 9125174
    İletişim & Satış : man@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Yapay zeka ile başarı da geldi
    • Kafein Teknoloji ve Amazon Web Services arasında stratejik ortaklık
    • Havacılık ve savunma sanayiinin en yenileri...
    • Adalet Bakanlığı ve Param’dan AdaletKart için 3 yıllık yeni sözleşme
    • Yapay zeka kullanımı artmalı

  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler