İnternet bankacılığı farklı mecra ve kanallarla bütünleşiyor


Bankacılık dünyasında eğilim, farklı mecra ve kanallarla bütünleşme.Bankacılık dünyasında eğilim, internet bankacılığının farklı mecra ve kanallarla bütünleşmesi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, bunu “İnternet bu işin kökü, ama dalları farklı kanallar üstünden budaklanıyor” şeklinde özetliyor.
Haziran ayının başında internet sitesini yenilediğini duyuran Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil’e konuk olduk, Erbil ile hem sitelerinin yeni yüzünü hem de internet bankacılığındaki eğilimleri konuştuk.
Garanti Bankası’nın sitesinde en son tasarım değişikliğini yaklaşık 7 yıl önce yaptığını anlatan Erbil, o tasarımın dönemin önceliklerine göre yapıldığını ve sitenin uzun süre kendilerini götürdüğünü belirtirken, gelişen web teknolojileriyle artık sitenin yüzünün yenilenme zamanının geldiğini fark ettiklerini ifade etti. Erbil, siteyle ilgili şu bilgileri verdi: “Web 2.0 artık olmazsa olmaz haline geldi. Hem teknik altyapı yönünde gelişmeler yapalım istedik, hem de sitenin tasarımı, görselliği ve içeriğini zenginleştirmeyi hedefledik. Kısacası zamanına uygun bir yüze kavuşmaktı ilk amacımız. Sitemiz yeni haliyle daha çok içerikli ama içeriğe de daha kolay ulaşılan bir site oldu. Kullanıcı ihtiyacına göre kategorize edilmiş içeriğiyle müşterilerine, ihtiyaçlarına özel bölümler sunuyor. Siteyi ziyaret eden kullanıcılar; mortgage, kredi, sigorta, kredi kartı, yatırım fonları ve mevduat ürünlerini karşılaştırma kolaylığına sahipler ve kendilerine en uygun ürüne başvurabiliyorlar. Herhangi bir ürünle ilgili sorularının cevabını, gelişmiş yardım ve öneriler kısmından bulabiliyorlar. Sitenin arama altyapısı yenilendi. Filtreleme özelliğiyle müşterilere kolayca aradıklarına ulaşma kolaylığı sağlıyoruz. Ayrıca video içerikleri, her sayfada yer alan arkadaşıma gönder fonksiyonuyla da, kullanıcılara keyifli zaman geçirebilecekleri etkileşimli bir ortam sağlamayı hedefledik.”
Farklı mecraların bütünleşmesi
Bankacılık dünyasında eğilimin birtakım farklı mecraların birbiriyle bütünleşmesi olduğuna değinen Erbil, internet bankacılığın mobil cihazlarla bütünleşmesinin uzun süredir devam ettiğini, bunun hızının ve kullanımının artacağını ifade etti. “İnternet bu işin kökü olacak ama dalları yeni mecralarla, kanallarla budaklanacak” diyen Erbil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bankamızda işlemlerin yüzde 80’i ADK üzerinde yapılıyor. Bu alanlarda daha gidilecek çok yol var. Facebook ve Twitter gibi kanallarda finansal kurumlar arasında açık ara en fazla takipçisi olan kurumuz. Ama bu platformları ürünlerimizin reklamını yapacağımız yerlerden çok, daha çok kullanıcının yorumlarını alacağımız ortamlar olarak değerlendiriyoruz. Sponsoru olduğumuz Caz Festivali için iki tane blogger ile anlaştık, bu blog yazarları festivaldeki tüm etkinliklere katılıyorlar, hem bizim sayfalarımıza hem de kendi sayfalarına gerçek zamanlı bilgi ve yorumlarını giriyorlar.”
İnternet ve mobil kanal geliştikçe şubeler ölecek mi? Erbil, şubelerin her zaman varolacağını düşünüyor. Şubelerin üstlerindeki rollerin çok farklı olduğunu kaydeden Erbil’e göre endişeye gerek yok. Erbil, “Bankalar yeni şube yatırımları yapıyorlar. Şubelerin en büyük motifi müşteri kazanımı. İnternet ve telefon bankacılığından şube kadar müşteri kazanımı yoktur. Satış tarafında ürün satış anlamında şubelerin kabiliyeti çok daha önemli hale geliyor. Sıcak yüzyüze satış her zaman önemini koruyacaktır” dedi. Görüntülü bankacılıkta video teknolojilerini daha fazla kullanmaya başladıklarına değinen Erbil, görüntülü bankacılığın Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olduğunu, müşterilerinin ilgisinin alt düzeyde olduğunu belirten Erbil, görüntülü ATM’ler konusunda ise çok iyimser değil. Erbil, bu teknolojinin maliyetine ve kullanım zorluklarına dikkat çekti ve görüntülü ATM işi gündemimizde yok diyerek sözlerini bitirdi.