- Reklam -
Ana Sayfa » Gündem

Hedef, Almanya’ya 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı

Ayhan Sevgi Tarafından 27 Mayıs 2012
1
1.2K Görüntülemeler




Hedef, Almanya’ya 1 milyar dolarlık yazılım ihracatı

Türkiye yazılım piyasasının hedefinde, sadece Almanya’ya 2015 yılına kadar bir milyar dolarlık ihracat yer alıyor. Ülkemizin bunu gerçekleştirmemesi için hiçbir engel bulunmuyor.2011 yılında 30,5 milyar dolarlık iş hacmi bulunan Türkiye bilişim pazarının, 2012 yılı tahminlerinde 33 milyar dolara kadar yükseleceği öngörülüyor. Hızla gelişen pazarın ivmesini artırabilmesi için lokomotif olarak yazılım pazarı öne çıkıyor. Zira bugüne kadar teknolojinin gerisinde kalmasıyla eleştirilen Türkiye, bu kez Avrupa’nın bile önünde olabileceğini yazılım alanında ortaya koyuyor.
Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği’nin (İMMİB) organize ettiği Almanya gezisinde, ülkemizin bilişim sektörü temsilcileri ile Almanya’nın önemli şirketleri bir araya getirildi. Gezi sırasında İMMİB ve Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) yetkilileri sunumlar gerçekleştirirken, Alman şirketlerin ilgisi oldukça üst düzeyde gerçekleşti.
Bu gezide yaklaşık 70 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türkiye yazılım endüstrisinin, hem ülke sayısını hem de yaptığı ihracat hacmini artırabileceği görüldü. Türkiye yazılım ihracatının yüzde 12 ile en büyük kısmını Almanya’ya gerçekleştirirken, daha da fazlasının olması için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Geziye katılan heyette bulunan YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Türkiye’nin yazılım ihracatı için yüksek potansiyelinden bahsettik. YASAD’ın öncelikli hedefinin 800 milyon dolarlık yerli yazılım pazarını büyütmek olduğunun altını çizen Güneş, bunun için kamuda yerli yazılım kullanımını ve yazılım ihracatını artırmaları gerektiğini vurguladı.

Kamunun yerli yazılımı ürün olarak kabul etmesi gerekiyor
Kamuda yerli yazılım konusunda bakanlıklarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Güneş, İnterpromedya’nın Ankara’da gerçekleştirdiği Savunmada Bilişim Konferansı’nda oldukça verimli ilişkiler geliştirdiklerini söyledi. Yerli yazılımların savunma sanayisinde yer bulması için ekosistem oluşturma çalışmaları yürütülmeye başlandığını belirten Güneş, artık ortak çalışmalar yürütülebilir duruma geldiklerini ifade etti. Güneş’e göre, kamuda yerli yazılım kullanımının önündeki en önemli sorunlardan birinin, yerli yazılımın bir ürün olarak kabul edilmemesi.

Bilişim Zirvesi ilişkilerin devamına ev sahipliği yapacak
Almanya’daki gezinin oldukça olumlu geçtiğini dile getiren Doğan Ufuk Güneş, bu ilişkilerin sıcak tutulması için İnterpromedya’nın düzenlediği ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi’ni fırsat olarak yabancı şirketlere sunduklarını belirtti. Güneş, görüşmelerin devamı halinde yazılım pazarının önemli ivme kazanacağına inandığını aktardı.
İstihdam açısından yazılım sektörünün bir şans olduğuna dikkat çeken Güneş, ara eleman sıkıntısı çekildiğini, sertifikasyon programlarıyla bunu gidermek istediklerini aktardı. Güneş’in verdiği bilgilere göre, sanayi tesisinde bir kişi istihdam etmek için 70 bin ila 100 bin dolar yatırım gerekirken, yazılım alanında istihdam için 3 bin dolar yeterli oluyor. Bu da özellikle genç nüfus işsizlik oranlarının yüksek olduğu ülkemizde çok önemli bir fırsat yaratıyor.
Sanayi devriminden bu yana, ülkemizin bulunduğu coğrafyadaki ülkeler genelde treni kaçırdıkları için yeterli gelişmeyi gösteremedi. Şimdi Türkiye’nin geride olmadığı, hatta birçok ülkenin önünde olduğu ve işgücünü kullanarak katma değer sağlayabileceği bir sektör var: Yazılım.

“Yazılım alanında Almanya’nın beş yıl önündeyiz”

IMD World Competitiveness verilerine göre, Türkiye mühendislik kalitesinde Avrupa ülkelerinin hemen hepsinin üzerinde yer alıyoruz. Özellikle üretimin kaydığı Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizdeki mühendislik kalitesi fark yaratıyor. Aynı raporda Türkiye’nin BT yeteneklerinin de ne denli gelişmiş olduğu gözler önüne seriliyor.
Almanya’daki gezide, yazılım alanında en az 5 yıl ileride olduğumuzu gördüklerini aktaran YASAD Başkanı, Almanya’da gerçekleştirilen CloudZone fuarındaki çözümlerin ülkemizde çok daha fazlası olduğunu dile getirdi.
Almanya toplamda 67 milyar dolar yazılım ithalatı yapıyor. Türkiye bu rakama sadece 30 milyon dolarlık ihracatla katılabiliyor. Sadece Bosch 547 milyon avro yazılım ithalatı gerçekleştiriyor. YASAD Başkanı, Türkiye’nin 2015’e kadar sadece Almanya’ya yazılım ihracatını bir milyar dolara çıkarma hedefini koyduklarını belirtti. Bu rakam ülkenin tüm yazılım sektörünün bile üzerinde bulunuyor ancak gerçekleşmemesi için de hiçbir sebep bulunmuyor.

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Sonraki Habere Geç

Bilişim sektörü kadın istihdamı için fırsat

1 Yorum

sait ünlü
30 Mayıs 2012 at 08:13
Yanıtlamak için oturum açın

NİYETİM MORAL BOZMAK DEĞİL DİKKAT ÇEKMEK._x000D_
“Yazılım alanında Almanya’nın beş yıl önündeyiz”_x000D_
“Hindistan Dünyanın Yazılım Merkezi Oldu”_x000D_
ve benzeri sözlerin içini doldururken dikkat etmemiz gereken şeyler var. Neden mi? Şöyle: Hindistan'a 8-9 defa gittim. Toplam 3ay oralarda bulundum.Bilişim yatırımlarının yoğun olduğu MADRAS (chennai) şehrindeyken merak edip, beraber olduğum Hindli İş adamlarından en gözde Bilişim semtini ve mümkünse bazı şirketleri gezdirmelerini istedim. Lafı fazla uzatmayayım, özetle, benim tespitim şu: evet hindistanda Bilişim Ekonomisi çok büyümüş, gelişmiş. ANCAK, orada yapılanlar %80-90 “çekirdek know-how'ı elinde tutanlara kazma-kürek işçiliği yapmaktan öte götürtülmüyor(!)” yani, tekstil devisiniz diye pohpohlanıp, markalara zahmetli fason imalatçılığı yapmak gibi birşey


Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      TechFinTech için geri sayım başladı
    • 2
      Commvault, İstanbul'da SHIFT Siber Dayanıklılık etkinliğini düzenleyecek
    • 3
      Çeşitlenen risklere karşı çevik adımlar önem taşıyor
    • 4
      Yapay zekada hız için minimum kodlama bilgisi ile uygulama geliştirmek önemli

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • Türkçe destekli yapay zekâ adımı Buzzeasy
    • Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • E-ticaret sektörüne ücretsiz trafik ve analiz çözümleri

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler