- Reklam -
Ana Sayfa » CxO Roundtable

İde Okulları CIO’su Ömer Ömeroğlu: “Çocuklar büyük veri ile haşır neşir”

Ayhan Sevgi Tarafından 16 Ağustos 2022
0
1.9K Görüntülemeler



“Uzun yıllardır eğitim sektörünün içerisindeyim. Dijital dönüşümü okulun işleyişi çerçevesinde dijitalleşme ve okuldaki öğrenci, öğretmen ve veliler tarafında dijitalleşme olarak ikiye ayırabiliriz. Okullar toplu eğitim öğretimin verildiği yer ama biz özel okullar eğitim hizmetini satarken okul üniforması, kitap gibi ürünlerde satıyoruz ve yemek, temizlik, servis gibi yan hizmetleri en iyi şekilde sağlamak zorundayız.

Dijital dönüşüm biraz daha okul işleyişinden ziyade öğrenci, öğretmen ve veli tarafındaki dijitalleşme. Kurumsal şirketler online toplantıları uzun yıllardır yapıyor olabilir ama okullar olarak bizler online eğitimle pandemi döneminde tanıştık. Öğrenciler ders saatinde online ve dersi dinliyor, ama evde farklı senaryolar ile karşılaşılabiliyor, mikrofonlar açık unutuluyor. Öğretmen online sınıf ortamına nasıl hâkim olacağını bilmiyor. Tüm bu konular ve daha fazlasını eğitim süreci devam ederken geliştirmeye çalıştık.

En geç çıktısı alınan sektör eğitimdir. Sürdürülebilirliğin devam etmesi, yurtiçi ve yurtdışında sadece transkriptlerle değil, yapmış olduğu etkinlikler, projeler, ortak çalışma gibi birçok alanda ürünlerin, içeriklerin verilerin doğru bir şekilde yorumlanarak servis edilmesi önemli. Dijitalleşmenin eğitim sektöründeki en büyük çatıştığı nokta pedagoji! Anaokulundaki bir çocuğun dijitalleşme konusundaki tepkisi ile lisedeki çocuğun tepkisi bir olamaz. Duygusal bir toplumuz hele de o yaştaki bir çocuğun akran eğitimlerini, akranlarından alacağı bilgileri yorumlayamaması, öğrenememesi, o beş duyu organını kullanmadığı sürece biz burada saatlerce dijitalleşmeyi konuşuruz, ama çocuk hiçbir şey öğrenemez. Eğitim sektörü farklı bir bakış açısı. Evet dijitalleşme, ama lütfen akıl yorarken Cisco ailesi ile ne gibi ürünler ne gibi yatırımlar yapılabilir de önemli. Çocuklar yarın bu masalarda oturacaklar bu çocuklarda nasıl farkındalık oluşturabilir nasıl katma değer sağlayabiliriz bunu düşünmeliyiz.

Eğitim de en büyük avantajlarımızdan birisi çocuklar, özellikle lise seviyesi öğrencilerde büyük geri dönüşler alıyoruz. Ben Bilgisayar Mühendisiyim, 1998 yılında iyi bir üniversiteye gittim, bilgisayar laboratuvarı vardı ama laboratuvarın kapısı kilitliydi. Şimdi haliyle biz çocuklara daha büyük imkanlar sağlıyor, en son teknolojiyle donatılmış bilişim sınıflarıyla teknolojiye ilgisi olan öğrencileri destekliyoruz. Öğrencilerle birlikte yeni nesil teknolojileri takip ediyor, projeler üretiyor, yatırım ve mentörlük desteği veriyoruz. 2012-2013 yılları arasında eğitim teknolojileri dersinde öğretmenim büyük veri, veri madenciliği konusunu işliyordu. Her öğrenci ile kendi aile şirketlerinin bir yıllık analizini yaparak raporlayacak bir ödev verdi. Bir öğrencinin babası kapı satıyordu. Bir yıllık satmış olduğu veriyi ele alarak analiz ettirdik ve şirketin En’lerini çıkardık. En çok hangi renk talep görüyor, en çok satılan kapı kolu hangisi, en çok satılan desen gibi… Öğrencimize önce kapıları dijitalde çizdirdik ve 3D printerda bastırdık daha sonra çıkan analizleri bir rapor haline getirerek

Babasına “Baba bu senin şirketinin bir yıllık “En’i” diyebildi. Bu şekilde elindeki veri ile pazarlama faaliyetlerini geliştirebilecek bir rapor nasıl hazırlanır öğrenmiş oldu.

Yeni nesil öğrenciler ve bizler anlık çıktı, anlık geri bildirim istiyoruz. Artık her şey çok hızlı gelişiyor. Gelecek nesli yetiştiren bizler öğretim şekillerimizi güncellemeli yeni nesil teknolojileri, dijitalleşmeyi ve büyük veriyi kullanmayı öğrencilerimize öğretmeliyiz. Çünkü sistemi şekillendirecek ve geliştirecek onlar.

Çocukların okul çağında ortak çalışarak bu projeleri, bu birikimleri üretmesi bizim için ayrı bir katma değer sağlıyor olacak.”

 

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü





Yazar

Ayhan Sevgi

BThaber Yayın Koordinatörü

Evidea IT Direktörü Serkan Kırkım: “Verimizi tanımamız bizim için kritik”
Sonraki Habere Geç

Evidea IT Direktörü Serkan Kırkım: “Verimizi tanımamız bizim için kritik”

  • Bizi takip etmek için

  • Popüler İçerikler

    • 1
      KoçDigital Summit 2025’te yapay zekâ odaklı yenilikçi çözümler ele alındı
    • 2
      Bilgi güvenliğinde sadelik ve etkin çözüm buluşuyor
    • 3
      Tavan üstü modüler altyapı çözümleri pazarda yerini alıyor
    • 4
      Teknoloji ve finans dünyası TechFinTech Zirvesi'nde bir araya geldi

  • " Bu sitede yer alan yazılar (içerik) üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu altında düzenlenen tüm maddi ve manevi haklar eser sahibi olan BThaber'e aittir. Söz konusu içerikler eser sahibinin izni olmadan kopyalanamaz, çoğaltılamaz, işlenemez, değiştirilemez veya başka internet sitelerinde ya da basılı veya görsel yayın yapan diğer mecralarda yayınlanamaz. "
    +90 216 2259442
    İletişim & Satış : info@bthaber.com.tr
    Bulten Gönderimi : bulten@bthaber.com.tr

    BThaber Bültenleri İçin Kaydolun





  • BThaber’de aramak için:

  • Son İçerikler

    • Yapay zeka, Red Hat Enterprise Linux 10'da öne çıkıyor
    • Data kullanımında ve dijital servislerde büyüme ön planda
    • Türk finteklerine destek için işbirliği
    • Güçlü iş ortaklıkları önem taşıyor
    • Yapay zekâ ile kişiselleşen deneyimler buluşuyor

  • KURUMSAL
  • KÜNYE
  • Anasayfa
  •   
  •  
  •   
© Copyright 1995 - 2025 BThaber | Powered By BUBERKA YAZILIM
Geldanlagen
Aramaya başlamak için birşeyler yaz ve enter tuşuna basın

Bildirimler