İnnova’dan sağlık hamlesi


Yazılım, donanım ve danışmanlık hizmetleri başta olmak üzere şirketlerin uçtan uca bilişim çözümleri sunan İnnova, uluslararası arenada gerçekleştirdiği Ar-Ge projeleri ile sağlık sektöründe de güçlü bir aktör olmak istiyor.
Türkiye’nin de dahil olduğu birçok Avrupa ülkesinden 20’ye yakın firmanın araştırma enstitüsünün ortak olarak geliştirdiği HIPERMED projesinin Türkiye’deki konsorsiyum liderliğini İnnova üstleniyor. Farklı üreticiler tarafından üretilen tıbbi cihazların birbiri ile iletişimini sağlayan, High Performance Telemedicine Platform (HIPERMED) isimli bu proje EUREKA etiketli bir CELTIC projesi olarak konumlanıyor.
6 milyon dolarlık bütçesi var
Mart 2013’te tamamlanması öngörülen HIPERMED projesinin 6 milyon dolarlık bütçesi var. Proje, doktor-hasta ilişkilerinde yeni bir döneme girilmesini sağlayacak. HIPERMED projesi tamamlandığında oluşturulan açık kaynak kodlu tele-tıp platformu ile doktorlar hastaların evde bakımı ve rehabilitasyonunu uzaktan kontrol edebilirken, meslektaşlarıyla da görüş birliğine dayalı teşhis, sağlık danışmanlığı ve tele-öğretim gibi konularda bu platform üzerinden iletişim kurabilecekler. Yüksek görüntü çözünürlüğünün yanı sıra medikal veri aktarımını da yüksek hızlarda sağlayan platform ile gerek doktor-doktor, gerekse doktor-hasta arasında uzaktan iletişim alanında çok büyük bir ilerleme kaydedilmiş olacak.
Halen kullanılan bir çok tele-tıp projesinin ortak standartlarda olmadığını ve cihaz bağımlı şekilde kullanıldığını belirten İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay, HIPERMED projesinin amacının AB’nin ortak perspektifini de yansıtarak ürün bağımsız ve ortak standartları baz alan bir proje olması nedeniyle bir adım öne çıktığını ifade etti. Atalay, bu sayede Avrupa’nın herhangi bir ülkesindeki profesörün Türkiye’deki bir hastayı da kontrol edebilecek bir yapıyı oluşturacağını söyledi.
Atalay, yüksek performanslı, düşük maliyetli açık kodlu bir ağ sistemi olan HIPERMED’in, hastaneler, hasta evleri ve hazırda bekleyen sağlık ekiplerini birbirine bağlayacağını kaydetti. Atalay, “Bir ambulans talebi geldiğinde, doktor hastaya ulaşmadan tüm tıbbı kayıtlarını araçta görebilecek ve hastaya ulaştığında tedaviye başlamış olacak. Sağlık sektöründeki şirketler de bu platform üzerinde ürün geliştirip pazarlayabilecek” dedi.
Atalay, “Enerji alanında da eşzamanlı Ar-Ge yapıyoruz”
İnnova’nın uluslararası platformlardaki diğer Ar-Ge projelerine de değinen Atalay, HIPERMED ile eş zamanlı olarak enerji sektörüne yönelik IMPONET ve A2NETS isimli platformların geliştirilmesinde de önemli roller üstlendiklerini kaydetti. Atalay sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu platformlar sayesinde gelecekte elektrik dağıtım şirketleri tek elden otomatik ölçüm yapabilecek ve faturalandırma sayaç açma ve kapama işlemlerinin uzaktan geliştirerek, daha da önemlisi bölgesel kaçak kullanım ile etkili biçimde mücadele edebilecekler.”